• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 20 Ianuarie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Mai , 2018

Turneul internațional de fotbal „Marea Unire”

În cursul zilei de miercuri, delegația franceză, cuprinzând un număr de 44 de persoane și având în componență două echipe de fotbal ce vor participa la Turneul internațional de la Fărcașa, a sosit pe aeroportul internațional din Cluj. Pe traseul de la aeroport până la Fărcașa, oaspeții francezi au fost ospătați cu o plăcintă creață la Popasul Mesteacăn, apoi au vizitat baza sportivă de la Tămaia, cu­prinzând stadionul (locul unde se va desfășura turneul), terenul cu gazon sintetic și sala de gimnastică. A urmat apoi cazarea în campusul de la școala gimnazială „Lucian Bla­ga”, un scurt antrenament pe terenul sintetic și masa la restaurantul din Făr­cașa. Primele impresii ale francezilor au fost la superlativ!

Întrecerile turneului internațional de fotbal „Marea Unire” au debutat printr-o vizită a conducătorilor delegației franceze la Primăria comunei Fărcașa. Primarul comunei, domnul Ioan Ste­geran și primarul comunei Gonneville La Mallet, Herve Lepuiler, alături de ceilalți participanți la întâlnire s-au întreţinut minute bune, atmosfera fiind una destinsă și cordială. Din discuţii a reieșit dorința, ambelor părți, de a întări, pe viitor, relațiile de prietenie şi colaborare. La ora 10 au debutat întrecerile propriu-zise pe stadionul din Tămaia. S-au intonat imnurile Franței și României, primarii din cele două comune ţinând scurte discursuri. Pri­ma­rul Ioan Stegeran și primarul Herve Lepuiler au dat apoi loviturile de începere ale primelor două partide.
S-au disputat, concomitent pe două terenuri, câte șase partide jucându-se în sistem „fiecare cu fiecare”. Arbitrajele au fost asigurate de către AJF Mara­mureş. În urma rezultatelor s-au stabilit şi echipele care vor juca pentru locurile 1-4. În cele două semifinale, ce se vor disputa vineri, se vor întâlni: US Cap de Caux 1 - CS Minaur Baia Mare și CS Fărcașa - Bârsăul de Sus. Câștigă­toarele vor juca finala pentru locul 1, iar învinsele finala mică.
Pentru locurile 5-6 vor juca: Gloria Sălsig cu Făgetul Fărcașa, iar pentru locurile 7-8 Juniorul Coltău - US Cap de Caux 2. După terminarea tutu­ror partidelor, toţi competitorii au servit masa în corturile amenajate la stadion.
Rezultate:
Grupa I:
Rezultate: CS Fărcașa - Gloria Sălsig 1-1, Juniorul Coltău - USCC 1 0-2, Gloria Sălsig - USCC 1 0-2, CS Fărcașa - Juniorul Coltău 2-0, Juniorul Coltău - Gloria Sălsig 0-0, USCC 1 - CS Fărcașa 2-0;

Grupa II:
Rezultate: CS Minaur - Codreana Bârsău 1-2, Făgetul Fărcașa - USCC 2 2-0, Codreana Bârsău - USCC 2 5-0, CS Minaur - Făgetul Fărcașa 5-1, Făgetul Fărcașa - Codreana Bârsău 0-3, USCC 2 - CS Minaur 1-1.
Grupul de francezi a vizitat apoi Fabrica de contactoare „Eaton”, fabrica de sucuri „Juice passion” și Bisericile din Buzești, atât cea de lemn, monument istoric, cât şi Biserica ortodoxă funcțională.
Turneul internațional „Marea Unire” a continuat vineri, 27 aprilie, cu disputa­rea finalelor şi a locurilor pentru clasament. Au fost meciuri intens disputate unele dintre ele, inclusiv finala, necesi­tând executarea loviturilor de la 9 metri.
În meciul pentru locurile 3 – 4, Minaur Baia Mare (antrenor Emil Kemeneș) a învins CS Fărcașa (antrenor Radu Gheorghe) cu 2-0. În finala turneului
s-au întâlnit într-adevăr cele mai bune echipe: U.S Cap de Caux, Franța 1 și Co­dreana Bârsău. La capătul celor 30 de minute de joc scorul a fost egal 1-1. Au urmat loviturile de departajare unde francezii, dovedind mai mult calm şi sânge rece, au înscris un gol în plus față de bârsăuani, adjudecându-și astfel trofeul oferit locului întâi şi medaliile de aur.
Festivitatea de premiere a fost oficiată de către primarul comunei Fărcașa, domnul Ioan Stegeran, care a oferit laureaților cupe, diplome şi medalii. De asemenea, în semn de prețuire au fost oferite diplome de excelență și plachete d-lor: Herve Lepileur, primarul comu­nei Gonneville La Malet (regiunea Normandie, Franța), viceprimarului Daniel Perier, d-lui Norbert Boulet, reprezentantul clubului Cap de Caux, câștigătoarea competiției (acesta ofe­rind, la rândul lui, câte un fanion al clubului tuturor jucătorilor) şi d-lui Cristian Balaj, preşedintele AJF Mara­mureș. Fostul arbitru internațional, Cristian Balaj, a oferit mingi tuturor echipelor participante. Pe lângă aceste distincții organizatorii au mai oferit:
„Cel mai bun jucător”: Noham Donnet (US Cap de Caux,Franța 2);
„Cel mai tehnic jucător”: Patricia Șpan (Făgetul Fărcașa);
„Cel mai bun portar”: Ben Taib Yanis (US Cap de Caux, Franța 1);
Diploma de „Fair play”: US Cap de Caux, Franța 2.
Rezultate: Juniorul Coltău - Făgetul Fărcașa 0-2, USCC 1 - CS Minaur 3-2, Gloria Sălsig - USCC 2 1-2, CS Fărcașa - Codreana Bârsău 0-3, Făgetul Fărcașa - USCC 2 0-2, Juniorul Coltău - Gloria Sălsig 0-1.
În finala mică s-a impus Minaur cu 2-1 în fața celor de la CS Fărcașa, în finala mare francezii de la USCC 1 au câștigat cu 3-0 partida cu Codreana Bârsău. Ambele finale s-au decis la loviturile de departajare.
Clasamentul final:
1.US Cap de Caux, Franța 1
2.Codreana Bârsău
3.Minaur Baia Mare
4.CS Fărcașa 1
5.US Cap de Caux, Franța 2
6.Făgetul Fărcașa 2
7.Gloria Sălsig
8.Juniorul Coltău.

După terminarea competiției, la fel ca şi în prima zi, toate echipele, împreună cu antrenorii şi arbitrii au servit masa.
Pentru grupul francezilor a urmat apoi o vizită la societatea româno-franceză „Ridorail” din localitatea Buzești, la finalul căreia au fost „omeniți” cu prăjituri și sucuri, fiecare vizitator primind și câte un joc, de popice din lemn, pentru acasă. Gazdele fărcașene le-au mai pregătit apoi încă o surpriză organizând, la căminul cultural din Buzești, refăcut și renovat în totalitate, un spectacol de dansuri şi cântece populare oferit de copiii de la ansamblul „Plaiuri someșene”. A fost prima manifestare în noul cămin cultural din această localitate. Şi pentru ca atmosfera să fie şi mai prietenească dansatorii din ansamblu
i-au invitat pe francezi la o „brașo­veancă” în care s-au prins majoritatea copiilor. Primarul Ioan Stegeran a ofe­rit, în final, tuturor celor 44 de francezi câte un cadou „tradițional”: o traistă de lână, albume și pliante din comună și câte o pălărie moroșenească. În acordurile muzicii populare românești, toți francezii și copiii români s-au prins, acolo pe scena căminului cultural, într-o horă a bucuriei prietenești.
După spectacol, toți francezii, copiii de la ansamblu şi cei de la fotbal au plecat la pădure unde au servit o masă câmpenească cu preparate tradiționale românești.
După terminarea turneului de fotbal, gazdele din Fărcașa le-au pregătit oaspeților din Franța și alte surprize. Astfel, sâmbătă a fost programat un mi­nitur al Maramureșului, cu vizitarea Cimitirului vesel de la Săpânța și a Mănăstirii Bârsana. Duminică s-a vizi­tat Muzeul de Mineralogie, parcul mu­ni­cipal și centrul vechi din munici­piul Baia Mare, ziua încheindu-se, cum altfel, decât printr-un nou meci de fotbal. De astă dată n-au mai jucat copiii ci părinții şi antrenorii contra organizatorilor turneului de la Fărcașa. Scor final: 7-7!

S-a încheiat astfel o săptămână deo­sebită, o săptămână a prieteniei, a coe­ziunii și tenacității, oaspeții din Gonneville La Malet declarându-se, la unison, extrem de mulțumiți față de tot ceea ce au găsit în România, în Fărcașa! A fost lansată şi invitația ca fotbaliștii și autoritățile locale din comuna Fărcașa să viziteze Gonneville La Malet și Normandia!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.