• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Mai , 2017

Tripla celebrare a Zilei de 9 Mai

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, a participat la ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și a Zilei Europei. Manifestarea a fost organizată de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare și Garnizoana Baia Mare la Monumentul Ostaşului Român din Baia Mare.

 

 

Personalități civile și militare ale județului Maramureș, re­pre­zentanți ai autorităților pu­blice centrale și locale, ai partidelor politice, instituțiilor culturale, științifice și religioase, ai asociațiilor, ligilor și fundațiilor cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevi, studenți, cu toţii au venit la Monumentul Ostaşului Român pentru a-i omagia pe cei care
s-au sacrificat pentru libertatea noastră, pentru apărarea independenţei, suve­ranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, dar și pentru a celebra această zi care are triplă sem­nificație.

„Sărbătorim astăzi trei momente care au o încărcătură semnificativă pentru istoria poporului român: Ziua Indepen­denței de Stat a României, Ziua Vic­toriei Coaliției Națiunilor Unite și Ziua Europei. Independența de Stat a Ro­mâniei a fost dobândită pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independență din anii 1877-1878. Atunci, Armata Română a luptat pentru îndeplinirea idealurilor naționale, pentru unitatea, independența, suveranitatea și integritatea teritorială a României. Acest lucru a conturat evoluția istorică a poporului român.
Eroii neamului românesc au fost şi vor fi mereu modele de patriotism autentic, devotament şi jertfă. Datorită lor Ro­mânia stă azi, ca stat suveran, într-o Europă Unită, a cărei zile o sărbătorim tot astăzi. Jertfa supremă a celor care au scris cu sânge și sacrificiu istoria glo­rioasă a țării nu va fi uitată în veci. Nouă, generațiilor de azi, ne revine da­toria de a păstra cu sfințenie valorile naționale dobândite de martirii Ro­mâniei.
Victoria Coaliției Națiunilor Unite mar­chează finalul unui război sângeros, cel de-al Doilea Război Mondial, în care un număr semnificativ de suflete au fost sacrificate în numele patriei. Avem datoria morală şi civică de a respecta valorile care ne definesc ca naţiune. În semn de apreciere şi respect pentru jertfa supremă de care au dat dovadă în bătaia gloanţelor, se cuvine să păstrăm intacte integritatea şi libertatea Româ­niei, moştenirea fără de preţ pe care ne-au lăsat-o. Să ne respectăm istoria, armata şi eroii.

Totodată, sărbătorim azi și o Europă mai liberă, mai prosperă, mai dezvol­ta­tă și mai bună. Ne dorim ca democrația, respectul față de demnitatea umană, egalitatea, libertatea, supremația legii și respectul tuturor drepturilor omului să domnească în fiecare stat, indiferent de amplasarea geografică!
În numele Consiliului Județean Mara­mu­reș şi al meu personal, doresc să aduc un pios omagiu celor care s-au jert­fit pe fronturile de luptă și în același timp să urez: La mulți ani, România! Mulțumim, Coaliția Națiunilor Unite! La mulți ani, Europa!”, a transmis Ioan Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Con­siliului Judeţean Maramureş.

Ceremonia a început cu onorul acordat prefectului județului Maramureș, salu­tarea drapelului de luptă al Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureș, prezentarea oficialităților, intonarea imnului național și oficierea serviciului religios. Coroane și jerbe de flori au fost depuse la Monumentul Ostaşului Român, iar la finalul ceremoniei, detașamentul de onoare a prezentat onorul tuturor par­tici­panților la acest eveniment.

 

 

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, ocazionat de tripla celebrare a Zilei de 9 Mai

Celebrăm o zi istorică în istoria României, o zi cu o importanţă deosebită în istoria Europei şi a lumii. Ziua de 9 mai 1877 a reprezentat dezideratul de secole al românilor, acela de a obţine independenţa statului nostru faţă de marile puteri. La distanţă de 140 de ani, ziua de 9 mai a rămas în istoria poporului român ca „Ziua Independenţei de Stat a României”, zi în care rememorăm actele de vitejie ale înaintaşilor noştri, sacrificiul plătit cu viaţa pe câmpul de luptă de către cei care şi-au vărsat sângele în Războiul de Independenţă şi cărora, astăzi, le aducem un pios omagiu.

9 mai 1945 a fost ziua în care al Doilea Război Mondial a luat sfârşit prin victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite. Au trecut 72 de ani de la încheierea unui război sângeros care a provocat moartea a zeci de
milioane de soldaţi şi civili şi nenumărate pagube materiale. Este o zi în care îi comemorăm pe eroii neamului românesc, cei care prin sacrificiu şi dăruire au marcat, la fel ca predecesorii lor, cursul istoriei.

Cinci ani mai târziu, în 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei să pună bazele unei federaţii al cărei scop să fie menţinerea păcii şi solidarităţii umane. În 1980, Consiliul European de la Milano a propus ca data de 9 Mai să fie celebrată ca Ziua Europei, considerând că, în 9 mai 1950, a pornit construcţia Europei Unite. La acest acord care a fost încheiat în urmă cu 67 de ani între Franţa şi Germania au aderat, pe rând, şi alte state europene. România a obţinut statutul de membru în urmă cu 10 ani, în ianuarie 2007, iar astăzi celebrăm şi apartenenţa noastră la marea familie europeană. De-a lungul acestui deceniu ne-am dovedit a fi un membru de încredere al Uniunii, un stat cu drepturi depline, în plină dezvoltare economică şi socială.

Ziua de 9 Mai îmi oferă prilejul ca, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, să transmit tuturor locuitorilor judeţului cele mai sincere urări de sănătate, bucurii, realizări şi împliniri profesionale. La mulţi ani!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.