Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 24 Februarie , 2015

Trecând prin Valea celor care au căzut

de Ioan Botis

În inima munţilor Sierra Guadarrama, în partea de nord-vest a oraşului Madrid, la doar 19 kilometri distanţă de El Escorial, un imens monument a fost ridicat în memoria celor care au murit în timpul războiului civil spaniol, desfăşurat între 1936-1939. Monumentul este vizitat în fiecare an de aproximativ o jumătate de milion de turişti. Simbol prin excelenţă al dictaturii franchiste, colosalul monument este înconjurat încă de numeroase polemici.

 
 
 

Drumul care duce până la picioarele bazilicii săpate în munte traversează o rezervaţie impresionantă. Valle de Los Caidos (Valea celor care au căzut) este un uriaş monument spaniol, situat în Valea Cuelgamuros. Realizarea acestui monument religios a fost comandată de către generalul Franco, cel care a condus statul spaniol între anii 1939 şi 1975, pentru a se aduce un omagiu „eroilor şi martirilor Cruciadei”. Lucrările, considerate de mulţi ca fiind asemănătoare cu cele faraonice, au durat aproape două decenii, între 1940 şi 1958.

La iniţiativa generalisimului Franco, în anul 1940, guvernul spaniol a decis să construiască un mausoleu pentru ansamblul combatanţilor care au murit în perioada războiului civil, incluzându-i şi pe combatanţii republicani. Astfel, aproape 35.000 de luptători din timpul războiului civil spaniol, în principal naţionalişti, dar şi republicani, se odihnesc în criptă, nu departe de naosul central, la capătul căruia se află mormintele lui Jose Antonio Primo de Rivera, fondatorul extremei drepte spaniole şi a generalului Francisco Franco.

O uriaşă esplanadă precede bazilica săpată în munte. Faţada bazilicii este austeră, realizată din granit. Portalul care se deschide în această faţadă prezintă două uşi din bronz, înalte de zece metri, porţi pe care sunt reprezentate cele cincisprezece mistere ale rosariului Fecioarei Maria.

Cei doisprezece apostoli sunt reprezentaţi în partea de jos a intrării. Tot la intrarea în bazilică, un panou de marmură informează că Francisco Franco, Caudillo de España a inaugurat monumentul la 1 aprilie 1959 şi că, la 7 aprilie 1960, acesta a fost sfinţit de papa Ioan al XXIII-lea.

Monumentul cuprinde două construcţii principale: marea bazilică care este construită în munte şi o imensă cruce de piatră la care se poate ajunge cu un funicular.

Deasupra intrării se află o impresionantă Pieta, lungă de douăzeci de metri şi înaltă de cinci metri. Interiorul bazilicii şochează prin imensitate. Un grilaj de fier forjat, situat aproape de intrare, este decorat cu patruzeci de statui ce reprezintă sfinţi şi luptători spanioli din timpul războiului civil. Nava bisericii este mai mare decât cea a bazilicii Sfântul Patru de la Vatican şi este mărginită de capele între care au fost puse copii ale unor tapiserii flamande din secolul al XVIII-lea, ce reprezintă scene din Apocalipsă. Deasupra fiecărei capele există câte o statuie din alabastru a Sfintei Fecioare, în cele mai cunoscute reprezentări ale sale din Spania.

 

În bazilică se află numeroase sculpturi religioase şi naţionaliste, alături de basoreliefuri. Bazilica este practic un imens tunel cu o suprafaţă de 30.600 de metri pătraţi, împărţit în vestibul, un spaţiu intermediar şi un tronson principal care duce la încrucişarea cu transeptul. Patru statui de mari dimensiuni sunt plasate la capătul acestui ultim segment şi reprezintă personaje înveşmântate, precum plângătorii medievali, amintind prin aceasta caracterul de mausoleu al construcţiei.

Deasupra încrucişării navei principale cu transeptul se ridică o cupolă de 42 de metri diametru, acoperită cu mozaicuri ce reprezintă eroi, martiri şi sfinţi spanioli, care se îndreaptă spre Isus şi Fecioara Maria. Altarul înfăţişează un Isus din lemn, crucificat, în apropiere fiind amplasate mormântul lui Jose Antonio Primo de Rivera, întemeietorul Falangei Spaniole, şi al lui Francisco Franco. O coincidenţă face ca amândoi liderii spanioli să fi murit în data de 20 noiembrie: Primo de Rivera în anul 1936, executat de comunişti, iar Franco în anul 1975.   

Crucea monumentală este opera arhitectului Diego Mendez, este cea mai înaltă cruce memorială din lume, având 152 de metri înălţime şi 46 de metri deschidere, a fost construită din piatră şi are la bază un impresionant ansamblu sculptural din bronz. Soclul imensei cruci este acoperit cu statuile care reprezintă cei patru evanghelişti şi cele patru virtuţi cardinale.

Monumentul este vizitat în fiecare an de aproximativ o jumătate de milion de turişti. Simbol prin excelenţă al dictaturii franchiste, colosalul monument este înconjurat încă de numeroase polemici, ceea ce nu scade cu nimic interesul sutelor de mii de turişti pentru această grandioasă realizare.