• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2015

Tragedia Colectiv a îngenuncheat România. Politica la reset!

În urmă cu câteva zile, în Bucureşti, la un concert de muzică rock din clubul Colectiv a izbucnit un incendiu devastator. Câteva zeci de secunde au fost suficiente pentru ca buretele folosit la antifonare să se aprindă şi să ardă tot şi peste tot. Cei 400 de spectatori, în marea lor majoritate tineri, au fugit spre singura ieşire din club şi a urmat dezastrul. 32 de morţi la ora redactării materialului şi peste o sută de răniţi, din care peste 80 sunt în stare foarte gravă.

 

 

Aşa a început sfârşitul politicii româneşti desfăşurate de zeci de ani sub semnul corupţiei generalizate în rândul administraţiei, a instituţiilor statului, a celor care ne conduc. A fost picătura ce a umplut paharul nemulţumirilor, în rândul tinerilor mai ales.

 

Vocile contestatare s-au auzit încă de la decesul absurd al poliţistului Bogdan Gigina, căzut într-o groapă adâncă de pe strada prost luminată şi marcată. Poliţistul conducea coloana lui Gabriel Oprea, „interes naţional”, un ministru ce mergea la tuns sau la întâlniri private cu coloana oficială. A avut peste 1500 de deplasări cu motocicliştii de la Brigada Rutieră. Un dispreţ imens pentru toţi românii!

De la aflarea acestor amănunte ruşinoase pentru un ministru, tinerii au început să ceară măsuri, demisii. Pe reţelele de socializare era o efervescenţă greu de controlat, imposibil de controlat.

A venit şi ziua care a îndoliat România, iar tinerii au ieşit în stradă. Aşa cum au făcut tinerii la Revoluţia din 1989. Adulţii de acum!

 

Pe facebook s-a dat semnalul de protest, iar tinerii, chiar foarte tineri, dar şi adulţii au venit să protesteze. În prima zi s-au strâns 30 de mii de protestatari în Piaţa Universităţii şi s-au scandat lozinci pentru demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Piedone.

Protestele au fost paşnice. La ele au luat parte mulţi intelectuali, artişti, tineri, sătui de o viaţă grea, într-o ţară în care corupţia a atins cote inimaginabile. Din pricina mânărelilor, a corupţiei celor care ar fi trebuit să verifice acte şi documente cu privire la funcţionarea clubului Colectiv, au murit zeci de tineri nevinovaţi sau vinovaţi pentru faptul că iubeau muzica şi au dorit să vadă o formaţie renumită mai ales peste hotare.

 

Nesimţirea celor care ar fi trebuit să iasă la rampă, dar nu au făcut-o, a înfuriat şi mai mult reţelele de socializare. Demisia celor în cauză a devenit o cerinţă de la care nu se poate lipsi. În Bucureşti au fost cele mai mari proteste de la Piaţa Universităţii, de la mineriadă încoace.

Atunci, tinerii ce protestau paşnic pentru o Românie fără comunişti şi securişti, pentru libertate, pentru o viaţă mai bună, pentru dreptate şi justiţie, au luat bătaie cu sălbăticie de la minerii adevăraţi şi cei infiltraţi şi cu binecuvântarea lui Ion Iliescu, tătucul tuturor pesediştilor de atunci şi de acum.

Acum, tinerii au cerut demisia celor care au protejat corupţia ce a dus la moartea a 32 de nevinovaţi.

A doua zi protestele au continuat. În Bucureşti şi în ţară s-au strâns peste 70 de mii de protestatari. Principalele oraşe din România au venit cu multe mii de tineri, ieşiţi să susţină demisia celor din guvern.

Premierul Victor Ponta a demisionat, implicit tot guvernul. Gabriel Oprea a avut o ieşire jenantă în spaţiul public, spunând că a considerat că trebuie să demisioneze.

La ceva timp după aceste demisii, Piedone a făcut pasul în arena demisionarilor, reuşind să fie la fel de penibil ca Oprea.

 

Şi Baia Mare s-a alăturat protestelor în oraşele importante ale României. Chiar dacă la noi numărul celor care au protestat a fost mai mic, circa 500 de persoane, în general tineri, pentru un oraş ce nu iese, în general, la astfel de evenimente, din motive ce ţin de… putem spune că e o performanţă. Printre cei care au a generat mişcarea de protest, la noi şi în rest de ţară se află tânărul cunoscut ca Zmenta, un blogăr de succes. Băimărean, tânărul protestatar a canalizat energiile colegilor, prietenilor, a celor care îi citesc blogul, pagina de facebook prin mesaje scurte şi bine ţintite.

Succesul obţinut de stradă, respectiv demisia guvernului, s-a radicalizat. Acum se cere demisia Parlamentului, sau alegeri anticipate şi chiar demisia lui Iohannis, neamţul poreclit robot de bucătărie.

 

 

Parlamentari maramureşeni

 

Pentru a vedea cum văd politicienii situaţia, am încercat să vorbim cu parlamentarii maramureşeni. Majoritatea nu au fost contactabili.

 

Senatorul Bota crede că nemulţumirile sunt justificate.

„Protestele sunt rezultatul unei acumulări de nemulţumiri, de neajunsuri, de frustrări acumulate, cauzate de aşa-zisul „bunul mers al societăţii”. În situaţii de genul acesta, întotdeauna este suficientă o înţepătură de ac pentru ca acumulările de nemulţumiri să dea pe dinafară. Lumea a reacţionat! Lumea nu mai are răbdare la promisiuni, şi nerealizări pe toate planurile! De aicea şi plecatul la muncă în străinătate!

Sunt multe de spus şi tot atât de multe de făcut. Problema e dacă noi, politicienii, ne vom trezi să şi facem!

Avem şansa să schimbăm prin măsuri radicale pe care să le propunem urgent în spaţiul public. Este o propunere de-a mea mai veche, pe care o voi aduce din nou în discuţii.

Este vorba de limitarea mandatelor tuturor aleşilor, primari, viceprimari, consilieri, parlamentari, directori la instituţii ale statului. Două, trei mandate sunt suficiente. Trebuie lăsaţi să vină şi alţii”, a spus senatorul Sorin Bota.

 

Deputatul Mircea Dolha spune că este dispus să demisioneze dacă se va pune problema în Parlament.

„Aceste proteste sunt cele mai puternice mişcări de stradă de după Revoluţie. Dacă mai continuă încă două zile, vor zdruncina din temelii sistemul politic românesc şi tot ce înseamnă tarele unui trecut de care nu am putut să scăpăm oricât am încercat. Sunt parlamentar, am prins cel mai nefast mandat. S-a adunat atâta ură împotriva parlamentarilor şi a Parlamentului datorită corupţiei, incompetenţei şi a tot ceea ce a însemnat o perioadă post decembristă în care demnitarul avea un statut special, era deasupra tuturor, deasupra legilor. Sunt pregătit, cu mandatul pe masă cum se spune, să îmi dau demisia. Dacă aş fi fost independent, mi-aş fi dat-o deja. Nu pentru că mă simt vinovat ci pentru că eu consider că trebuie resetare. Fiind membru al unei echipe, întâmplător şi vicepreşedinte naţional al PNL şi vicelider al grupului parlamentar nu pot, nu am această liberate de a-mi da demisia, eu, de bună voie. Dacă vom ajunge la concluzia că trebuie să demisionăm pentru a forţa alegeri anticipate, o voi face”, a spus Dolha.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.