• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2015

Tradiţie şi continuitate. Pictura băimăreană din 1945 până azi

La Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc lansarea albumului cu titlul „TRADIŢIE ŞI CONTINUITATE. Pictura băimăreană din 1945 până azi”.

 

La manifestare au venit mulţi artişti plastici băimăreni, oameni de cultură, reprezentanţi ai administraţiei băimărene. Albumul a fost realizat de Veso Agoston şi Nicolae Suciu. La prezidiu au luat loc Ştefan Blasko, viceprimarul Istvan Ludescher, autorii albumului şi invitatul de onoare, actorul Florin Zamfirescu.

 

Albumul realizat în condiţii grafice deosebite prezintă un parcurs al picturii băimărene după cel de-al doilea război mondial, nu cu exigenţa specialistului în critică de artă, ci din perspectiva celor care au trăit vremurile mai mult sau mai puţin potrivnice artei picturale. Cei doi pictori băimăreni, autorii, scriu despre artiştii care au ţinut în viaţă tradiţiile Băii Mari, oraş pitoresc, despre perioada de dominaţie a realismului socialist şi despre tendinţele picturii contemporane apărute odată cu sosirea tinerei generaţii. Volumul, al şaptelea, face parte din suita de albume cu tematici diferite, dar specifice acestei zone, menită să pună în valoare cultura artistică şi spiritualitatea meleagurilor natale. Iniţiativa şi finanţarea aparţin grupului Electro Sistem.

 

Ştefan Blasko a făcut oficiile de gazdă şi a vorbit despre implicarea societăţii pe care o conduce în realizarea albumelor de artă ce prezintă Şcoala de pictură din Baia Mare.„Primii băimăreni au întors spatele Academiilor şi au înlocuit Academia de studii, instituită ca şi instituţie în societate, cu academia Naturii. Adică, părăsirea cutumelor academice în bucuria de descoperi lumina care, de fapt, înseamnă culoare. Acest album are un titlul convenit împreună cu colegul Veso. Ne-am ocupat de perioada din 1945 şi până în zilele noastre. Această perioadă nu prea a fost studiată şi nici nu este reprezentată.În dialogul nostru am convenit să nu dăm nici un fel de verdicte cu privire la pictura din Baia Mare din această perioadă.

Ca pictori, eu şi domnul Veso putem fi obiectivi. În prima parte, realizată de domnul Veso, este un material documentar inedit, care va bucura privirea şi sufletul. Se poate vedea cum arăta altădată Baia Mare. Este un material despre locuri, despre oameni, despre realizări artistice. Acest album este, vrând-nevrând, o carte de referinţă pentru cultura şi arta din Baia Mare”, a spus profesorul Nicolae Suciu.

Artistul băimărean a selectat 30 de pictori, pe care i-a prezentat în album. Albumul nu este o ierarhizare, ci o pledoarie pentru artă.

 

„Primii băimăreni au întors spatele Academiilor şi au înlocuit Academia de studii, instituită ca şi instituţie în societate, cu academia Naturii. Adică, părăsirea cutumelor academice în bucuria de descoperi lumina care, de fapt, înseamnă culoare. Acest album are un titlul convenit împreună cu colegul Veso. Ne-am ocupat de perioada din 1945 şi până în zilele noastre. Această perioadă nu prea a fost studiată şi nici nu este reprezentată”.

Ştefan Blasko

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.