Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 16 August , 2022

Top 10 atracții naturale în Maramureș

de Gazeta de Maramures

Căldura ne îmbie pe toți la vacanță, drumeții, plimbări în natură pe potecile răcoroase și idilice ale Maramureșului. Vă propunem 10 atracții naturale pe care nu trebuie să le ratați vara aceasta.
 

Cascada Cailor
Frumoasa cascadă care oferă un spectacol greu de egalat este situată pe versantul nordic al Munților Rodnei, dezvăluind mai multe trepte cu căderi succesive. Amplasată la o altitudine de 1300 de metri și având o lungime totală de 90 de metri, cascada care se scurge pe spectaculosul abrupt calcaros numit „Podul Cailor” este cea mai mare din România.
Dincolo de peisajul de poveste, aerul mistic al Cascadei Cailor este sporit și de cele trei legende născute în jurul său. Prima dintre acestea leagă numele cascadei de o herghelie de cai, trimisă pe aceste meleaguri de pe tărâmul celălalt. Conform celei de-a doua le­gende, numele cascadei face trimitere la o herghelie de cai sălbatici care, urmăriți fiind de urșii numeroși din zonă, au căzut în prăpastia adâncă. Cea de-a treia legendă amintește de perioada zbuciumată a anilor 1700, pusă sub însemnul năvălirilor tătarilor. Se spune că, pentru a scăpa de furia năvălitorilor, cei mai frumoși cai ai comunității s-au aruncat în hău, la originea cascadei stând lacrimile bor­șe­nilor care au plâns îndelung animalele pierdute.
Accesul spre această veritabilă capodoperă a naturii se poate face dinspre mai multe direcții, cel mai facil fiind cu telescaunul, dinspre Complexul Turistic Borșa.

Cascada Șipot
Cascada Șipot se află la ieșirea din localitatea Săpânța, județul Maramureș, pe drumul către Negrești – Oaș.
Pe Valea Nadoșa există mai multe căderi de apă, Cascada Șipot fiind cea mai mare dintre ele, aceasta revărsându-se peste o stâncărie cu o înălțime de aproximativ 7 – 8 metri.
Traseul turistic are un grad redus de dificultate, putând fi practicat atât pe jos, cât și cu autovehicule de teren. Acesta se desfășoară printr-o pădure de foioase care oferă turiștilor inedite spectacole de culori, indiferent de anotimp. Zona de drumeție este una foarte cunoscută de amatorii de borcut, datorită izvoarelor sale feruginoase bogate în minerale naturale.

Codrii Seculari de la Strâmbu-Băiuț
Parte a istoriei și a identității culturale a Maramureșului, codrii seculari de la Strâmbu Băiuț constituie o expresie a echilibrului
natural nestăvilit prin intervenția umană.
Pădurile virgine și cvasi-virgine de aici, a căror vârstă depășește în unele cazuri 500 de ani, au fost incluse într-un sit de im­portanță comunitară, cu principalul scop de protejare și conservare a acestora.  Începând cu anul 2017, 598 de hectare, din totalul de 2962 de hectare care constituie suprafața sitului, au fost incluse pe lista pa­trimoniului mondial al UNESCO, o ini­țiativă impor­tantă pentru conservarea bio­di­versității din zonă.
Ecosistemele forestiere întâlnite în aceste păduri, despre care se spune că sunt cele mai reprezentative din Carpații Orientali, înglobează numeroase și importante specii floristice și faunistice care sporesc bogăția naturală a sitului. Peisajul forestier din inima munților, dominat de arbori cu dimensiuni impresionante, promite să răs­plătească toți ochii iubitorilor de natură și de frumos.

Defileul Lăpușului
Cu o lungime totală de 36 de kilometri, din care 25 de kilometri alcătuiesc o rezervație naturală, Defileul sau Cheile Lăpușului impresionează prin sectoarele de tip canion și custurile stâncoase, zona fiind pe cât de sălbatică, pe atât de frumoasă. Diversitatea biologică, peisajele deosebite, precum și posibilitățile de practicare a sporturilor extreme pe care le oferă dau unicitate „Cheilor Lăpu­șului” și atrag numeroși turiști.

Lacul Iezer
Pitorescul lac din Munții Rodnei, renumit datorită formei sale care se aseamănă cu harta României, se află la altitudinea de 1825 de metri.
Întins pe o suprafață de 3450 de metri, lacul cu apa limpede este ali­mentat de două izvoare naturale. Deasupra lacului se află Vârful Pietrosu, la o altitudine de 2303 metri, acesta fiind și cel mai înalt vârf al Carpaților Orientali.

Lacul Albastru
Lacul Albastru  este clasificat ca monument al naturii, fiind unul dintre cele mai căutate repere turistice ale zonei.
Acest lucru nu este deloc surprin­zător, având în vedere unicitatea lacului, care se datorează atât originii sale, prin prăbușirea unei galerii de mină, cât și conținutului de compuși sulfuroși.
Culoarea verde-albăstruie a apei se schim­bă în funcție de lumină sau anotimp, oferind un spectacol vizual de neegalat.

Munții Gutâi
Parte a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, Munții Gutâi surprind prin peisaje de poveste, dominate de păduri de conifere și foioase, dar și de pășuni.
Deși cel mai înalt vârf al acestei grupe muntoase este Gutâiul Mare, cu o înălțime de 1.443 de metri, preferatul turiștilor este Vârful Creasta Cocoșului în preajma căruia, pe o suprafață de aproximativ 50 de hectare, se întinde o impresionantă rezervație de tip mixt. Pe lângă Creasta Cocoșului, Munții Gutâi adăpostesc alte nouă zone cu statut de rezervație.

Parcul Național Munții Rodnei
Impresionant în orice perioadă a anului, Parcul Național Munții Rodnei constituie o rezervație a biosferei și al doilea parc natural ca întindere din România, prezentând numeroase opțiuni de dru­meții, mountain-biking, parapantism sau speoturism. Numeroasele văi și circuri glaciare, precum și cele 67 de lacuri pe care le cuprinde, sporesc spectaculozitatea parcului. Aici se află și peștera Izvorul Albastru care, pe lungimea sa de aproximativ 2,5 kilometri, este presărată cu cascade și galerii impozante.

Rezervația Creasta Cocoșului
Unul dintre cele mai apreciate obiective turistice ale Maramureșului este Rezervația Creasta Cocoșului.
Formațiunea de roci vulcanice, care și-au croit drum la suprafață în zona înaltă a Munților Gutâi și care seamănă de la distanță cu o creastă de cocoș, dezvăluie o panoramă superbă asupra întinselor păduri de amestec și zonelor de ienuperete și pășuni montane. Extrem de ofertantă din punctul de vedere al habitatului, dar și al activităților și sporturilor care se pot practica în aer liber, Rezervația Creasta Cocoșului a fost și va rămâne una dintre destinațiile favorite ale județului.

Rezervația naturală Cheile Tătarului
Aria protejată este situată în Munții Gutâi-Igniș și se întinde pe 15 hectare dintre care, pe o lungime de 700 de metri, regăsim unicele chei în andezit din România.
Zona sălbatică și pârâul Runcu, care își croiește drum agale printre chei, sporesc frumusețea rezer­vației naturale. Din păcate, odată cu finalizarea barajului Runcu-Firiza, o parte a acestei zone pitorești ur­mează să fie inundată.