• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Iunie , 2017

Tomograful lui Sabin / Ego, mei, mihi, me...

... „Aproape toţi credem că avem, sau do¬rim să avem ceea ce s-ar putea numi «o personalitate sănătoasă». Există nenu­mărate definiţii ale acesteia: aveţi o personalitate sănătoasă în măsura în care căutaţi, deliberat, binele din fiecare per­soană sau situaţie. Aveţi o personalitate nesănătoasă, în măsura în care căutaţi răul din oameni și împrejurări. Cum procedaţi? Căutaţi şi găsiţi partea bună din oameni, sau îi criticaţi şi vă plângeţi de ei? Acesta ar fi primul indiciu. Apoi, aveţi o perso­nalitate sănătoasă, în măsura în care puteţi ierta uşor oamenii care v-au făcut să suferiţi. Cea mai mare parte a nefericirii şi bolilor psihosomatice este cauzată de incapacitatea de a ierta, de insistenţa cu care păstrăm ranchiună, chiar şi mult timp după ce incidentul s-a consumat, însuşi actul iertării având o influenţă eliberatoare asupra personalităţii.
Oamenii cu adevărat sănătoşi nu urăsc şi nici nu manifestă mânie ori resentimente faţă de întâm­plările din trecut. Ei îşi scot din minte problemele vechi, le lasă să plece. Acesta ar fi cel de-al doilea indiciu. Apoi: aveţi o personalitate sănătoasă, în măsura în care comunicați foarte bine cu numeroase tipuri de persoane.
Oricine poate comunica uşor cu câţiva oameni și aproape întotdeauna ne înţe­legem cu persoanele care seamănă mult cu noi, fie acestea pozitive sau negative. Însă cei cu adevărat sănătoși, au capa­citatea de a se înţelege cu o mare varietate de oa­meni având temperamente, per-sonalităţi, atitudini, valori şi opinii diferite. Acesta este indiciul cel mai evident, adevăratul test. Există o relaţie directă între  nivelul respectului de sine şi sănătatea persona­lităţii noastre. Cu cât ne plăcem şi ne respectăm mai mult, cu atât mai mult ne vor plăcea ceilalţi și îi vom  respecta mai mult. Cu cât considerăm mai mult că suntem o persoană valoroasă, merituoasă, cu atât mai mult îi  vom considera și pe alţii ca fiind valoroşi şi merituoşi.
Cu cât ne acceptăm mai mult aşa cum suntem, cu atât mai mult îi acceptăm și pe alţii, exact aşa cum sunt. Pe măsură ce respectul de sine se îmbunătăţeşte, putem deve¬ni tot mai buni în a comunica excelent cu diferite tipuri de persoane, timp îndelungat. Viaţa noastră poate deveni astfel mai fericită şi mai împlinită. Persoanele cu un nivel înalt al respectului de sine se înţeleg bine cu aproape oricine, oriunde şi în aproape orice situaţie. Un respect de sine scăzut se manifestă prin furie, nerăbdare, critică, bârfă şi dispute acerbe cu cei din jur. Cine nu se place pe sine, nu îi poate plăcea cu adevărat nici pe ceilalţi iar aceștia, la rândul lor, nu ne vor plăcea nici ei”...QED...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.