Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Joi , 13 Aprilie , 2017

Tomograful lui Sabin / Alte tendințe

de Sabin Nemes Bota

Cu 10-15 ani înainte de apariţia simptomelor clinice, scanările cerebrale îi pot avertiza pe medici dacă un pacient va suferi de Alzheimer, demenţă, Lou Gehrig sau alte boli cerebrale degenerative. Cercetătorii pot acum să identifice diferiţi biomarkeri chimici în corpul pacientului, apoi, medicii vor încerca să încetinească ritmul de dezvoltare al bolii prin administrarea tratamentelor de prevenţie.
Cifrele indică faptul că în 2050, jumătate din segmentul de populaţie din lumea vestică având vârsta peste 85 de ani, va fi afectat de demență Alzheimer. Aceas­ta este în mod evident una dintre conse­cinţele creșterii speranței de viaţă. Dacă vom reuși să identificăm semnele precursoare ale acestor afecțiuni cerebrale degenerative cu decenii înainte ca boala să devină manifestă clinic, nu în­seamnă că vom reuşi să le şi vindecăm. Deşi une­le tratamente experimentale s-au dovedit deja a fi eficiente în încetinirea evoluţiei acestora, vindecarea este cu totul şi cu totul o altă poveste care nu se va realiza prea curând. Pe un alt palier, piaţa imobiliară, cea auto, a cărţilor, muzicii şi a multor alte bunuri, urmează în ultimele decenii un trend comun: consumatorii tineri optează pentru împrumut, închiriere sau vânzare la mâna a doua, în detrimentul cumpărării bunu­rilor noi.
Astfel, închiriatul unei case va fi un obicei mai des întâlnit decât deţinerea uneia, iar cărţile şi multe alte bunuri nu se vor mai vinde atât de bine, pentru că se vor împrumuta, startup-urile apărute ca ciupercile după ploaie făcând și ele par­tajarea  mult mai accesibilă. Aceasta este deja povestea a două mari feno­mene coroborate: un număr mare de tineri, angajaţi în funcţii care nu le pun în valoare capacităţile, au ajuns să folosească tehnologia pentru a crea o nouă economie a împărtăşirii.
Una dintre consecinţele principale ale recesiunii este și numărul mare de absolvenţi de facultăţi care nu îşi găsesc locuri corespunzătoare de muncă. Sunt țări în vestul Europei unde aproape jumătate din indivizii cu vârstă sub 25 de ani nu au joburi. Astfel, generaţiile tinere au în prezent un venit disponibil mult mai mic decât aveau părinţii lor în tinereţe. Deci, producerea de bunuri va intra în declin, cel puțin a unor tipuri și numai din perspectiva cantității, calitatea și complexitatea acestora și deci, implicit, și valoarea înglobată putând crește chiar semnificativ. Vom avea la dispoziție produse de calitate excepțio­nală, totul va fi să ne amintim la ce ne sunt bune…
Până atunci, Sărbători fericite!