• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

„Toate proiectele pe care le-am realizat mi-au fost dragi și în toate am pus suflet”

Reporter: Cum au fost primele 6 luni din acest mandat de primar al comunei Budești?

Liviu Tămaș: Din perspectiva funcției de primar a fost ceva normal, nu s-a simțit nimic atipic, asta pentru că este o continuitate, și practic nu simți că ai predat ceva și ai preluat altceva. Eu sunt primar din 2000 și existând pro­iecte și lucrând, nu se poate spune că simți când treci de la un mandat la altul, pentru că mergi înainte fără să-ți dai seama.

Rep: Dar din perspectivă politică, ultima perioadă a fost mai agitată în privinţa Consiliului Local.
L.T.: Se spune că la politică, la fotbal și la mașini se pricepe tot românul. La fel, și cei noi care au venit în Consiliul Local, pe lângă faptul că se pricep foarte bine la politică, se pricep și la administrație. E foarte bine de altfel, dar este important să și înțeleagă ce se întâmplă. Nici acum nu am stabilit viceprimarul. La începutul mandatului au fost mici agitații în Consiliul Local, dar, din fericire au revenit la gânduri și la lucruri mai serioase. Din punctul meu de vedere Consiliul Local poate funcționa cum trebuie atâta timp cât vii în fața consilierilor cu lucruri clare pentru comunitate.
Cu excepția unui proiect de hotărâre care nu a fost inițiat de mine, ci de o parte dintre consilieri, și un alt proiect de hotărâre unde nu am avut majoritatea, toate proiectele de hotărâre pe care le-am inițiat au fost validate cu majoritatea Consiliului Local. Am făcut explicațiile cuvenite ori de câte ori a fost nevoie, așa că acum putem spune că lucrurile au reintrat pe făgașul normal. Problema cea mai mare este că pre­ședintele de la București, din moti­ve­le lui personale, blochează bugetul iar noi nu știm când vom avea buget aprobat, pentru că imediat este luna martie.

Rep: Ce proiecte ați pregătit în ultima perioadă pentru comuna Budești?
L.T.: Proiectele nu sunt pregătite neapărat în ultimele 6 luni de mandat, ci până să ajungem aici s-a tot lucrat la ele. Suntem pregătiți pentru noul exercițiu financiar. Concret, am depus documentația la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitări interioare la școli și înființare de spații noi pentru săli de clasă. Apoi, mai avem un proiect pre­gătit pentru asfaltarea a 5 km de ulițe în sate. Noi avem o rețea de aproximativ 30 km de ulițe pe toată comuna, dar dacă reușim să asfaltăm 5 km este foarte bine, mai ales că amplasarea geo­gra­fică este mai ciudată la noi, casele fiind pe dealuri, iar acest lucru face dificilă asfaltarea. Dar nu ne lăsăm ci încercăm să ne adaptăm la situație. De asemenea, avem în vedere un proiect ce vizează drumuri forestiere pe o lungime de circa 8 km.
Intenționăm să lucrăm în continuare la drumurile agricole dar, fiind foarte multe, urmează să facem o inventariere și să stabilim prioritățile, în funcție de ceea ce va decide Consiliul Local. Avem un alt proiect pentru care este semnat deja contractul de finanțare privind reabilitarea Căminului Cultural din satul Sârbi, în valoare de circa 400 mii de euro. Iar în rest, avem proiecte mai mici dar care sunt extrem de importante pentru comunitate: reabilitare la Dispensar, modernizare de grădiniță, pietruirea unor ulițe etc.

Rep: Poate cel mai complicat proiect al vostru este cel privind apa și cana­lizarea. În ce stadiu sunteți?
L.T.: Cu proiectul de alimentare cu apă am făcut mari progrese și sperăm ca până în toamnă să facem deja primele racordări. Acest proiect, pe care l-am început de foarte mult timp și pe care
l-am perindat pe la mai multe ministere pentru a avea finanțare, este aproape de final. Acum putem spune că am ajuns cu acest proiect pe tot ce a fost traseu principal și ne apropiem de finalizare. Problema este la partea de canalizare. Chiar zilele trecute am discutat cu un consultant și cu un proiectant dar încă nu am găsit soluții. Amplasarea geo­gra­­fică ne complică lucrurile, soluția ar fi cu fose septice, însă acest sistem nu este avizat pentru finanțare și nu ajunge să fie aprobat. Așa că mai căutăm variante, dar nu am renunțat la idee.

Rep: Cel mai important proiect al dumneavoastră de când sunteți primar?
L.T.: Toate proiectele pe care le-am realizat mi-au fost dragi și în toate am pus suflet, atât eu cât și cei cu care am colaborat din cadrul Primăriei. Meritul nu este numai al meu, cei din jur având un aport foarte important. Cel mai important este că în toți acești ani am scos comuna din noroi la propriu, pentru că am reușit să punem la punct și ulițe și drumuri, am dat o notă arhitecturală aparte centrului civic iar de acest lucru ne mândrim, mai ales că vedem că cei din exterior apreciază. Practic, Budeștiul a devenit o poartă de intrare în Maramureșul Istoric, de care nu ne este rușine. Foarte important a fost că am rezolvat partea de îndiguiri și nu mai avem inundații cu probleme majore, cum a fost în trecut. Sunt și alte realizări dar ar presupune o discuție mai lungă.

Rep: Din perspectivă turistică ce pași ați făcut?
L.T.: Având și Mănăstirea, obiective importante și peisaje unice, din punctul de vedere al turiștilor am crescut. Sigur, trebuie să ne concentrăm în viitorul apropiat pe partea serviciilor turistice, în special pe cazări. Dar tradițiile și celelalte aspecte de autenticitate se păstrează foarte bine, zic eu mai bine ca oriunde. La noi este sfânt portul popular. Dacă ne gândim, ceea ce este autentic românesc e cel mai valoros lucru cu care ne putem mândri și cu care putem merge înainte. Extrem de important este că tinerii au prins gustul pentru ceea ce este autentic, iubesc portul po­pular și tradițiile adevărate, iar acest lucru ne oferă siguranță că specificul lo­cal este pe mâini bune.

Rep: Un mesaj pentru locuitorii comunei Budești…
L.T.: Să fim mai înțelegători și să încercăm să vedem realitatea așa cum este, să ne raportăm la ceea ce putem face noi și să nu așteptăm să ne facă alții ceea ce putem și noi, și nu în ulti­mul rând să conștientizăm că dacă fiecare își îngrijește gospodăria și își face treaba așa cum se cuvinte, atunci îi este bine și lui dar este și în interesul celor din jur.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.