Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 18 Septembrie , 2020

Toamnă cu parfum de silvoiță în satul „din inima orașului”

de Oana Teremtus

Muzeograf
Oana TEREMTUȘ

Aceasta a fost invitația la evenimentul organizat de echipa muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare (manager Mare Monica). Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Satului, în data de 15.09.2020, și a fost primit cu brațele deschise de comunitatea băimăreană. Li s-au alăturat inițiativei muzeului un grup de seniori de la Asociația Caspev din Baia Mare, elevii clasei a II-a de la Școala „Lucian Blaga”, coordonați de doamna învățătoare Bălașa Chira Maria, dar și meșteri populari.
În satul tradițional, ritualul sil­voiței era sfânt la fiecare început de toamnă. Se culegeau prunele, se spălau, se scurgeau de apă, se curățau de codițe și sâmburi, dacă erau mari se tăiau în jumătăți și sferturi, după care se puneau pe foc și se amesteca, mult, continuu, cu atenție, grijă și recunoștință pentru „darul” naturii.
„Copiii de la oraș nu au parte de astfel de amintiri așa că ne-am gândit să le oferim noi o expe­riență de neuitat, numa’ bună de povestit la școală... De dimineață a început «dejdeocatul» prunelor culese din ograda muzeului, dar și din livada colegului nostru, Liviu Matei, căruia îi mulțumim pentru generozitate”, a precizat mana­gerul muzeului, Monica Mare.
„Dacă tot a venit toamna, ne-am hotărât să adunăm prunele din ograda noastră și să aducem și aici, în satul de pe deal, vechile tradiții culinare din satele maramureșene. Prunele au fost dejdeocheate, puse în căldarea de aramă, au fost montate fusul și penele necesare în procesul de amestecare și s-a aprins focul, care a ars domol, timp de 8 ore continuu.
Copiii, fascinați de mirosul îmbie­tor, au venit să preia câte puțin din secretele preparării unei silvoițe delicioase și au fost încântați să ne dea o mână de ajutor. Ne-am dorit ca acest eveniment să fie și o punte de legătură între generațiile de ieri și cele de azi, pentru ca cei mai mici și cei tineri să poată prelua aceste tradiții și să le mențină vii pentru cât mai mult timp”, a povestit Gabriela Filip, muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară.

#toamnăbogată
#tradițiiculinare
#gustulcopilăriei
#silvoiță
#lictar
#mieredeprune