• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 August , 2012

Tigrii bengalezi, în pericol

Reţeaua energetică a Indiei și tigrul bengalez au ceva în comun – se confruntă cu probleme grave. Viitorul acestei specii magnifice, dar periclitate, este amenințat. Mai există doar 1.700 de tigri în India, în libertate.

Una din cele mai mari amenințări provine din exploatarea minieră a cărbunelui. Soluția, care ar ajuta și la evitarea producerii unei alte pene de curent, ar fi investițiile în energie regenerabilă.

Pentru a alimenta termocentralele care produc aproape 80% din electricitatea Indiei, țara importă în prezent, cantități mari de cărbune costisitor, ceea ce duce la creșterea preţului energiei.

Puteţi semna aici petiţia pentru protejarea tigrilor: http://www.junglistan.org/

 

Guvernul Indiei s-a decis, deci, să extindă exploatările locale de cărbune, în ciuda faptului că acest lucru va distruge habitatul tigrilor, elefanţilor și leoparzilor, printre alte specii.

Greenpeace India a publicat un nou raport, How Coal Mining is Trashing Tigerland, în care sunt prezentate problemele pe care exploatarea de cărbune și modul în care acestea afectează tigrii.

O analiză printr-un sistem informatic geografic (GIS) arată că exploatarea minieră de cărbune în doar 13 dintre cele 40 de situri din țară ar distruge peste 1,1 milioane de hectare de pădure care constituie habitatul tigrilor, elefanților și leoparzilor. Aceste specii sunt răspândite în peste jumătate din vasta zonă carboniferă.

Specia de tigri periclitată se întâlnește într-o parte semnificativă din cele 13 zone carbonifere analizate. Guvernul susține că protejarea tigrilor este o prioritate, dar în mod absurd, în același timp, permite exploatarea minieră a cărbunelui în centrul Indiei, unde sunt cele mai multe rezerve de cărbune.

Deschiderea unor mine în centrul Indiei va distruge o zonă care până acum era un habitat sălbatic pentru tigrul bengalez. Pe deasupra, mineritul va distruge și coridoarele vitale pentru animalele sălbatice care interconectează unele dintre cele mai faimoase rezervaţii de tigri ale Indiei.

Dacă India va continua să depindă de cărbune, precum este gata să o facă, tigri sălbatici și elefanții ar putea dispărea curând, fiind ameninţaţi tot atât cât și comunitățile care suferă de pe urma poluării cu cărbune, a intervenției în modul de viață și a impacturilor schimbărilor climatice.

Argumentul principal al Indiei pentru alegerea cărbunelui este că furnizează energie ieftină. Dar, de fapt, nu mai este demult așa. Alternativa clară pentru India este investirea în energie regenerabilă. Această alegere ar ajuta la protejarea habitatului tigrilor și a altor specii de impactul exploatării miniere de cărbune.

Rapoarte recente estimează că India are suficient potențial eolian pentru a-şi acoperi necesarul de energie pentru viitorul apropiat.

Mai mult, un sistem pentru energia regenerabilă bazat pe panouri solare și alte tehnologii ar ajuta India să-și rezolve o altă problemă presantă, rețeaua de distribuţie energetică.

În această săptămână, reţeaua energetică a cedat, lăsând peste 700 de milioane de oameni fără electricitate pentru o perioadă îndelungată. Energia regenerabilă poate asigura necesarul de electricitate fără a mai fi nevoie de sprijinul reţelelor de electricitate, care în India reprezintă o problemă cronică.

Un efort concentrat pentru dezvoltarea unui sistem bazat pe energie regenerabilă ar ajuta la protejarea tigrului bengalez.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.