• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iunie , 2015

Telegondola eternelor promisiuni

Proiectul telegondolei din Borşa rămâne, în continuare doar un vis frumos. După 12 ani de modificări, conflicte şi nereguli, proiectul e acum în curtea Guvernului. Numai că, deşi recunoaşte necesitatea continuării investiţiei, guvernanţii se feresc să dea termene clare, motivând lipsa de fonduri.

 

Aproape 50 de milioane de lei investiţi degeaba. Asta ar fi concluzia sumbră a investiţiei în Telegondola de la Borşa, proiectul ar fi trebuit să aducă prosperitate în oraşul de la poalele Pietrosului, dar a dus la sapă de lemn autorităţile locale şi, după 12 ani, nu a ajuns să fie realizat decât într-un procent de circa 60%.

În prezent, contractul dintre Consiliul Local şi SC Dunărea este blocat. Iar controalele efectuate recent au scos la iveală o serie de nereguli, dar autorităţile spun că, din documente, rezultă faptul că SC Dunărea SA a încasat 90% din sumele contractate, însă a efectuat lucrări în proporţie de doar 70%.

Având în vedere blocajul şi faptul că firma producătoare a instalaţiei de transport pe cablu Doppelmayr din Austria nu mai vrea, în condiţiile date, să furnizeze restul de echipament electromecanic către societatea românească, Consiliul Local Borşa a decis rezilierea contractul încheiat între Consiliul Local Borşa şi Dunărea SA, precum şi continuarea lucrărilor cu un alt constructor. Problema este faptul că rezilierea contractului se poate realiza efectiv doar prin instanţă, procedură care durează foarte mult. Şi, mai mult, SC Dunărea e în procedură de insolvenţă.

Printr-o interpelare adresată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, prin deputatul Nuţu Fonta, în această primăvară, administraţia locală borşeană a propus preluarea tărăşeniei de către Guvernul României.

 

După circa două luni, după ce au pasat problema de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice la Autoritatea Naţională pentru Turism, autorităţile centrale s-au ferit de un răspuns clar, dând unul în doi peri, în care, după ce arată faptul că au investit în Telegondolă din 2010, 27.414.000 lei, adică cu vreo 3 milioane mai mult decât CL Borşa care a „băgat” 24.099.000 lei în proiect se fofilează să dea date concrete despre continuarea investiţiei.

Dar se „jură” că aceasta va continua. Când? Când or fi bani: „ţinând cont de gradul avansat de realizare al proiectului şi de potenţialul turistic al zonei, Autoritatea Naţională pentru Turism intenţionează să continue sprijinirea financiară a proiectului, dar acest lucru este condiţionat de alocările financiare de la bugetul de stat”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.