• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Septembrie , 2017

„Târgul Cepelor” - sărbătoarea de suflet a Ţării Codrului

Ioana LUCĂCEL
Mircea CRIŞAN

Tradiţiile şi obiceiurile fac parte din zestrea spirituală a unei comunităţi şi din sufletul ei. În aproape o jumătate de deceniu, Târgul Cepelor din Asuaju de Sus a devenit nu doar un eveniment care pro­movează tradiţiile Ţării Codrului, ci o tradiţie de suflet a codrenilor care, an de an, în preajma Înălţării Sfintei Cruci se adună la Asuaju de Sus pentru o petrecere câmpenească cu cântec, joc, voie bună şi produse tradiţionale. O sărbă­toare de neuitat care promovează tradi­ţiile locului şi care le transmite mai departe nealterate generaţiilor viitoare, dar şi un prilej de întâlnire între codreni.
Şi anul acesta, Primăria și Consiliul Local Asuaju de Sus, în colaborare cu Consiliului Județean Maramureș, Cămi­nul Cultural Asuaju de Sus și Centrul Județean pentru Conservarea și Pro­mo­varea Culturii Tradiționale Maramureș au organizat, în intervalul 9 - 10 septembrie 2017, tradiționalul „Târg al Cepelor” în cadrul „Festivalului Interju­dețean al Cântecului, Dansului și Portului Popular Codrenesc”, ediția XLVII. Programul acțiunilor a început încă din seara zilei de sâmbătă, la ora 20.00, când pe scenă au urcat, pentru un recital extraordinar, Elena Gheorghe și Ducu Bertzi. De la ora 23.00, toți cei prezenți au fost invitați să participe la o discotecă în aer liber. Duminică, 10 septembrie, cu începere de la ora 10.00, formații de amatori din județele Mara­mureș, Satu Mare și Sălaj au oferit un minunat program artistic. Acțiunea a fost cuprinsă în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Județean Maramureș, iar în ședința extraordinară din 21 aprilie 2017, pentru buna desfășurare a acestui eveniment a fost alocată suma de 50.000 de lei, reprezentând sprijin financiar din partea instituției județene.
La fel ca și în anii anteriori, alături de primarul comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor, s-au aflat invitaţi de seamă. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc duminică la prânz, când primarul comunei Asuaju de Sus a primit pe scenă oaspeţii de seamă: Vasile Moldovan, prefectul judeţului Mara­mu­reş, subprefectul Alexandru Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Mara­mureş, Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Doru Dăncuş, deputatul Viorica Che­recheş, deputatul Călin Matei, senatorul Iustin Talpoş, secretarul de stat Dragoş Titea, numeroşi primari din zona Codru şi Someş, precum şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, consilieri judeţeni, directorul Centrului Creaţiei Populare, Ştefan Mariş etc. 

Primarul Vasile Boitor, care a organizat 25 din cele 47 de ediţii ale sărbătorii le-a urat tuturor bun venit: „Bine ne-am reîntâlnit la Târgul Cepelor. Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat această zi frumoasă. Toată lumea zicea că va ploua, dar datorită credinţei noastre, a celor din Codru, uite că ne-a dat Dumnezeu o zi frumoasă ca să ne bucurăm toţi îm­preună. Această tradiţie este unică în zona Codrului şi datează de peste 100 de ani, iar acum suntem la ediţia 47 a Festivalului Interjudețean al Cântecului, Dansului și Portului Popular Codrenesc, cu ocazia acestui tradiţional Târg al Cepelor. Colaboratorii noştri sunt Con­siliul Judeţean, instituţie căreia îi mulţu­mesc pe această cale pentru că în fiecare an este alături de noi şi ca prezenţă şi ca sprijin financiar, Centrul Creaţiei şi nu în ultimul rând Primăria şi Consiliul Local. Alături de noi sunt formaţii artistice din Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, An­samblul Transilvania şi Ansamblul Cunu­niţa. Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă”.
Prefectul Vasile Moldovan a declarat că este prezent pentru prima dată la acest eveniment şi s-a arătat profund  încântat de modul în care codrenii îşi păstrează tradiţiile, asigurându-i de întregul sprijin al Instituţiei Prefectului Maramureş.
Subprefectul Alexandru Cosma a vorbit despre importanţa păstrării identităţii naţionale şi a promovării ei, mai ales în contextul Centenarului Unirii de anul viitor. Reprezentanții Ansamblului Fol­clo­ric Național „Transilvania” au urcat pe scenă la ora 13.00, după ce toți cei prezenți la deschiderea oficială au salutat participanții la sărbătoare și l-au felicitat pe primarul Vasile Boitor pentru o nouă reușită. Pentru aproximativ trei ore, pu­blicul s-a bucurat de recitalurile extraordinare oferite de Vlăduța Lupău, An­drada Bârsăuan, Diana Cârlig și Ionuț Bledea. Tot duminică după-masa a oferit o reprezentație și Ansamblul Folcloric „Cununița” Satu Mare, la finalul zilei revenind pe scenă formațiile de amatori din Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
 

 

„Mulţu­mesc că ne daţi posibilitatea să participăm la acest eveniment şi să fim parteneri în fiecare an la organizarea lui. În ultimii 15 ani de când vin la această sărbătoare au venit foarte mulţi oameni politici, mulţi oameni din administraţie care au promis foarte multe lucruri, în primul rând pentru noi cei care locuim în zonă dar şi pentru fraţii noştri, prietenii noştri care sunt plecaţi peste hotare ca să câştige o pâine mai bună pentru familia lor. Unele s-au concretizat, altele nu. Dar cred că acum, primarii care sunt aici pe scenă şi reprezentanţii Consiliului Jude­ţean putem să vă spunem că începem să ne ţinem de cuvânt ceva mai mult. Există o promisiune mai veche privind reabilitarea drumului judeţean dinspre Cehu Silvaniei spre Gârdani-Fărcaşa, până la Ardusat, astfel încât întreaga zonă să crească din punct de vedere economic şi din punct de vedere al investiţiilor. Am semnat în această vară un contract de finanţare în valoare de 50 de milioane de Euro din fonduri eu­ropene, pentru reabilitarea acestui drum astfel că anul viitor va fi un adevărat şantier. Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pe care guvernul PSD l-a aprobat a adus în judeţul Mara­mureş pentru fiecare comunitate cel puţin câte o investiţie, fie că vorbim de canalizare, alimentare cu apă, reabilitări de drumuri, pe care o să le vedeţi în perioada urmă­toare. Trebuie să ne bucurăm că avem atât de mulţi primari harnici, cinstiţi, pe scenă, pe care trebuie să-i felicităm pentru munca pe care au depus-o ca aceste proiecte să prindă viaţă anul viitor”.

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Mara­mureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.