• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 22 Iulie , 2014

Taberele din Italia sau adopţiile din Italia? Dilema Silviei Scialpi

Subiectul taberelor din Italia ale copiilor din sistemul de protecţie al copilului Maramureş revine în atenţia noastră cu câteva informaţii senzaţionale. Miza acestor tabere se pare că este alta decât cea pe care o bănuiam noi, respectiv scutiri de taxe pentru cetăţenii italieni şi atragerea de fonduri pentru proiecte, fie europene, fie italiene. Adopţiile!

 
 
 

Nu spunem că miza de mai sus nu ar fi una corectă şi funcţională, dar recunoaştem că nu ne-am gândit şi la adopţii. Şi încă în ce fel!

În urmă cu nouă luni, preşedintele Asociaţiei SOS Bambini, una din partenerele DGASPC Maramureş în ceea ce noi am numi taberele decadente, Silvia Scialpi a apărut pe una din televiziunile naţionale, cu subiectul adopţiile. Titlul era mare: Românii stabiliţi în străinătate pot adopta copii din ţară.

Practic, se spune că cetăţeni italieni căsătoriţi cu cetăţeni italieni pot adopta copii din România, mai uşor, după ce în 2012 a fost adoptată Legea adopţiilor, o lege care oferă o nouă deschidere adopţiilor internaţionale.

Strict, în Italia, prin intermediul unor asociaţii care se ocupă cu adopţiile, acestea se pot realiza la preţuri mult mai mici, ca în general. Se spune în materialul respectiv că o astfel de adopţie ar costa, cu toate taxele, în jur de 5000 de euro, iar procesul se încheie în cel mult opt luni de zile.

Dar acum apare partea interesantă.
 

„Asociaţiile italiene intermediază şi aşa-numite adopţii temporare, când copii din orfelinate româneşti stau în familiile unor români din peninsulă o anumită perioadă. De asemenea, facilitează întâlniri on-line, prin care cei mici au ocazia să-şi cunoască potenţialii părinţi adoptivi.

Silvia Scialpi, preşedintele Asociaţiei SOS Bambini: „Vedem că abandonul e în creştere, instituţiile din România sunt pline de copii, iar posibilitatea adoptării în Italia este o şansă în plus pentru ca aceşti copii să aibă o familie”, se arată în materialul televiziunii naţionale.

Iar preşedintele unei asociaţii italiene de adopţii, Stefano Bernardi, a spus că sunt 10-12 familii care ar dori să adopte copii din sistemul de protecţie al României. În timp ce vorbea era arătată o grafică în care se uneşte cu o linie roşie Sighetu Marmaţiei cu Milano, probabil. Acest domn are acelaşi nume de familie cu cel al preşedintelui asociaţiei FAUS, respectiv Bernardi. Nu ştim dacă este o coincidenţă sau există o legătură de rudenie.

 

Foarte grav, sunt date imagini cu Silvia Scialpi, în care preşedintele SOS Bambini arăta un filmuleţ cu pruncii români veniţi în Italia în tabere sau adopţii temporare. Cu degetul arătător, doamna din Italia îi numeşte pe copii cu prenumele. Adică le prezintă pe o televiziune naţională identitatea, faţa fără blur şi tot ceea ce GAZETEI de Maramureş îi era interzis. Această doamnă ne-a făcut cu ou şi oţet pentru că în unul din materiale am scris numele uneia din fetiţele cu suspiciunea de abuz sexual. Prenumele!

 

În replica italiană, preluată şi de Nicolae Boitor, se vorbea de respectarea legii, de deontologie profesională, de drepturile copiilor etc.!

În cazul doamnei Scialpi acestea nu se mai pun şi evident că nimeni nu este scandalizat, nimeni nu ameninţă cu judecata, nu trimite mediatorul…

Repetăm, acest material a apărut în septembrie 2013, în plin scandal al taberelor din Maramureş.

 
 
Cine minte?
 

Interesant este că preşedintele SOS Bambini vorbeşte de adopţii temporare la familii de români stabiliţi în Italia.

În Baia Mare, aceiaşi SOS Bambini vorbesc de tabere pe o perioadă de două luni şi copii merg doar la familii de italieni.

Reamintim că FAUS şi SOS Bambini sunt asociaţiile italiene care de mai mulţi ani organizează taberele de două luni în Italia, în parteneriat cu DGASPC Maramureş.

În 2013, au existat două cazuri de suspiciune de abuz asupra a două fetiţe, de nouă ani şi de şase ani. Am scris multe materiale despre aceste cazuri şi am cerut autorităţilor româneşti să protejeze copii români, să facă dreptate fetiţelor şi să ia măsurile care se impun.

A trecut un an de zile şi nimic. Probabil la sfârşitul lunii iulie se va da publicităţii un raport final.

Revenind la această noutate cu adopţiile, le cerem consilierilor judeţeni să se trezească din somn şi să ceară lămuriri. Dacă vorbim de adopţii temporare, înseamnă că protocoalele cu DGASPC, pe care aleşii maramureşenilor le-au votat cu voioşie nu sunt în regulă.

Cerem ca cineva să se sesizeze şi faţă de atitudinea preşedintelui SOS Bambini, care deconspiră copii aflaţi în Italia, copii probabil din Maramureş.

Mai este de clarificat şi următorul aspect. În Baia Mare se spunea că pruncii ce merg în taberele italiene, partea ce îi revine asociaţiei SOS Bambini, sunt duşi la o mănăstire din nordul Italiei. Cel puţin nouă aşa ne-a declarat Dumitru Dumuţa, secretarul CJ Maramureş.

Una peste alta, aceste asociaţii italiene au un fel de strategie de marketing diferită de ce se arată în Maramureş, cu o ţintă clară şi directă, adopţiile.

Mai spunem că SOS Bambini are activitate în Maramureş şi în Cluj, unde are o CTF. Dacă intri pe siteul din Italia al acestei asociaţii, afli că au activitate şi în mai multe ţări din Africa.

 

Nu vrem să facem diferenţieri de nici un fel, dar nu credem că România se află chiar în situaţia unor ţări africane. Noi credem că statul, românii în general se pot îngriji de copii nimănui. Ministerul Tineretului a pus la dispoziţia copiilor şi tinerilor din sistem, circa 12 mii de locuri în tabere la mare. Sunt şi alte ONG-uri româneşti puternice: HHC, ASSOC, care organizează activităţi pentru copiii din sistem la un mod profesionist şi fără probleme.

Vom pune pe siteul GAZETEI de Maramureş clipul video în care doamna din Italia vorbeşte de sistemul de protecţie românesc, de şansa copiilor la o adopţie. Noi     ne-am simţit jigniţi! Din păcate, nu am avut pe cine întreba, acest subiect este trecut sub tăcere.

În concluzie, adopţiile sunt miza taberelor din Italia? 

 
 

„Vedem că abandonul e în creştere, instituţiile din România sunt pline de copii, iar posibilitatea adoptării în Italia este o şansă în plus pentru ca aceşti copii să aibă o familie”.

Silvia Scialpi, preşedintele Asociaţiei SOS Bambini

Comentariile celorlalți

ardelean pe 26.07.2014 la 16:24
Vi se pare normal ca Maramuresul a fost pe ultimul loc la adoptii ? Statistica prezentata de cea care a Raspuns de adoptii era cusuta cu ata alba,ca doar nu om fi un judet de tampiti,.Cand era Orzac la adoptii (si a fost ceva timp ) adoptiile erau imposibile daca nu se deschidea usa cu capul....In mod sigur din investigatiile jurnalistice stiti si d-stra cate ceva ....si nu putin

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.