Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Duminică , 8 Iulie , 2018

Tabăra Națională de Pictură ,,Particularități stilistice în pictura de plain-air de la Oțeloaia 2018”- prima ediție

de Prof.univ.dr. Nicolae Suciu

Fiind vorba de prima ediție, dorința participanților în tabără este aceea de continuitate în particularizarea unui proiect cultural de excepție. Argu­mentele sunt relevante prin particu­laritățile expresive ale peisajului, ale resurselor de transfigurare a imaginii picturale, susținute de o poezie a locului. Totodată, participanții la tabără nutresc speranța devenirii unui  nucleu artistic, care să pună în valoare circuitul firesc al unui traseu cultural în Țara Codrului. 

Pictorii participanți ai acestei ediții  conferă taberei un caracter național, pentru că ei provin din mai multe orașe ale țării: București, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, reunind artiști cu o activitate  de creație impresionantă și cu
participări multiple la tabere și simpozioane naționale și internaționale.
De la București a venit pictorul Vasile Pop Negreștean, de la Cluj-Napoca, Viorel Nimigeanu și Marius Ghinescu, de la Baia Mare, Nicolae Suciu, iar din Satu Mare, Liviu Paul, Csaba Lazin, Zoltan Nyri și Nicolae Pop.

Însuflețiți de frumusețea locului, de geometriile naturii, ale colinelor cu câmpuri de grâu, cicoare, maci și floarea-soarelui, la care s-a adăugat cerul înalt reflectat în oglinda barajului de la Oțeloaia, au constituit impulsuri unor trăiri emoționale transpuse și transfigurate pe pânză. Întrebat despre rostul acestor întruniri laolaltă a pictorilor, în contextul globalizării, pictorul Vasile Pop Negreștean mi-a mărturisit că: ,, Nu mă interesează globalizarea. Îmi spun povestea cu elementele specifice artistului vizual în această zonă, unde am venit spre întâlnirea cu rezonanțele artei din această parte a  Țării Codrului.”  În aceeași măsură, am desprins, din dialogul pe care l-am avut cu pictorul Viorel Nimigeanu (foști colegi de promoție 1981,  domnia sa, la Institutul ,,N. Grigorescu” din Bucu­rești, eu la Academia de Artă ,,G. Enes­cu”) că: ,,Slujitorii artei nu cunosc înstrăinarea, învechirea mijloacelor de expresie, pentru că ei slujesc acel unic limbaj universal al formei și culorii pe care nu-l ucide timpul”.
Peregrinările prin împrejurimi ne-au oferit posibilitatea să stabilim coordonatele unor motive savuroase de peisaj, să ne documentăm, adunând în schițe desene în pastel sau laviuri de ulei, materialul pentru viitoare preocupări în atelier și, de ce nu, pentru o viitoare expoziție. Gazdele s-au străduit și au reușit să creeze acea armonie atât de necesară și însuflețitoare pentru descătușarea energiilor creative în lucrările  de artă realizate aici.

,,Roadele” acestei prime ediții a Simpozionului  Național de Pictură de plain-air de la Oțeloaia vor fi expuse în Galeria de Artă ,,I. C. Brătianu”  din Satu Mare, în perioada ce va urma. Deja s-au configurat premisele unei viitoare ediții, prin stabilirea unei perioade de comun acord în anul viitor și îmbogățirea numărului de partici­panți. Dorim să exprimăm un cuvânt de mulțumire gazdelor Popasului Codrenilor, familia Sabina și Ionel Varga, precum şi colecționarului de artă, dr. Palfi Cornel, care a făcut toate eforturile de a pune la îndemâna artiștilor materialele și uneltele necesare pentru pictură.