Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 27 Iulie , 2016

Tabăra de vară şi pictură Sfântul Sava Brancovici de la Mănăstirea Moisei

de Gazeta de Maramures

Diacon profesor Moldovan Emilian-Ioan – Şcoala Gimnazială Nr.1 Moisei, Maramureş

Prof. Moldovan Raluca-Maria – Clubul Copiilor  Sighetu-Marmaţiei, Filiala Vişeu de Sus

 

 

În acest an, 30 de elevi, începând cu Clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a, au participat la o activitate educativ-recreativă, organizată la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului Moisei. Este vorba de ,,Tabăra de vară şi de pictură Sf. Sava Brancovici” care a avut loc în perioada 4-9 iulie 2016 şi care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a ajuns la ediţia a VII-a. Ca în fiecare an, această tabără oferă elevilor posibilitatea de a petrece o săptămână din vacanţa lor de vară într-un mod plăcut, dar şi util.

 

 

Deşi este vorba de o tabără creştină, organizată de către o mănăstire şi desfăşurată în cadrul acesteia, tabăra de vară de la Mănăstirea Moisei nu are ca scop îndoctrinarea tinerilor, scopul ei fiind acela de a arăta tinerilor cum îşi pot trăi viaţa frumos, creştineşte, făcând din toate atât cât este nevoie pentru ca viaţa lor să fie una cât mai echilibrată.

Astfel şi activităţile desfăşurate în această tabără au fost gândite în acest sens.Mai întâi, pentru a trăi echilibrat, omul are nevoie de hrană trupească cât mai sănătoasă şi aer, cât mai curat, şi aici la poalele Pietrosului Rodnei acest lucru a fost posibil sută la sută, căci hrana asigurată la mănăstire este cea mai naturală şi sănătoasă, iar aerul respirat atât în drumeţii cât şi în clipele libere de relaxare în curtea mănăstirii a fost unul înmiresmat de aromele teilor înfloriţi, a brazilor şi a ierbii proaspăt cosite.

Pe lângă hrana trupească, omul mai are nevoie şi de hrană sufletească şi din aceasta au putut gusta din plin copiii prezenţi, participând la slujbele mănăstirii, activând chiar la strană şi luând parte la Sfintele Taine ale Spovedaniei, Împărtăşaniei şi a Maslului, purtând convorbiri pe diferite teme duhovniceşti sau pur şi simplu trăind câteva zile în acea atmosferă plină de linişte şi de har pe care o poţi simţi în această sfântă mănăstire.

De asemenea, omul nu se simte împlinit dacă nu realizează ceva în viaţă, dacă nu-şi  pune în valoare talanţii primiţi de la Dumnezeu.

Şi copiii participanţi la tabără au zugrăvit câte o icoană pe care la final au dus-o la casele lor, au învăţat să împletească brăţări, să ajute la unele munci din incinta mănăstirii, au învăţat pricesne pe care le-au cântat la sfintele slujbe, s-au gospodărit aproape singuri în camere, la masă şi în spaţiul de lucru.

 

Un alt aspect căruia omul ar trebui să-i acorde mai multă atenţie este şi păstrarea legăturii cu originile şi tradiţiile strămoşeşti.

În tabăra din acest an, pe lângă refacerea legăturii spirituale cu strămoşii, prin rugăciunea, pe care participanţii au făcut-o în bisericuţa de lemn, în acest loc încărcat de istorie, căci Mănăstirea Moisei are o vechime de peste 400 de ani, şi prin deprinderea unui meşteşug care a fost practicat în această mănăstire şi anume pictarea de icoane, aceştia au avut posibilitatea să se întoarcă puţin în timp şi să înveţe câteva lucruri interesante şi despre meşteşugurile strămoşilor noştri, care tind să dispară încet-încet în această lume modernă, şi pe care nişte oameni cu suflet pur românesc încearcă să le scape de la pieire şi să le reactiveze în rândul tinerilor dornici de a le practica.

Acest lucru a fost posibil prin vizita pe care participanţii au făcut-o într-una din zile la Centrul de Inovaţie şi Creaţie iMMart din apropierea mănăstirii, unde au fost primiţi cu drag de doamna Holiciu Andreea care le-a prezentat câteva lucruri despre meşteşugurile tradiţionale şi unde, sub îndrumarea doamnei profesoare Raluca Moldovan de la Clubul Copiilor Vişeu de Sus, au creat brăţări împletite din şnur colorat şi au fost iniţiaţi în meşteşugul manufacturării de zgărdane, podoabă care completează portul popular al femeilor din Maramureş.

Orice om are nevoie însă şi de momente de relaxare şi chiar de distracţie mai ales la vârsta tinereţii.

Elevii participanţi au avut şi astfel de momente în tabără cum ar fi jocuri în aer liber sau în interior, foc de tabără, vizionare de film, plimbare cu hidrobicicleta pe lacul mănăstirii.

Dar cel mai important lucru pentru om e acela de a trăi aşa cum se cuvine în comuniune cu semenii şi cu Părintele său cel ceresc.

În această tabără elevii au avut posibilitatea să-şi facă noi prieteni, să socializeze, să înveţe cum să se comporte faţă de ceilalţi oameni, dar şi să intre în legătură cu Dumnezeu prin rugăciune şi prin făptuirea faptelor creştineşti.

 

Reuşita ediţiei din anul acesta se datorează unor oameni puţini, dar inimoşi care s-au jertfit puţin câte puţin pentru aceşti tineri minunaţi faţă de care avem datoria de a-i creşte frumos, creştineşte, departe de toată urâciunea lumii acesteia. Aceştia sunt Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, împreună cu obştea mănăstirii, Diaconul profesor Moldovan Emilian-Ioan (Şcoala Gimnazială Nr.1 Moisei)  şi doamnele profesoare Moldovan Raluca-Maria (Clubul Copiilor Sighetu-Marmaţiei Filiala Vişeu de Sus), Grec Claudia-Maria (Şcoala Gimnazială Nr.9 Borşa), Tomoiagă Ioana (Liceul Tehnologic Nr.4 Vişeu de Sus) şi Pop Laura (Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud), doamnei Lontiş Daniela, voluntar şi doamnelor bucătărese Pop Maria şi Cuc Ileana, cărora pe această cale le mulţumim pentru efortul depus şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa înmulţind binele în vieţile lor şi a celor apropiaţi lor.

 

 

Câteva impresii ale participanţilor:

„După o săptămână în tabără la Mănăstirea Moisei nu-mi imaginez Raiul decât aşa: un loc unde îngerii, sfinţii şi oamenii Îl măresc pe Dumnezeu, iar bucuria, pacea, liniştea şi iubirea umplu sufletele. Mulţumim lui Dumnezeu.”

Ed. Grec Claudia – Şcoala Gimnazială Nr. 9, Borşa

 

„Tabăra este locul unde toţi copiii îşi doresc să ajungă. Acest loc minunat şi primitor ne aşteaptă în fiecare an, oamenii care ne primesc cu atâta căldură şi iubire şi care se implică emoţional pentru ca totul să fie perfect, copiii care vin cu atâta bucurie şi dorinţă de a învăţa lucruri noi, pe care cu siguranţă nu le vor uita, îţi dau o stare de linişte interioară extraordinară. Şi fiindcă tabăra se ţine la Mănăstirea Moisei apropierea şi legătura cu Dumnezeu este mult mai strânsă. Jocurile, focul de tabără, mersul cu barca pe lac, slujbele la care participăm, icoanele pictate şi brăţările împletite sunt doar câteva din multele lucruri pe care le facem în acest timp scurt, dar binecuvântat. Tabăra este una dintre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei mele.”

Ivaşcu Paula – cls. a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 1, Moisei

 

„Părerea mea despre această tabără este că a fost cea mai tare tabără de până acum. M-am simţit foarte bine în incinta mănăstirii. Mi-am făcut prieteni noi şi am învăţat multe lucruri noi. Mi-ar fi plăcut ca tabăra să fie mai  lungă.”

 

Moldovan Ştefan Emilian – cls. a IV-a, Clubul Copiilor, Vişeu de Sus