• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Iulie , 2018

Tabăra de creaţie Baia Sprie

Aflată la cea de-a V-a ediţie, tabăra este una consistentă şi extinsă ca număr de participanţi faţă de ediţiile anterioare, aceasta desfăşurându-se în două etape, în cursul lunii iulie cât şi în cursul lunii octombrie, cuprinzând în acest fel provocările picturale a două anotimpuri. Fără a emite „pretenţii” de concurenţă şi ierarhizare cu acţiuni ce se desfăşoară în paralel în locaţii învecinate, tabăra de la Baia Sprie are un caracter constant ce tinde către o continui­tate a fenomenului picturii de plein-air în această zonă. Este de altfel intenţia declarată a preşedintelui Aso­ciaţiei Culturale „Valorile Monte Medio”, domnul Hitter Ferenc, care ţine foarte mult la blazonul cultural al localităţii, domnia sa implicându-se de-a lungul vremii în identificarea şi structurarea evenimentelor artistice, în calitate de membru în Consiliul Local, viceprimar, om de televiziune şi jurna­list, care prin emisiunile realizate de domnia sa, a investigat şi mediatizat particularităţile semantice ale creaţiilor artistice atât în perioada interbelică, cât şi în activităţile culturale postdecembriste. Totodată, sprijinul acordat de către Parohia Ortodoxă cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, slujită de către preotul Pop Jean Yves, a contribuit la realizarea unei atmosfere propice activităţii de creaţie pentru pictorii aflaţi în tabără. Încă din perioada interbelică, după disputele artistice cu cei care conduceau destinele Coloniei de Pictură de la Baia Mare, la Baia Sprie a activat un nucleu important de pictori ce a constituit în timp un pol al Centrului Artistic Baia Mare. Amintim dintre aceştia pe: Nagy Oskar, Aurel Popp, Csaba Perlrott Vilmos, Romul Ladea, Sándor Ziffer.

Structurile tipologice ale peisajului montan şi citadin, aflate mult mai aproape de comunitate, au dus la adevă­rate lecţii de lumină şi umbră, de studiu al formelor construite din culoare, statuând în timp particularităţile peisa­jului din această zonă. Şi participanţii acestei ediţii au regăsit ecoul picturii de altădată al peisajului, identificând noi mijloace de exprimare artistică conforme cu noile tehnologii şi posibilităţi de realizare artistică. Ediţiile anterioare ale taberei de la Baia Sprie, cât şi cea actuală s-au fundamentat în jurul absolvenţilor învăţământului superior de artă de la Baia Mare cât şi a câtorva membri ai corpului profesoral: Kovacs Bertalan, Nicolae Suciu, Greti Papiu. Remarcăm personalitatea artistică bine conturată a absolvenţilor învăţămân­tului superior de artă de la Baia Mare, Lajos Kovács Emil, Talpoş Elisabeta, Alina Modyrka (Ucraina), precum şi a studenţilor masteranzi: Irimuş Diana Mara şi Pop Prilog Ioan.
În această ediţie s-au adăugat pictorii: Gonda Zoltán (Debrecen, Ungaria), Kopriva Attila (Ucraina), Katona György şi Katona Zsuza (Ungaria), pictorii Mezei András (Oradea), Czirjék Lajos (Târgu Mureş), cât şi sculptorul sătmărean Kóter László. Este o perioadă propice pentru pictură, timpul în schimb nu întotdeauna ne-a fost prieten, dar ne-am bucurat de inefabilele fragmentări ale peisajului, de ploaie, de nori, de ceaţă.
Lucrările realizate în această ediţie vor constitui expoziţia ce se va organiza în spaţii neconvenţionale şi va fi prezen­tată public sâmbătă, 29 iulie, ora 12:00, la Pensiunea Vlad din Baia Sprie, care a fost şi gazda noastră generoasă. Tre­buie menţionat faptul că proiectele educaţionale, sociale şi interactive, organizate de către Parohia Ortodoxă cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Baia Sprie, vorbeşte de la sine despre rolul şi implicarea bisericii în societate, a atragerii de noi parteneri în proiecte comune ce se vor derula, cu secţia Arte Plastice-Pictură, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
Există speranţe că prin implicarea domnului primar Bârda Sebastian Alin şi a unor inimoşi consilieri locali, la Baia Sprie să se înfiinţeze o pinacotecă cu un fond permanent de lucrări de artă, la care cu siguranţă se vor adăuga foto­grafii, documente de arhivă, păstrate şi tezaurizate de către domnul Hitter Ferenc, cel care a realizat o monografie a oraşului Baia Sprie.

Dorim artiştilor succes, lumină pe pânze şi culori armonioase pe paletă şi vă invităm la vernisaj.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.