• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 11 Martie , 2015

Structurile de economie socială, resurse umane îndreptate spre comunitate

La finalul lunii februarie, în cadrul Restaurantului Rustik din Fărcaşa, a avut loc lansarea oficială a proiectului „Paşi spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale”. Prezenţi pentru acest eveniment au fost toţi partenerii proiectului, dar şi primarii din comunele în care se va implementa. Printre ei s-a numărat Dan Adrian Pop, reprezentantul asociaţiei Active Thinking, Ioan Stegerean, primarul comunei Fărcaşa, Bogdan Pop, primarul comunei Oarţa de Jos, Stelian Modovan, reprezentantul Asociaţiei Profesionale de Resurse în Dezvoltarea Comunitară (APRDC), alături de preşedintele acesteia, Florian Volfrat, dar şi un reprezentant din partea Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” (FSS) Iaşi, Nicolae Pintilie.

 

Scopul principal al economiei sociale, în comparaţie cu scopul economiei de piaţă, nu este obţinerea de profit, ci constă în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi oferirea de noi oportunităţi pentru persoanele dezavantajate sau făcând parte din categorii vulnerabile. Astfel, în cadrul acestui proiect vor fi înfiinţate 11 structuri ale economiei sociale (SES) cu diverse domenii de activitate, cuprinse într-o bază de date online alături de celelalte structuri existente pe piaţă, în scopul facilitării cooperării şi dezvoltării SES-urilor la nivel naţional.

Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcaşa, a declarat în cadrul evenimentului că toţi cei implicaţi au o responsabilitate de a duce la bun sfârşit, cu succes, acest proiect. „Asemenea proiecte sunt o provocare, noi eram obişnuiţi să reabilităm o biserică, să deschidem o bază sportivă, însă acest proiect este unul de formare, care se adresează tuturor claselor sociale şi aş dori ca acest proiect să continue şi după implementare şi să fie apreciat. Pentru comuna Fărcaşa, avem pregătite 3 SES-uri, întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, organizarea de cursuri pentru formare profesională, dar şi servicii medicale la domiciliu. Eu cred că oamenii se vor specializa, fiind nişte meserii foarte utile comunităţii noastre şi vor exista eforturi comune pentru ca acestea să fie duse la bun sfârşit, avem această responsabilitate”, a spus Ioan Stegeran.

 

Bogdan Pop, primarul comunei Oarţa de Jos, a anunţat participarea lor în cadrul acestui proiect. „Acest proiect va avea un impact major asupra comunităţilor noastre, alături de multe beneficii. Vom creşte producţia locală prin acest proiect, suntem o localitate mică, care cu greu va reuşi să aducă un investitor pentru a putea fi dezvoltată din punct de vedere economic. Cu ajutorul acestor SES-uri poate vom angaja câteva persoane care să desfăşoare activităţi meşteşugăreşti. Noi vom deschide o croitorie prin acest proiect şi poate vom face schimburi între cele două comune implicate, atât de produse, cât şi de personal specializat”, a declarat primarul comunei Oarţa de Jos.

 

Proiectul nu este unul realizat doar la nivelul regiunii Nord-Vest, ci împreună cu regiunea Nord-Est, fiind reprezentată aici prin Nicolae Pintilie, reprezentantul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” din Iaşi. Acolo, prin acest proiect, se va implementa un Centru de Echitaţie şi Hipoterapie pentru copii care suferă de diferite spectre ale autismului. „Am venit din partea unei fundaţii care funcţionează de 11 ani în proiecte sociale şi filantropice, oferind cursuri, susţinere şi suport persoanelor dependente, având şi un centru Pro Vita pentru mame însărcinate, care nu doresc să renunţe la copil. Urmează să deschidem în cadrul acestui proiect un Centru de Hipoterapie, terapie cu cai pentru copii cu probleme din spectrul autismului. Acest centru va avea zece cai şi câţiva ponei, vom oferi hipoterapie şi va pune la dispoziţie terapie asistată de un psiholog, de un neurolog, medic, dar şi de un fizio şi kinetoterapeut”, a mărturisit Nicolae Pintilie.

Conform lui Stelian Modovan, reprezentantul Asociaţiei Profesionale de Resurse în Dezvoltarea Comunitară (APRDC) acest proiect este unul dificil, dar inovator totodată, care a prezentat în ce constă proiectul şi de unde a pornit ideea. „Într-adevăr este un proiect dificil, dar inovativ în egală măsură. Am pornit de la dezvoltarea unei comunităţi şi de nevoile acesteia, partea de bunăstare, dată prin crearea infrastructurii necesare şi facilităţile create locuitorilor şi o altă componentă, dată de investiţia resurselor umane.

 

Orice comunitate este locuită de cetăţeni, iar apartenenţa la această comunitate este dată de abilităţi şi cunoştinţe. Prin acest proiect dorim dezvoltarea resurselor umane prin furnizarea unor pachete de servicii integrate şi printr-o abordare integrată a nevoilor comunităţii şi a locuitorilor. Oamenii sunt singura resursă care prin educare pot să îşi dezvolte abilităţile şi competenţelor, care să se adapteze condiţiilor în care trăiesc şi resurselor locale existente. Proiectul este structurat în trei componente, cea de informare şi conştientizare a persoanelor şi a comunităţii. În cadrul acestui prim component de informare şi conştientizare dorim să realizăm un site pentru a promova conceptul de economie socială, fiind primul de acest gen care va promova partea de transfer între SES-uri, în varianta iniţială cuprinzând doar regiunile Nord-Vest şi Nord-Est, în perspectivă se va dezvolta la nivel naţional.

 

Cea de a doua componentă este cea de furnizare a serviciilor pe piaţa muncii. Pornind de la resursele umane existente în comunitate, care au dificultăţi de integrare pe piaţa muncii din cauza diferitelor probleme. Serviciile livrate sunt de informare şi consiliere. Consilierea vocaţională este un concept nou, pornind de la evaluarea abilităţilor şi aptitudinilor unei persoane care doreşte să primească un loc de muncă, se realizează un profil aptitudinal, care este corelat cu resursele materiale, agenţii economici existenţi la nivel local, iar pe baza rezultatului se stabileşte un traseu profesional. A fost evidenţiat faptul că nu există o strategie de dezvoltare economică la nivel judeţean, asta datorită faptului că resursele umane se îndreaptă spre nevoile unui individ, nu a comunităţii, ca exemplu există atâtea cursuri doar pentru că există profesor, dar nu şi cerere în acel domeniu pe piaţa muncii. Putem crea resurse umane adaptate pe nevoile locale. Cea de a treia componentă este crearea structurilor de economie socială (SES)”, a explicat Stelian Modovan.

 

Dan Adrian Pop, reprezentantul asociaţiei Active Thinking, a explicat ce sunt aceste SES-uri şi ce presupun acestea. „Structurile economice sociale pot avea diverse forme juridice, entităţi noi create în cadrul proiectului, fie ele organizaţii nonprofit sau societăţi comerciale cu un statut aparte. Aceste structuri urmăresc să folosească în comun resursele comunităţii pentru a crea şi a dezvolta localitatea, dar şi pentru a ajuta oamenii din acea comunitate să îşi găsească un loc de muncă şi pentru a-i pregăti în funcţie de nevoile comunităţii, dar şi în funcţie de potenţialul de dezvoltare economic al acesteia.

Există un total de 11 SES-uri care se vor dezvolta în cadrul acestui proiect, atât pentru persoanele defavorizate de a-şi găsi în acest moment un loc de muncă, dar şi pentru celelalte persoane din societate. O altă parte foarte importantă este acea platformă prin care toate aceste întreprinderi vor avea acces pentru a-şi vinde sau valorifica produsele şi serviciile pe care le vor oferi”, a clarificat Adrian Pop.

 

Vor fi înfiinţate un număr de 11 SES-uri, amenajare spaţii verzi, centrul de formare profesională, centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, centrul pentru educaţie şi recreere, centrul de hipoterapie şi echitaţie, croitorie, firme pavele, Soft si Publicitate, construcţii, centrul de creaţie şi inovare, producţie lumânări decorative. Durata proiectului va fi 12 luni, valoarea totală a acestuia fiind de aproximativ 8,7 milioane, cofinanţare fiind de aproximativ 175 de mii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.