• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Martie , 2020

Statele dezvoltate aruncă cu bani. România, cu promisiuni

În timp ce firmele românești așteaptă încă un pachet de măsuri economice consistent, statele dezvoltate ale lumii aruncă cu bani spre populație și mediul de afaceri. Președintele SUA, Donald Trump a anunțat un plan de 1.000 de miliarde de dolari; Germania, un program de „cash nelimitat” pentru companii; Franța dă asigurări că statul va avea grijă ca nicio firmă să nu dea faliment.

 

Peste 1 milion de angajați din economia româ­neas­că riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați, iar zeci de mii de firme și PFA-uri să se închidă ca urmare a „coronacrizei” care afectează deja semnificativ România. În numai câteva zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populație, organizării de evenimente și din HORECA și-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecințe economice semnificative pe lanțurile de business, arată o analiză realizată de analiștii de la Frames. În timp ce firmele românești și angajații așteaptă încă, panicați, măsuri urgente și ferme din partea Guvernului, pentru sprijinirea mediului de afaceri, alte state au luat deja măsuri fără precedent după cel de-al doilea război mondial.
Marile puteri capitaliste și-au îndreptat de această dată atenția înspre oameni. Președintele SUA, Donald Trump a propus un plan de 1.000 de miliarde de dolari. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a participat alături de Trump la o conferinţă de presă organizată la Casa Albă, a spus că discută cu liderii din Congres cu privire la un plan destinat trimiterii imediate de cecuri către americanii cu pro­bleme. Trump a apreciat că unii oameni ar trebui să primească cecuri în valoare de 1.000 de dolari. Companiile vor putea să amâne plăţi de până la 10 milioane de dolari, iar persoanele fizice de până la 2 milioane de dolari, către Serviciul pentru venituri Interne (IRS), a adăugat Mnuchin. Mai mult, președintele SUA le-a pro­mis companiilor care au avut pierderi majore, cum sunt cele din sectorul aviației, că le va restitui 100% din pierderi.

Guvernul de la Berlin a anunțat cel mai mare pachet economic de ajutor din Germania, în valoare de cel puţin 550 miliarde de euro, pentru a sprijini companiile afectate de epidemia de corona­virus (COVID-19), oferindu-le credit „nelimitat” pentru a-şi ţine afacerile pe linia de plutire. „Nu există o limită superioară a credi­tului oferit de KfW (banca de dezvoltare deţinută de stat), acesta este cel mai important mesaj”, a afirmat ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz. Garanţiile, echivalentul a 614 mi­liarde de dolari, sunt doar începutul. „Am promis că nu vom eşua din cauza lipsei banilor şi a voinţei politice. Asta înseamnă că nici o companie viabilă, nici un loc de muncă nu ar trebui să se confrunte cu pro­bleme”, a declarat ministrul Eco­nomiei, Peter Altmaier. „Ne vom reîncărca armele dacă va fi necesar”, a adăugat el.
De asemenea, oficialii germani au dat asigurări că Berlinul dispune de fonduri suficiente pentru o bătălie îndelungată. „Dacă va dura mai mult, putem merge şi mai departe cu măsurile”. Mesajul către companii este: „Puteţi fi curajoase, riscurile ne revin nouă”, a spus Scholz.

Franța a decis amânarea plății ta­xelor și a contribuțiilor sociale pentru angajați și acordarea de garanții de stat pentru creditarea companiilor. A mai fost decisă acordarea de reduceri de taxe, însă pe baza unei analize de la caz la caz, și nu vor percepe penalități firmelor care înregistrează întârzieri în executarea lucrărilor din contractele încheiate cu statul.

Spania acordă facilități de finan­țare pentru firmele din turism, amână plata taxelor și a ratelor la credite pentru IMM-uri.

Italia, cea mai afectată țară europeană de pandemia de corona­virus, a decis amânarea plăților scadente până la 30 aprilie 2020 și suspendarea plății contribuțiilor sociale și a impozitelor cu reținere la sursă până la 31 martie pentru firmele din turism. Totodată, autoritățile vor acorda credite pe 12 luni companiilor, în condiții avantajoase. În plus, se va suplimenta fondul de garantare pentru IMM-uri pe o perioadă de un an.
Marea Britanie pune la dispoziția mediului de afaceri o schemă de finanțare (împrumuturi și garanții) în valoare de 330 de miliarde de lire sterline pentru a combate efectele coronavirusului. În plus, se acordă granturi firmelor mici, de până la 25.000 de lire sterline, iar băncile pot suspenda pentru trei luni plata ratelor la creditele ipotecare pentru cei afectați de pandemie. În piața muncii, autoritățile au relaxat legislația referitoare la plata concediilor medicale. China a oferit 10,7 miliarde de dolari pentru companiile afectate de epidemie, iar autoritățile locale s-au împrumutat cu 122 de miliarde de dolari.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri un moratoriu general privind rambursarea cre­ditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anu­lui, în ideea de a limita consecin­ţele economice ale răspândirii coronavirusului.

În timp ce măsurile economice ale altor state merg până la 15% din PIB, România anunță cu surle și trâmbițe că „injecțiile” în econo­mie vor ajunge la... 2% din PIB. În plus, ordonanțe promise nu au fost publicate în Monitorul Oficial, cel puțin până la ora închiderii ediției.
Ministerul de Finanțe, Florin Cîțu a anunțat pe contul său de facebook, încă de la începutul săptă­mânii trecute, că nu se vor mai executa silit bunuri, nu se vor mai pune popriri, iar termenul de depunere a declarațiilor se amână, din 25 martie pentru 25 aprilie.

Și ANAF a emis un comunicat în care arată același lucru, numai că măsurile nu au fost încă legiferate. Ba mai mult, au început să circule mai multe variante contradictorii de acte normative și nu se știe dacă aceste măsuri, cu impact extrem de mic, se vor aplica tuturor, pentru că România e singura țară care acordă puținele facilități pe baza unui certificat de situație de Urgență, pentru eliberarea căruia e nevoie de o căruță de documente și care se acordă, ați ghicit, în 30 de zile. Asta în condițiile în care mii de firme și-au suspendat acti­vitatea de două săptămâni și nu știu din ce vor plăti salariile oamenilor! Mai mult, având în vedere experiența angajatorilor cu Statul român, care acordă de exemplu indemnizațiile pentru șomerii încadrați în muncă cu întârzieri foarte mari, de până la 6 luni, ne putem aștepta ca ajutoarele guvernamentale să ajungă în buzunarul oamenilor după ce criza generată de noul coronavirus se va fi sfârșit de mult.
Practic, în timp ce alții aruncă cu bani, noi combatem criza econo­mică cu promisiuni și hashtag-uri pe facebook. Jenant!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.