Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Joi , 2 Aprilie , 2020

Sprijin real pentru români și companii: ratele la bancă pot fi amânate până la sfârșitul anului

de Nicolae Teremtus

Guvernul a venit cu măsuri de sprijin și pentru românii și companiile care au credite bancare și care întâmpină dificultăți cu plata ratelor la aceste credite.
Fiecare român care a suferit reduceri de salariu, a pierdut locul de muncă, a intrat în șomaj sau șomaj tehnic, el sau un membru al familiei, i-au fost afectate afacerea sau veniturile, poate solicita imediat băncii amânarea la plată a ratelor de principal, dobândă și comisioane, pe un interval de 1-9 luni, perioada de amânare fiind la latitudinea fiecăruia.
De asemenea, companiile a căror activitate a fost restricționată de măsurile adoptate odată cu introducerea stării de urgență, vor putea solicita să nu mai achite ratele la creditele curente pe o perioadă similară, adică până la finele acestui an.
Pentru a nu crește ratele plătite ulterior de către firme și populație, băncile vor fi obligate să lungească termenele de rambursare cu perioada pentru care a fost acordată amânarea la plată.
Conform deciziei guvernului, la creditele ipotecare, pentru lunile în care creditul este amânat, nu se aplică dobândă. De asemenea, se prelungește și perioada pentru depunerea solicitărilor, iar guvernul dă posibilitatea celor care au restanțe să își plătească datoriile înainte de a solicita amânarea ratelor.


Cum se pot amâna ratele
 

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor (bănci sau IFN-uri) o solicitare prin telefon sau pe e-mail. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni. Banca analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute de normele de aplicare, care urmează să fie adoptate zilele acestea.
În afară de creditele ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului, pentru perioada de suspendare, iar suma se plătește eșalonat. Adică, orice credit care nu este ipotecar adună dobândă, pentru perioada în care este suspendat.
În cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice nu se mai adaugă dobândă la dobândă. „Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă, creanță la care dobânda este 0%”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.


Condiții pentru firme
 

Pentru întreprinderile individuale și familiale, persoane fizice autorizate, profesii liberale sau persoane juridice care au contracte de credit sau de leasing, amânarea ratelor se poate face dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții.
Astfel, aceste firme trebuie să aibă întreruptă activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autorități pe perioada stării de urgență și să dețină certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei sau certificatul de situații de urgență prin care se constată pe baza declarației pe propria răspundere că veniturile sau încasările au scăzut cu 25% în luna martie prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie. De asemenea, pentru a-și amâna ratele, respectivele firme nu trebuie să fie în insolvență.
Măsura adoptată de România este cea mai completă de până la acest moment din Europa, cu respectarea riguroasă a reglementărilor Autorității Bancare Europene. În acest fel, România s-a asigurat că facilitatea de amânare la plată nu va afecta calitatea creditelor și va permite astfel băncilor și clienților să adopte măsuri suplimentare de eșalonare la plată sau restructurare/rescadențare și după data de 31 decembrie 2020, în cazurile în care va fi necesar.

Ionel Bogdan: „Toate resursele sunt în slujba românilor”

Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, consideră că: „E nevoie de un parteneriat între populație, companii, bănci și IFN-uri, ale căror relații contractuale nu vor înceta odată cu dispariția crizei mondiale determinate de pandemie. Toți cei care resimt financiar efectele crizei generate de răspândirea coronavirus sunt îndreptățiți să ceară amânarea la plată a ratelor.
Această măsură se adaugă celei prin care Guvernul susține activitatea financiar-bancară prin programul 15 miliarde de lei de garantare și subvenționare a dobânzilor la creditele pe care firmele mici și mijlocii pot să le acceseze în perioada următoare.
Guvernul, împreună cu președintele, fac tot posibilul ca România să traverseze cu bine această perioadă cumplit de grea. Tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice”.