Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 29 Martie , 2019

Specialiștii au prezentat plenului CJ măsurile necesare pentru stoparea alunecărilor de teren de la Sârbi

de Gazeta de Maramures

În ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș desfășurată miercuri, 27 martie 2019, în continuarea lucrărilor deliberativului județean, președintele Gabriel Zetea l-a invitat pe directorul Departamentului Hidrotehnica din cadrul Facultății de Construcții a Universității București, prof. univ. dr. ing. Dan Mihai Păunescu să prezinte aspectele relevante ale expertizei tehnice realizate în perioada 2017-2018, privind starea obiectivului Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Sârbi, comuna Fărcașa, parte a proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.
 

Profesorul Păunescu, expert atestat în domeniul hidrotehnicii și unul din specialiștii recunoscuți la nivel național, a susținut o expunere în care a informat consilierii județeni, membrii apa­ra­tului de specialitate, dar și re­prezentanții mass-media prezenți în sală, despre finalizarea raportului de expertiză al Centrul de Management Integrat al Deșeu­rilor. Expertul a prezentat în mod explicit și concret, cu suport grafic si video, lista operațiunilor executate, determinările si investigațiile efectuate precum și măsurile teh­nice ce se impun pentru stabilizarea solului și stoparea alu­ne­cărilor de teren care pun în pericol lucrările deja efectuate. Conform prof. univ. dr. Pău­nescu, verificările au necesitat lucrări de înaltă tehnicitate și măsurători care s-au întins pe durata a aproape doi ani, tocmai pentru a se obține date certe privind cauzele si efectele alunecărilor de teren, dar mai ales pentru identificarea soluțiilor tehnice necesare, care să permită finalizarea lucră­rilor la proiectul SMID.
Contrar anumitor opinii exprimate, expertul hidrotehnic a menționat, în mod clar și fără echivoc, că lucrările nu sunt compromise și că datele obținute în urma măsură­torilor efectuate în cadrul celor 22 de foraje, 13 în interiorul obiectivului și 9 în afara perimetrului proiectului, au evidențiat, în mod clar, elemente precum: structura solului, exis­tența a trei straturi ac­vifere unde acumulările de apă subterană au determinat deplasarea straturilor de sol și alunecarea terenului, sursa și debitul apelor dintre straturile solului, dar mai ales solu­țiile de aplicat pentru con­so­lidarea terenului. Dan Ioan Păunescu a arătat că, pentru stabilizarea solului trebuie luate un set de măsuri care implică costuri suplimentare față de bugetul proiectului, menționând necesitatea executării unor lucrări de natura a realiza ancorarea straturilor de sol predispuse deplasării, concomitent cu drenarea apelor de subteran și controlarea apelor de la suprafață.
Raportul de expertiză conține câteva sute de pagini, fiind un do­cu­ment cu o valoare tehnică majoră, care indica soluțiile aplicabile pentru rezolvarea neajunsurilor și finalizarea proiectului. În intervenția sa, președintele Consiliului Jude­țean Maramureș, Gabriel Zetea a menționat că raportul de expertiză a reliefat soluțiile tehnice necesare, deliberativului județean reve­nindu-i sarcina de a decide asupra fazelor următoare, în condițiile în care indicatorii economici pentru lucrările ce urmează a fi executate au fost deja aprobați, iar licitația se află într-o avansată fază de finalizare. Acesta a mai menționat că lucrările proiectului SMID vor fi finalizate până la finalul anului 2019, cu condiția parcurgerii fazelor și etapelor legale privind achiziția și executarea lucrărilor necesare.