• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Martie , 2019

Specialiștii au prezentat plenului CJ măsurile necesare pentru stoparea alunecărilor de teren de la Sârbi

În ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș desfășurată miercuri, 27 martie 2019, în continuarea lucrărilor deliberativului județean, președintele Gabriel Zetea l-a invitat pe directorul Departamentului Hidrotehnica din cadrul Facultății de Construcții a Universității București, prof. univ. dr. ing. Dan Mihai Păunescu să prezinte aspectele relevante ale expertizei tehnice realizate în perioada 2017-2018, privind starea obiectivului Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Sârbi, comuna Fărcașa, parte a proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.
 

Profesorul Păunescu, expert atestat în domeniul hidrotehnicii și unul din specialiștii recunoscuți la nivel național, a susținut o expunere în care a informat consilierii județeni, membrii apa­ra­tului de specialitate, dar și re­prezentanții mass-media prezenți în sală, despre finalizarea raportului de expertiză al Centrul de Management Integrat al Deșeu­rilor. Expertul a prezentat în mod explicit și concret, cu suport grafic si video, lista operațiunilor executate, determinările si investigațiile efectuate precum și măsurile teh­nice ce se impun pentru stabilizarea solului și stoparea alu­ne­cărilor de teren care pun în pericol lucrările deja efectuate. Conform prof. univ. dr. Pău­nescu, verificările au necesitat lucrări de înaltă tehnicitate și măsurători care s-au întins pe durata a aproape doi ani, tocmai pentru a se obține date certe privind cauzele si efectele alunecărilor de teren, dar mai ales pentru identificarea soluțiilor tehnice necesare, care să permită finalizarea lucră­rilor la proiectul SMID.
Contrar anumitor opinii exprimate, expertul hidrotehnic a menționat, în mod clar și fără echivoc, că lucrările nu sunt compromise și că datele obținute în urma măsură­torilor efectuate în cadrul celor 22 de foraje, 13 în interiorul obiectivului și 9 în afara perimetrului proiectului, au evidențiat, în mod clar, elemente precum: structura solului, exis­tența a trei straturi ac­vifere unde acumulările de apă subterană au determinat deplasarea straturilor de sol și alunecarea terenului, sursa și debitul apelor dintre straturile solului, dar mai ales solu­țiile de aplicat pentru con­so­lidarea terenului. Dan Ioan Păunescu a arătat că, pentru stabilizarea solului trebuie luate un set de măsuri care implică costuri suplimentare față de bugetul proiectului, menționând necesitatea executării unor lucrări de natura a realiza ancorarea straturilor de sol predispuse deplasării, concomitent cu drenarea apelor de subteran și controlarea apelor de la suprafață.
Raportul de expertiză conține câteva sute de pagini, fiind un do­cu­ment cu o valoare tehnică majoră, care indica soluțiile aplicabile pentru rezolvarea neajunsurilor și finalizarea proiectului. În intervenția sa, președintele Consiliului Jude­țean Maramureș, Gabriel Zetea a menționat că raportul de expertiză a reliefat soluțiile tehnice necesare, deliberativului județean reve­nindu-i sarcina de a decide asupra fazelor următoare, în condițiile în care indicatorii economici pentru lucrările ce urmează a fi executate au fost deja aprobați, iar licitația se află într-o avansată fază de finalizare. Acesta a mai menționat că lucrările proiectului SMID vor fi finalizate până la finalul anului 2019, cu condiția parcurgerii fazelor și etapelor legale privind achiziția și executarea lucrărilor necesare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.