• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Septembrie , 2016

Sorin Bota la raport!

Acum, în pragul finalului celui de-al doilea mandat în Parlamentul României, senatorul PSD de Maramureş, Sorin Bota  face cunoscută opiniei publice activitatea sa parlamentară. Poate că nu mulţi ştiu că, pe site-ul Senatului este trecută activitatea fiecărui parlamentar, sau poate că din diferite motive nu toată lumea verifică ce activitate are parlamentarul pe care l-au trimis să îi reprezinte în Parlament.

 

De la începutul actualului mandat, senatorul maramureşean a adresat 53 de întrebări şi interpelări miniştrilor, majoritatea dintre ele pe teme precum agricultura, transporturile sau finanţele publice şi a avut 49 de luări de cuvânt în plenul forului superior al Parlamentului. În ceea ce priveşte  proiectele de lege, senatorul se poate lăuda cu un număr de 62 de iniţiative legislative, la care a participat în diferite forme: fie ca iniţiator, fie în calitate de co-iniţiator, fie doar în calitate de susţinător al acestora.

 

Printre proiectele de lege cele mai importante pe care le-a iniţiat senatorul Sorin Bota, acestea devenind legi, se numără:

 

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul L251/2015, a devenit Legea 324/16.12.2015 publicată în M.O. 937/18.12.2015.

Această lege propune extinderea perioadei de valabilitate a Planului Urbanistic General cu 10 ani în loc de 5 ani, atunci când se impune, urmărind sporirea coerenţei prevederilor legale.

 

- Propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, L370/2014, a devenit Legea 151/18.06.2015 publicată în M.O. 464/26.06.2015 (in calitate de co-iniţiator).

Aceasta lege prevede instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situaţiei financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credinţă, acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia şi descărcarea de datorii, în condiţiile legii.

 

- Propunere legislativă privind reglementarea regimului juridic al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate – L201/ 2013 - a devenit Legea 151/ 22.10. 2014 publicată în M.O. 774/24.10. 2014.

Această lege reglementează procedura legală de urmat pentru clarificarea situaţiei acţiunilor tranzacţionate pe Piaţa RASDAQ, precum şi a acţiunilor tranzacţionate pe piaţa acţiunilor necotate, în vederea punerii de acord cu prevederile Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind pieţele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE şi 93/6/CEE ale Consiliului şi a Directivei 2000/12/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului

 

O serie de iniţiative legislative iniţiate de senatorul maramureşean se află pe circuitul legislativ în diferite faze. Printre acestea amintim:

 

- Proiect de lege pentru completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – L406/2016.

Această iniţiativă prevede scutirea de impozit precum şi scutirea de la plata timbrului de mediu pentru un autoturism neadaptat, aparţinând însoţitorului persoanelor cu handicap grav sau accentuat, care din motive întemeiate nu poate să conducă nici un fel de autovehicul. Însoţitorul trebuie să fie rudă de gradul I al persoanei cu handicap.

 

- Proiect de lege privind diferenţierea substanţelor toxice – B220/201.

Prevede ca substanţele toxice care prezintă pericol la ingerare precum antigelurile, sau riscuri mortale vor fi preparate şi aditivate astfel încât să nu fie atractive nici vizual şi nici olfactiv şi astfel să nu poată fi confundate de către oameni, sau animale, şi ingerate.

 

- Propunere legislativă privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule – B281/2016.

Principalele modificări pe care le aduce iniţiativa legislativă se referă la reglementarea contractului de asigurare RCA. Prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulaţie sau a imobilizării tehnice a vehiculului. O altă noutate constă în posibilitatea răscumpărării părţii de prejudiciu suportată de asigurat. ASF poate solicita asiguratorilor să notifice în prealabil majorarea primelor, sau poate solicita aprobarea majorării acestora ca parte a unui sistem general de control al preţurilor.

 

- Propunere legislativă privind promovarea transportului ecologic – L143/ 2016.

Prin aceasta iniţiativă se doreşte reducerea poluării din aglomerările urbane, reducerea consumului de benzină şi motorină cât şi promovarea noilor tehnologii în transport. Mijloacele de transport în comun acţionate electric au o contribuţie benefică asupra sustenabilităţii economice şi ecologice a comunităţilor pe care le deservesc.

 

- Propunere legislativă privind reglementarea creanţelor cesionate - L-270/2015.

Această iniţiativă legislativă urmăreşte limitarea oricărei creanţe sau drept litigios pentru a se elimina specula şi tentaţia de a se realiza venituri exorbitante pe seama statului, a cetăţenilor neinformaţi, sau care nu dispun de mijloace necesare pentru a-şi dobândi drepturile ce li se cuvin.

 

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii L252/2015.

Prin această iniţiativă legislativă se urmăreşte o mai bună coordonare a dezvoltării urbanistice unitare şi durabile, precum şi menţinerea unei mai bune evidenţe a lucrărilor ce se execută la reţelele edilitare şi din fonduri guvernamentale sau europene.

 

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.186 din 25 iunie 2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industrial – L128/2014.

 

- Proiect de lege privind completarea art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal (L185/04.04.2016), proiect iniţiat de senatorii PSD Marius Sorin Bota şi Mihnea Costoiu.

Acesta are ca obiect de reglementare scutirea de la plata impozitului pe venit a angajaţilor care activează în domeniul inovării şi cercetării aplicate, dacă îndeplinesc condiţiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar. Beneficiarii acestei măsuri pot fi angajaţi în institute de cercetare, universităţi, centre de cercetare şi dezvoltare sau societăţi comerciale.

 

- Propunere legislativă privind completarea art.3 din Legea nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun - B157/2016.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.