Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 25 Iulie , 2022

Simpozion în cinstea Sfântului Paisie Velicikovschi

de Pr. dr. Nicolae Lauruc

Patriarhia Română a hotărât ca anul 2022 să fie declarat „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinuluiˮ și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Vicariatul Ortodox Ucrainean Sighetu Marmației, for tutelar al parohiilor ortodoxe ucrainene din cadrul Patriarhiei Române, a considerat că are o datorie morală să omagieze în chip deosebit pe Sfântul Paisie Velicikovschi, de origine ucraineană, care a fost o făclie foarte lumi­noasă pe bolta Bisericii Or­to­doxe atât din România, cât și din Ortodoxia Universală.
Despre acest mare nevoitor din Poltava (Ucraina), care a trăit în secolul al XIX-lea, se știe că a ajuns un promotor al rugăciunii lui Iisus, un foarte bun organizator al vieții călugărești (în Muntele Athos și România), un cărturar de excepție, traducător neobosit al sfinților părinți (din limba greacă în limba slavonă și limba română) și mai ales un promotor al smereniei și sărăciei.
Astfel, Vicariatul Ortodox Ucrainean Sighetu M. a cerut binecuvântare de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de la Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, să organizeze un simpozion, în 14 iulie 2022, la Sfânta Mănăstire Neamț, marea Lavră a României, unde a trăit ultimii ani ai vieții sale și unde se află sfintele lui moaște.

S-a primit aprobare și binecuvântare ca simpozionul să se desfă­șoare după programul cerut: 1) slujirea Acatistului Sfântului Paisie (în limba română și limba ucraineană); 2) participarea clerului Vicariatului la Sfânta Liturghie și 3) prezentarea referatelor, respectând cele șapte subcapitole prevăzute de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în programul de comemorare a Sfântului Paisie de la Neamț.
Preoții Vicariatului au avut cinstea să slujească atât la Acatist, cât și la Sfânta Liturghie, alături de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Marin Petroniu, Exarhul  Mănăstirilor din zona Neamț, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și Preacuviosul Părinte Arhimandrit dr. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț și gazda acestui eveniment.

Ultima parte a simpozionului s-a desfășurat în sala festivă a Centrului Pastoral „Sfântul Paisie” de la Neamț. Seria cuvântărilor a fost începută de către Preacuviosul Părinte Exarh Marin Petroniu, care a transmis binecuvântarea Înalt­prea­sfin­țitului Părinte Mitropolit
Teofan pentru acest simpozion, subli­niind, totodată, importanța imitării, prin cinstire, a Sfântului Paisie. Preacuviosul Părinte Arhimandrit Vichentie Amariei, Sta­rețul Sfintei Mănăstiri Secu, pe unde a poposit Sfântul Paisie, a evidențiat importanța transpunerii în contemporaneitate a învăță­tu­rilor Sfântului Paisie. Preacuviosul Părinte Arhimandrit dr. Benedict Sauciuc, Starețul Neamțului, a subliniat moștenirea vie a paisianismului în Mănăstirea Neamțului, invitându-i pe preoții și cre­dincioșii ucraineni să vină mai des la moaștele Sfântului Paisie, spre întărirea credinței ortodoxe.

Din partea Uniunii Ucrainenilor din România, care a sponsorizat transportul preoțimii din cele două Protopopiate ale Vicariatului, masa și cazarea la Sfânta Mănăstire, a luat cuvântul domnul consilier Alex Mocernac, care a citit mesajul domnului deputat Nicolae Miroslav Petrețchi privitor la acest simpozion. Au urmat nouă referate prezentate de către: Prot. Petru Rahovan, Prot .Petru Rosoca, Protosinghel dr. Ignatie Bocicorec, Pr. Petru Popovici, Pr. Marius N. Lauruc, Pr. Cristian Ardelean, Pr. dr. Ioan Iurcea, Pr. Gheorghe Cinar și autorul acestui articol.
Această zi de mare sărbătoare pentru clerul Vicariatului a fost marcată de  două semne mărețe: 1) pentru prima dată (în timpul celor 32 de ani de la reînființare a Vicariatului) s-au întâlnit preoții celor două Protopopiate Lugoj și Sighetu Marmației și mai ales la o împreună slujire. Tot ne-am gândit cum să ne întâlnim cei din Mara­mureș cu cei din Banat, dar nu am reușit, însă acum ne-am întâlnit prin mijlocirea Sfântului Paisie, pe care am cerut Preafe­ricitului să ni-l aprobe ca ocrotitor ceresc și rugător pentru mântuirea noastră. 2) al doilea semn măreț a fost faptul că Preacuvioșii Părinți Arhi­mandriți ne-au îngăduit să slujim mai mult în limba ucraineană. A fost o slujire cerească!

Toți preoții prezenți, precum și Conducerea UUR au primit Diplome de cinstire, aprobate de către Patriarhie, Diplome care au fost înmânate de către gazda foarte primitoare, Părintele Stareț al Neam­­țului, vrednicul și marele teolog dr. Benedict Sauciuc. Mulțumind Preafericitului Părinte Patriarh pentru aprobarea acestui eveniment, s-a amintit celor prezenți că Preafericirea Sa a spus de câteva ori: „România a dăruit Ucrainei pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, iar Ucraina a dăruit României pe Sfântul Paisie Velicikovschi”.

România continuă să dăruiască Ucrainei iubire milostivă și jertfitoare,  iar pe Sfântul Paisie îl ru­găm să fie rugător înaintea Preasfintei Treimi să se oprească vărsarea sângelui nevinovat și să ne ierte păcatele, ca în pace să putem lucra mântuirea noastră.