• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Ianuarie , 2018

Sighetenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române

După intonarea Imnului Național al României, pri­marul municipiului, ing. Horia Scubli a vorbit despre semnificația Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre Anul  Cente­narului Marii Uniri, îndemnându-i pe cei prezenți să prețuiască trecutul nostru istoric, să iubească din toată inima patria mamă! Prof. dr. Ioan Dorel Todea a vorbit despre prima unire sub Mihai Viteazul (6 iunie 1600), a prezentat un inedit portret a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și un scurt istoric al cântecului Hora Unirii. Într-un stil original, prof. Gheorghe Todincă a vorbit despre „Uni­tate şi continuitate în istoria românilor”.
Cei peste două sute cincizeci de participanți s-au deplasat în Parcul Central al orașului unde alături de primarul municipiului și o parte din consilierii locali, s-au prins într-o simbolică horă a unirii.
Evenimentele  dedicate Anului  Ce­n­te­narului Marii Unirii au fost inaugurate la Sighetu Marmației în ziua de 17 ianuarie 2018 (dată la care orașul a fost eliberat acum 99 de ani de că­tre Regimentul 14 infanterie, făcând posibilă integrarea Maramu­reșului în patria mamă), urmând ca prin Calen­darul principalelor evenimente cultural-artistice pe anul 2018, Centrul Cultural sub patronajul Consiliului Local și al Primăriei, să ofere sighe­tenilor, pe tot parcursul anului, un bogat program de activități culturale.

 

Momentul artistic a fost susținut de cantautorul Gheorghe Ștețca, artiștii Ileana Matus, Mihai Chiș, Gabriel Covaci, Grupul Coral al claselor de canto de la Școala de artă „Gheorghe Chivu” dirijat de Marius Iusco, acompaniat de o formație de instru-mentiști condusă de Viorel Bledea, Ioan Dunca și Gheorghe Ștețca; prezentatori Denisa Vraja și Mihai Petrețchi; scenariul și regia artistică Dorel Todea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.