• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Ianuarie , 2015

Şi tot zbor / Viena

Am avut bucuria – sau poate şansa – de a fi, pentru o perioadă scurtă, la Viena, şi de a învăţa câte ceva din ceea ce capitala muzicii a ştiut să dea lumii. Am fost alături de Oameni Mari, care, cu cât erau mai mari, cu atât erau mai simpli, am trăit prin aceleaşi idei şi am privit înspre aceleaşi orizonturi. Am învăţat că, atunci când ţi se ia totul în viaţă, important e să rămâi cu ceea ce nimeni nu îţi poate, niciodată, lua: caracterul şi cunoştinţele.

Aceşti Oameni Simpli pe care i-am întâlnit, cunoscut, simpatizat şi admirat, au venit fără nimic în afară de cele două lucruri. Dincolo de drame sau de vise, de înfrângeri sau lucruri promise, esenţial e să poţi, oricând, să te raportezi la tine şi la ceilalţi, conştient de cele două mari lucruri cu care rămânem, până în ultima clipă, în viaţă.

 
Viena este, pentru mulţi, capitala muzicii.

Concertul de Anul Nou de la Viena este evenimentul care electrizează milioane de oameni în prima zi a fiecărui an, încă din 1939. Pentru alţii capitala Austriei este locul unde viaţa se agaţă cu disperare de cunoştinţele câte unui profesor şi, în marea parte a cazurilor, se prelungeşte cu timp. „Este o mare piaţă pentru noi, cei din Viena, destinată în special celor din Orientul Mijlociu, îmi spune un coleg, pentru că aici vin oameni cu foarte mulţi bani să se trateze. Faptul că ei vin şi ne aduc un mare capital de imagine nu numai că aduce bani, dar şi renume”.

Viena este, pe de altă parte, oraşul unde, aşa cum se ştie de mult, se bea cea mai bună apă din Europa.

 

Se spune că oamenii nu pot trăi fără muzică, tot aşa cum nu pot trăi fără apă – viaţa noastră este prinsă, aşadar, între un suflet care trebuie, vrând-nevrând, alimentat ca să supravieţuiască şi un trup care are nevoie de hrană, dar mai întâi de toate, de apă. Iar Viena este oraşul care converteşte muzica şi apa în viaţă. „Iar dacă alături de aceste două mari elemente mai ai şi caracter şi cunoştinţe – îmi spune Anton, colegul meu născut la Salzburg şi venit de zeci de ani în Viena – atunci capitala Austriei este locul unde poţi să simţi că orice ai face stă sub semnul bucuriei de a fi!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.