• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 27 Iulie , 2016

Şi tot zbor / Spovedania

Marea spovedanie a brokerului fugar e titlul unei imagini complexe – şi altfel – a României de azi. E tabloul pe care, din frînturi, l-am mai bănuit, l-am perceput, l-am simţit, dar încă nu ni s-a afişat aşa de complex cum ni-l prezintă, din afară, Cristian Sima. Din afara ţării. Şi după ce a avut din plin informaţii din interiorul sistemului.

O serie de mituri contemporane ne dovedesc, în cartea lui Sima, parafrazîndu-l pe Camus, că nu sînt altceva decît nişte zei falşi cu picioare de argilă. Creşterea şi descreşterea imperiului celor care ne conduc pare a fi, dincolo de faptul că acum asociem persoanele cu cei pe care, mulţi dintre noi îi cunoaştem, iminentă. De fapt se pare că oamenii nu învaţă nimic din istorie şi că trecutul nu este în măsură să educe, în special cînd vorbim de oameni lipsiţi de educaţie şi caracter. Iar Sima îi surprinde din plin şi ne devoalează certitudini, nemailăsînd loc bănuielilor şi supoziţiilor noastre.

Oameni de afaceri, politicieni, magnaţi media nu fac decît să se dezbrace de caracter şi să ni se arate, în toată goliciunea lor sufletească, în Spovedania brokerului fugar aşa cum sînt ei cu adevărat, nu cum ni se cosmetizează imaginea lor falsă în media. 

 

Cred că o astfel de carte ar trebui să fie un curs de istorie contemporană care ar putea fi ţinut la facultăţile de profil. Şi nu numai. E o lecţie pe care noi, toţi, ar trebui să ne-o însuşim şi să ne blindăm cu învăţăturile pe care le putem trage de aici. E un altfel de a spune lucrurilor pe nume, o modalitate prin care cei care vin şi ne cerşesc votul se dovedesc, în micimea lor, oameni fără caracter, al căror singur Dumnezeu e banul. Combinat cu setea de putere şi cu lăcomia nestăvilită, avem în faţa noastră tabloul complet al unor hahalere.

 

E unul din motivele pentru care Ro-MÂNIA lui Cristian Sima, a lui Ionică Mariş (autorul acestei licenţe) şi a celor care gîndesc ca ei este mare şi direct îndreptată spre cei care, zi după zi, distrug totul în jur, de la sistemul sanitar la educaţie, de la valorile elementare la satul românesc, de la familie la credinţă, de la fostele companii de stat la orice se manifestă ca iniţiativă privată pentru cei din afara găştii. Iar aceşti demolatori, în perfidia lor, nu sînt alţii decît cei care strigă că apără valorile, familia, ţara sau credinţa. Concluzia lui Sima este una clară şi dorită: „Cum cel mai important lucru pe care l-am trăit este chiar scrierea acestei cărţi, am agăţat pe firul genezei «Marii Spovedanii» tot ceea ce mi s-a părut mai relevant pentru a descrie Sistemul, păpuşarii lui şi cauzele care au dus la instaurarea sa. Nu am uitat nimic din ceea ce am făcut şi vreau ca măcar generaţiile viitoare să înveţe ceva din experienţa mea”.

România, trezeşte-te!

Sau Ro-MÂNIA, trezeşte-ne?!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.