• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Şi tot zbor / Paris

Am străbătut mii de oraşe şi zeci de capitale, am avut parte de bucurii şi supărări în locuri de vis, din Macao la Paris... Oricâte experienţe aş avea, nimic nu se compară cu Oraşul Luminilor, deşi i-am cunoscut foarte multe laturi, de la cea ameninţătoare şi înfrigura(n)tă şi până la cea epuizantă sau strălucitoare. Oricum ar fi să combin experienţele, stările sau senzaţiile de aici, cu predilecţie, parcă întotdeauna cele pozitive devin nu numai esenţiale, ci şi detaşante. Am senzaţia, aici, că orice s-ar întâmpla, nimic nu poate ştirbi lumina unui imperiu al superlativelor.

 

Priveliştea din Montparnasse, un concert înălţător în Notre Dame, teii de pe cheiurile Senei, îngheţata de mango de pe Ile de la Cite, Palatul Chaillot şi esplanada care dă spre Tour Eiffel sunt – şi vor rămâne – inegalabile. Vitrinele pline de pe Champs Elysees şi măreţia podului Alexandru al III-lea devin parte dintr-o istorie combinată cu legenda, cu trăirea, cu înălţarea.

La Paris este iar o vară indiană. Sfârşitul lui octombrie parcă face ca natura să renască, nuanţele de roşu aprins sau portocaliu puternic de pe frunzele copacilor din parcurile pariziene sunt de un spectacol admirabil. Teii tunşi drept, aliniaţi ca într-un joc de strategii militare creează realitatea  unei ordini mai mult decât pământene. Acum parcă stau să dea în floare şi am impresia că se simte puternic mirosul lor de iunie.

 

Mă cufund, zi de zi, în mulţime. Mă pierd în milioanele de suflete care, zilnic, acoperă toată paleta stărilor omeneşti. Şi trăiesc din plin bucuria unui anonimat dintr-un loc ales, care pentru mulţi nu reuşeşte să coboare din stadiul de vis şi căruia nu mai apucă să îi simtă vibraţia. Mă simt un privilegiat pentru că am putut să îl îmbrăţişez cu privirea şi sufletul de multe, multe ori. La fel cum o fac şi acum. Şi care nu ştie cum să împărtăşească şi altora din starea de bine pe care ţi-o poate da un loc.

Cu toate acestea, dincolo de tot şi toate, adevărata bucurie şi stare de bine este creată de oamenii care au înfrumuseţat locul şi au binecuvântat spaţiul. Şi au adus, fiecare, generaţii la rând, câte un strop de lumină. Pentru că oamenii sunt lumină. De la zidari la poeţi, de la arhitecţi sau pictori, cântăreţi sau îndrăgostiţi, fiecare a sporit, cu câte ceva, corola de minuni a lumii. Şi a mai adus lumină acolo unde sufletul este în al nouălea cer. Lor, astăzi, eu mă închin.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.