• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Mai , 2015

Şi tot zbor / Cea mai frumoasă moschee din lume

Se spune că cea mai frumoasă moschee din lume este cea a şeicului Zayed din Abu Dhabi. După ce o vezi, e greu să mai ai cuvinte, pentru că totul aici este în versiune absolută. De la albul total care îţi inundă ochii şi te îndeamnă la o permanentă adorare, trecând prin multele nuanţe de albastru din marmura sculptată în motive florale ce decorează stâlpii, zidurile, pardoseala sau diferite detalii arhitectonice şi până la o mare de culori situate în gama caldă dintre galben, portocaliu şi roşu, nimic nu este strident sau nelalocul lui.

Este locul unde, uitându-te, ai senzaţia că realitatea depăşeşte limitele imaginaţiei - pentru că pe ale percepţiei cu siguranţă le-a surmontat de mult. Dimensiunile ei impresionante o fac, la nivel fizic, ca fiind cea de-a treia din lume, dar cea mai frumoasă dintre toate. Cele 12 hectare pe care este construită fac ca aici, în interior, să poată avea acces 40.000 de oameni la rugăciune. Cel mai mare covor din lume acoperă o bună parte a moscheei – cele 35 de tone din lână (în marea parte) constituie munca de 2 ani a 1.300 de ţesători, care au făcut peste 2 miliarde de noduri până ca minunea să fie terminată. Apoi vin candelabrele – 7 la număr, iar cel mai mare este al doilea ca dimensiune dintr-o moschee şi al treilea din lume. Spre deosebire de primele două, candelabrul de aici încorporează milioane de cristale Swarovski – la cei 15 metri înălţime şi 10 lăţime nu e de mirare cum aceste numere ajung la dimensiuni nebănuite şi dau milioane de culori şi străluciri reflexiilor luminoase. 

Moscheea şeicului Zayed este locul unde civilizaţia, ştiinţa, arta şi inspiraţia fac ca milioanele de oameni care intră, anual, în ea, să se minuneze de frumuseţea şi miracolul existenţei Omului şi lui Dumnezeu, Allah, în oricare din cele 99 de cuvinte sub care este numit pe zidul Quibla, care arată direcţia spre centru, spre Kaaba, spre Mecca.

 

Este un alt loc pe care, odată ce l-ai văzut, nu mai poţi fi acelaşi...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.