• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Iunie , 2015

Şi tot zbor / Automatizări

S-au spus aşa multe lucruri despre Japonia, încât nu ştiu ce ar mai putea aduce, ca noutate, un gând al meu. Provocarea este cu atât mai mare cu cât fascinaţia unei lumi altfel te dezorientează. Piatră, apă, cireşi, munte, peisaje altfel, pagode, negru, alb, roşu, orez, simplitate, bun simţ, educaţie, mişcare... şi lista ar putea continua pe tot periplul unui ne-localnic în orice colţ al Japoniei.

Este fascinant – şi diferit – totul în ţara Soarelui Răsare. Poate nu degeaba şi el s-a hotărât să mângâie, zi de zi, pământul tocmai din acest colţ de lume...

Dacă e să vezi dincolo de multele fascinaţii ale Japoniei, peisajul uman este unul care e greu de înţeles şi foarte dificil de surprins în cuvinte. Este de neimaginat să vezi cum un popor are percepţia timpului atât de bine sădită în toate gesturile cotidiene, încât parcă totul funcţionează aici sub semnul unor proceduri de la care nimeni nu se abate. Mai mult decât atât, este de admirat să vezi cum japonezii se simt mândri că fac parte dintr-un sistem şi că respectă aceste proceduri.

Omul se identifică, fără tăgadă, cu ceea ce face – şi ajunge să îşi perfecţioneze fiecare gest astfel încât, la finalul zilei, să poată fi mândru că a preţuit timpul la secundă – este semnul sub care stă toată lumea din jurul japonezilor. Este crezul care îi face pe ei să fie de neabătut de la calea scrisă – şi aşa se înţelege din plin Codul Onoarei, comportamentul sau credinţa lor. Omul devine parte a unui sistem care funcţionează, iar liberul lui arbitru este de a duce mai departe acest sistem, sacrificându-şi (dăruind, împărtăşind) libertatea. De fapt, libertatea lui este de a se simţi util şi de a face parte din mecanismul care, la scară generală, evoluează tot mai mult.

Se spune că un american este pierdut în locul unde nu găseşte o Coca-Cola; tot la fel, un japonez este complet dezorientat într-un loc fără proceduri sau fără automatisme. Cum oare o ţară săracă, fără resurse naturale, fără o toleranţă a naturii, fără vecini care să le poată întinde o mână în caz de nevoie ajunge să fie în multe clasificări în vârful ierarhiei mondiale? Motoare, maşini, mecanisme, invenţii, inovaţii – nu e o întâmplare că îşi au originea – şi dezvoltarea – în Ţara Soarelui Răsare...

Comentariile celorlalți

Tauteanu pe 20.06.2015 la 22:40
Traim in Europa - "doamna imbatranita" - cu un trecut extrem de complicat, cu un trecut extrem de brazdat de evenimente majore. Japonia de fapt e o insula imensa - desigur si istoria Japoniei este destul de zbuciumata dar un lucru parca un fir rosu in totdeauna a fost prezent in mentalitatile japonezilor, indiferent daca vorbim de grupari, triburi ucigase sau pasnici, acel fir rosu numit ONOARE parca este ca un soft imprimat in ADN - urile lor in totdeauna a fost si este prezent. Acest "soft" sta la baza realizariilor al vietii de zi de zi si asa va fi pana la "Nubiru" sau printr-o catastrofa telurica acel pamant Japonia se va uni cu continentul Asia sau America :))) Cu Europa exclus.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.