Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Joi , 14 Iunie , 2012

SFINTII INCHISORILOR // Pr. Florea Mureşanu

de Gazeta EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE

Florea Mureşanu, născut la 8 iulie 1907, în satul Ciubanca, judeţul Someş. A studiat la Dej (Liceul Andrei Mureşanu), la Cluj (Academia Teologică Ortodoxă şi Facultatea de Filosofie şi Litere), la Cernăuţi, Strasbourg, Berlin (studii de specializare), iar în anul 1948 a obţinut titlul de Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit preot la 8 iulie 1932, pentru parohia Râşca de Sus, protopopiatul Huedin, judeţul Cluj, o modestă şi izolată parohie din apropierea Munţilor Apuseni. Astfel, tânărul preot, cu studii serioase în străinătate, a dat dovadă de ascultare şi a înţeles nevoile Bisericii din acele timpuri. La scurt timp, la 1 ianuarie 1934, a fost promovat preot la Catedrala episcopală şi catehet la şcolile din Cluj. De asemenea, a participat la acţiunile de salvare a multor evrei, în special tineri, de la exterminarea din lagărele naziste. La 1 martie 1946 a fost numit la conducerea Protopopiatului Ortodox din Cluj şi a Parohiei Centrale Cluj, cu hramul “Sfânta Treime”, hirotonit şi instalat de Prea Sfinţitul Episcop Nicolae Colan.

Protopopul Florea Mureşanu l-a sprijinit pe Victor Papilian şi cenaclul său literar, punând la dispoziţie casa parohială din str. Bisericii Ortodoxe nr. 10, unde locuia. La şedinţele cenaclului participau personalităţi ale elitei culturale clujene: Lucian Blaga, Victor Papilian, Valeriu Anania, Ion Luca, Zorica Laţcu, Valentin Raus, Ionel Bolboacă, I. Cârja-Făgădaru, Victor Ilieşiu, Iosif Maienţan, C. Munteanu şi alţii.

În 1952 începea calvarul pentru Florea Mureşan. În perioada 1952 - 1953 comuniştii l-au trimis în detenţie administrativă la Canal. Dar această experienţă carcerală l-a marcat profund pe părintele Florea Mureşan, care în rugăciunile sale a promis că, dacă va supravieţui, va ridica un altar Domnului în semn de laudă şi mulţumire. După eliberarea din 1953, părintele a fost refuzat la reîncadrare în Cluj.

A primit o parohie la Suciu de Sus, jud. Maramureş. Dar a avut şansa să-şi îndeplinească promisiunea, în locul numit "Breaza", ridicând un schit în numele Sfintei Treimi, dar în noaptea de 11 spre 12 iunie 1958 părintele fiind arestat din nou. A fost condamnat la ani grei de închisoare şi trimis la Aiud, în 1961 trecând în ceata drepţilor.