• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 14 Noiembrie , 2018

Sesiune ştiinţifică de comunicări pe tema Centenarului Marii Uniri

Sesiunea științifică de comu­nicări s-a desfășurat vineri, 2 noiembrie, în două etape, deschiderea oficială a acesteia având loc la sediul Consiliului Județean Maramureș, la care au participat vicepreședintele CJ, Ioan Doru Dăncuș, dr. Teodor Ardelean, directorul Biblio­tecii Județene „Petre Dulfu”, Marius Câmpeanu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş și alți oaspeți din mediul academic, repre­zentanți din toate ținuturile istorice din Transil­vania. Scopul acestui proiect constă în evidențierea contribuției importante a ținuturilor istorice Chioar, Codru, Lă­puș și Maramureșul istoric, la făurirea României Mari precum și a rolului personalităților locale în desfășurarea evenimentelor de acum 100 de ani.
„Ne-am luat rolul în serios în ceea ce privește sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Este un lucru lăudabil să vedem că instituțiile din subordinea Consiliului Județean Maramureș sunt concentrate și conectate la toate pro­iectele care se derulează în acest scop. Maramureșul, în urmă cu 100 de ani, a fost în prima linie, iar prin ceea ce facem acum încercăm să aducem recunoaștere și recunoștință celor care au fost corifei ai Marii Uniri și tuturor celor care au contribuit la formarea sta­tului român. Este o datorie pe care
ne-am asumat-o și pe care încercăm să o ducem la bun sfârșit. Prin astfel de momente de memorialistică dedicate acelui eveniment măreț din viața națiunii române încercăm să ne aducem aminte de cine suntem și cine au fost strămoșii noștri”, a precizat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

În deschiderea evenimentului au mai luat cuvântul directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean și dr. Simion Retegan, din cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca al Academiei Române, care au vorbit despre pr. Vasile Lucaciu, personalitate pe care Maramureșul a dat-o în panteonul neamului românesc. În acest context, vicepreședintele CJ Maramureș a punctat faptul că personalitatea pr. Vasile Lucaciu va fi cinstită printr-un monument comemorativ.

„Există un proiect câștigat pentru realizarea unui bust al lui Vasile Lucaciu, aici, în Baia Mare, undeva în zona străzii care-i poartă numele. Este tot un proiect câștigat de data aceasta de Municipiul Baia Mare și lansat de Ministerul Culturii și Identității Națio­nale”, a adăugat Ioan Doru Dăncuș.

Programul „Centenarul Unirii 1918-2018. Maramureşul înainte şi după Marea Unire a Românilor” cuprinde realizarea și prezentarea a 24 de lucrări științifice despre istoria și evoluția Maramureșului. De asemenea, au fost prezentate cărțile: „Marele Război în memorialistica românilor din Sebeş” (Mihai-Octavian Groza); „Corpul voluntarilor români. Jurnal de război. Soldat Constantin Brânzei, prizonier în Siberia (1916-1920)” (Gheorghe Brân­zei); „For­marea elitei ortodoxe din Tran­sil­vania, Banat şi Crişana la sfârşitul se­colului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Studenţi români din Transil­va­nia, Banat şi Crişana la Facultatea de Teologie a Universităţii din Cernăuţi” (Răzvan Neagu); „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (Ma­rius Câmpeanu – coord. Ionela Simona Mircea, Melinda Mitu, Elena Elisabeta Pleniceanu, Constantin Băjenaru); „Vlaho-bulgari şi bizantini (1185-1204). Aspecte militare ale luptei pentru su­premaţie în Peninsula Balcanică” (Vasile Mărculeţ).

 


„Ne-am luat rolul în serios în ceea ce privește sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Este un lucru lăudabil să vedem că instituțiile din subordinea Consiliului Județean Maramureș sunt concentrate și conectate la toate pro­iectele care se derulează în acest scop. Maramureșul, în urmă cu 100 de ani, a fost în prima linie, iar prin ceea ce facem acum încercăm să aducem recunoaș­tere și recunoștință celor care au fost corifei ai Marii Uniri și tuturor celor care au contribuit la formarea sta­tului român. Este o datorie pe care ne-am asumat-o și pe care încercăm să o ducem la bun sfârșit. Prin astfel de momente de memorialistică dedicate acelui eveniment măreț din viața națiunii române încercăm să ne aducem aminte de cine suntem și cine au fost strămoșii noștri”.

Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.