• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Ianuarie , 2015

Şedinţă de Consiliu Judeţean cu spume la gură

Consilierii judeţeni nu au reuşit să scape de „toxinele” acumulate de sărbători, aşa că le-au dat pe afară în prima şedinţă de Consiliu Judeţean din 2015. Şi de această dată, câţiva consilieri „s-au dat rotunzi în gaură pătrată”, dar tare credem că au făcut asta doar de ochii lumii, nu de alta, dar când a fost momentul să-şi arate nemulţumirile prin vot, s-au liniştit.

 

Mai nou, aleşii judeţeni sunt ca nişte cavaleri. Nu prin atitudine şi comportament, ci prin faptul că şi-au mutat întâlnirile în noua sală de şedinţe, unde stau „cavalereşte” la o masă rotundă. La prima şedinţă de Consiliu Judeţean, care mai de care a dat câte un rotocol pe după masă să-şi pupe colegii şi să le ureze alea-alea. Apoi, şedinţa a început cu tradiţionalul „La mulţi ani!” completat de originala urare „să vă dea Dumnezeu numai sănătate în primul rând”. Ne explicăm formularea prin faptul că de această dată toţi consilierii erau în primul rând, din moment ce masa era rotundă.

Vai, şi după asta a urmat un moment emoţionant pentru consilieri. S-a inaugurat noul sistem de vot, care le dă ocazia aleşilor să nu mai fie nevoiţi să-şi ridice mânuţele, ci doar să apese pe nişte butoane, ca la păcănele şi hop-ţop se vede pe nişte monitoare care cum votează. Sistemul este unul de maximă înţelepciune, pentru că a fost aşa gândit încât să ştie unde „locuieşte” în şedinţă fiecare ales. Dar şi amplasarea aleşilor la masă e cu şmecherie, pentru că „pentru a se evita discuţiile” sunt puşi în ordine alfabetică, şi mai mult decât atât, cei din partidele de dreapta stau în partea dreaptă a mesei, iar cei de stânga, în stânga. Totul este de mare clasă cu noile păcănele de vot aşa că s-a testat dacă sistemul funcţionează prin aprobarea ordinii de zi. Şi, surpriză, toţi au început să hăhăiască, pentru că unul dintre consilieri a apăsat pe butonul de abţinere în loc de cel de aprobare. Lista nu conţinea niciun proiect controversat, aşa că aleşii au arătat prin hohotele respective că-l considerau într-un fel „mai greu de...buton” pe colegul respectiv. Se pare că momentul l-a cam rănit în orgoliu pe omul respectiv, încât după acel moment, de fiecare dată când a trebuit să voteze, consilierul respectiv a votat în mod evident aiurea, fie împotrivă, fie cu abţinere, nu de alta, dar vroia să se dea şmecher.

 

Este cât se poate de evident că cei din CJ au depus tot efortul să aibă o sală de şedinţă cu toate dotările necesare, dar le-a scăpat două mici detalii. Şi le vom spune, nu sub formă de critică, ci doar să-i smerim puţin să nu şi-o ia în cap cu infatuarea. Poi, dacă şedinţa e publică şi dacă tot au pus la punct noul sistem de păcănele de vot, ar fi normal să existe un monitor poziţionat pe un perete să vadă toată lumea cum votează consilierii. Nu de alta, dar acum au monitoarele sub nivelul mesei consilierilor, şi văd doar ei cum se joacă cu butoanele.

Apoi, câţiva consilieri s-au arătat contrariaţi că la prima folosire a noilor fotolii tapiţate, dacă se mişcau puţin, se rupea câte o roată. Precizăm că sunt scaune de acelea confortabile, gândite să se poată deplasa uşor pe podea. Dar pentru că de fiecare dată când se foia câte unul, ceda câte o roată, ne-a dus cu gândul că poate scaunele au fost comandate special de o minte luminată din CJ, să vadă care dintre consilieri nu stau cuminţi în timpul întâlnirii. Sau, poate era un mesaj cu subtext, astfel încât consilierii să îşi amintească vremelnicia scaunului pe care-l ocupă. Deci, pe viitor, le recomandăm consilierilor să stea nemişcaţi, cu mânuţele pe masă, cu spatele drept, şi dacă tot sunt supravegheaţi, să vină cu unghiile tăiate şi cu batistă curată, ca la şcoală. Că oricum, când e vorba de vot, consilierii votează ca nişte elevi silitori, fiind de acord cu toate proiectele. E drept că de această dată ar fi fost caraghioşi să facă pe grozavii la ce proiecte slabe erau pe ordinea de zi.

 

Dar cu toate astea, unii s-au forţat la maxim să iasă în evidenţă, cu toate că în momentul votului au demonstrat că nu aveau nimic de obiectat. Şi ne referim aici la vocalul consilier judeţean Felician Cerneştean, care a reuşit să-i enerveze pe cei din conducerea CJ (şi s-a văzut asta din felul în care s-au roşit la faţă). Ei bine, Cerneştean s-a turat la proiectul privind aprobarea participării judeţului la Expoziţia Internaţională pentru Industria Alimentară, Agricultură şi Horticultură „Săptămâna Verde 2015” de la Berlin în perioada 16 - 25 ianuarie.

Mai exact, Cerneştean a spus că e foarte bine că se întâmplă acest eveniment, însă când s-a năpustit cu reproşurile, a avut vocea mai ceva ca la Pluguşor. De fapt, consilierul a fost deranjat de faptul că nu i s-a răspuns clar cine va merge la Berlin să reprezinte Maramureşul, acuzând conducerea CJ de lipsă de transparenţă decizională, şi că cine cere lămuriri este pasat la subalterni. Credem totuşi că Cerneştean nu a fost destul de nervos, nu de alta, dar cel mai dur cuvânt pe care l-a folosit a fost „penibil”. Cu toate acestea, s-a „burzuluit” de parcă spunea cine ştie ce lucruri grave. Şi pentru că „Pluguşorul” lui Cerneştean a ţinut mai mult decât se aştepta conducerea, vicepreşedintele Gabriel Zetea i-a spus în plen cine merge de fapt la Berlin, după care omul s-a calmat.

 

În finalul şedinţei, a mai avut loc un recital de consilier ofuscat, cel al lui Florian Gui, care a scos una din „puţul gândirii”: „suntem aleşii celor care ne-au ales”. De fapt, problema lui Gui era mai degrabă o răfuială personală cu şeful Căminului de bătrâni de la Poienile de sub Munte, care l-a făcut „impertinent şi obraznic” şi că „nu-i face program” când a fost chemat pentru că ajunseseră nişte pachete de sărbători din Borşa. Rănit în orgoliu, Gui s-a plâns în plenul CJ, şi a stricat tot gestul caritabil în care s-a implicat de sărbători, dorindu-i răul. Mai exact, Gui s-a supărat atât de tare, încât a spus conducerii CJ că dacă nu-l mută pe acel şef, el îşi va da demisia din calitatea de consilier. Ei na! S-o vedem şi pe asta! Mai ales că în timpul recitalului, Gui s-a scăpat şi a spus că după acest demers la Poienile de sub Munte, a aflat că CJ decontează deplasările consilierilor în teritoriu. Deci, pe viitor ne putem aştepta să înceapă din plin Campania „Decontarea gură-cască” (că doar ce pot face ei la faţa locului, dacă se duc aşa prin judeţ să vadă ce se mai întâmplă coco-colo).

Gui s-a liniştit doar după ce i-a promis preşedintele CJ că vor merge împreună într-o vizită la Poienile de Sub Munte, dar nu pentru o gură de aer proaspăt, ci să verifice situaţia din Căminul „cu miros pestilenţial”, pe care Gui l-a prezentat cu o pasiune de zile mari. Nu de alta, dar fusese rănit serios în orgoliu de şeful de acolo care se pare că n-a făcut „podul de sus” la aflarea veştii că vine un om cu ditamai funcţia de consilier judeţean.

Vă reamintim că Gui este consilierul care s-a implicat în montarea aparaturii de monitorizare pe toate utilajele Societăţii Drumuri Judeţene, având ca principal argument aspectele economice. La această şedinţă, consilierul a revenit pe subiect şi a spus că treaba nu a fost dusă până la capăt, pentru că nu s-au montat pe utilaje şi aparatele care să monitorizeze consumul. Şi la aceste aspecte, conducerea CJ a dat din cap, dar nu ştim încă dacă l-au aprobat, cu gândul să-şi termine o dată recitalul sau chiar se vor face cele necesare pentru prevenirea cheltuielilor suspecte la societatea din subordine.

Ar mai fi multe de analizat din această şedinţă a plenului, dar suntem siguri că vom avea şi alte ocazii, că vorba aceea: dacă aşa au început, aşa o vor ţine tot anul!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.