Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 10 August , 2018

Şedinţa de CL Baia Mare, între cvorum şi majoritate calificată

de Nicolae Teremtus

Cald afară, cald în sala de şedinţe a Consiliului Local. La masa rotundă nu se aflau nici un consilier deşi mai erau câteva minute până la începerea şedinţei. Cu chiu, cu vai au apărut consilierii Coaliţiei şi unul de la PSD. La ora fixată erau vreo şapte. În urmă­toarele 10 minute au mai venit şase consilieri. Un cvorum la limită pentru desfăşu­rarea şedinţei de CL.

Primarul Cătălin Cherecheş a privit sala pe jumătate goală, cu o privire de reproş.
S-au deschis apele de băut şi a început una dintre cele mai ciudate şedinţe de CL, din ultima perioadă. Lipsa aleşilor creează un disconfort politic, dar şi procedural, până la urmă.
Primele proiecte de hotărâre dezbătute au avut ca subiect aprobarea cheltuielilor pentru obiectivele de investiţii: Rea­bilitarea blocului de locuinţe so­ciale de pe Luminişului 13, Lumi­nişului 13A şi Horea 46A.
Aceste reabilitări vor avea finanţare în cadrul Programului Operaţional Regio­nal 2014+2020, axa prioritară 3.
Pentru primul bloc din listă vor fi 4,03 milioane lei (inclusiv TVA); pentru al doilea, 3,9 milioane lei cu TVA inclus; iar pentru blocul de pe Horea, 3,8 mi­lioane lei cu TVA inclus. La aceste sume se adaugă contribuţia proprie în proiect, sume ce reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectelor.
Cele trei proiecte au trecut de votul consilierilor.

Au urmat proiectele de hotărâre 4 şi 5 de pe ordinea de zi. Aici, secretatul municipiului, Lia Mureşan a spus că sunt proiecte ce au nevoie de două treimi din numărul consilierilor pentru a fi votate, fiind proiecte de patrimoniu.
Primarul Cătălin Cherecheş nu a fost de acord. Preşedintele de şedinţă, Florin Creţ a vrut să retragă proiectele, iar Cătălin Cherecheş a ripostat. A urmat o discuţie din registrul surzilor. Primarul băimărean susţinea că pot fi votate proiectele, iar dacă cad la vot, asta e. Lia Mureşan spunea că nu se poate trece la vot, că legea cere număr mai mare de consilieri. Primarul spunea că regulamentul CL este depăşit şi ar trebui modificat, iar secretarul municipiului spunea că legea spune că nu se poate vota în condiţiile şedinţei la care eram.
Cătălin Cherecheş a fost tot mai deranjat de faptul că nu se pot adopta proiecte importante pentru municipiu. S-a vorbit de constituirea unei comisii pentru modificarea regulamentului de funcţionare a Consiliului Local. Pri­marul de Baia Mare spunea că această modificare este necesară şi a tot fost cerută în ultimii ani, dar din motive necunoscute nu a avut loc.
Au fost făcute propuneri pentru componenţa comisiei. Cei mai mulţi membri sunt din partea Coaliţiei pentru Baia Mare.

După aceste discuţii s-a trecut la ordinea de zi suplimentară, cu alte şase proiecte de hotărâre supuse atenţiei consilierilor.
Au mai fost discuţii aprinse pe tema acestor borderouri. Partea tehnică a primăriei trebuie să pregătească borde­rourile de şedinţă, să le dea consilierilor şi primarului, înainte de a începe şedinţa. Dar la această dezbatere nu s-a reuşit pregătirea hârtiilor. Cătălin Che­recheş s-a enervat, la un moment dat, pentru faptul că nu găsea în maldărul de hârtii care i s-a pus în faţă, anumite date pe care dorea să le prezinte consilie­rilor. A cerut secretarei Lia Mureşan să îi prezinte hârtia buclucaşă.
Aceasta a început să caute printre hârtii, dar era clar că este un pachet de nervi. Până la urmă, s-au putut prezenta da­tele, cifrele, dar a rămas în urmă adierea nervoasă, dar şi sentimentul că cei din aparatul tehnic nu şi-au făcut rapid datoria. Este bine ştiut că, de multe ori, cei din primărie nu prea pot ţine pasul cu primarul, fie că vorbim de hârţo­gării, fie la deplasările prin mu­nicipiu.

S-a votat rectificare de buget, după care au fost din nou proiecte de hotărâre ce aveau nevoie de mai mulţi consilieri pentru aprobare. Alţi nervi şi o concluzie a primarului Cătălin Cherecheş. Acesta a spus că sunt câţiva consilieri care lipsesc foarte mult, nepermis de mult, iar partidele pe listele cărora au candidat ar trebui să ia măsuri. Primarul s-a referit în special, fără să îi nu­mească, la Gheorghe Gligan şi Marin Brăgaru.
Mai în glumă, mai în serios, Cătălin Cherecheş a spus că va face o solicitare ca „puturoşii CL” să fie retraşi din rândul consilierilor băimăreni. Primarul băimărean a spus că va convoca şedinţă după şedinţă până cei care nu vin la dezbateri se vor trezi.
Dincolo de disputa din cadrul Con­siliului Local Baia Mare, noi credem că aleşii ar trebui să onoreze şedinţele de CL. A fi consilier local este o demnitate pe care unii dintre consilieri o tratează cu un soi de dispreţ greu de înţeles.

Vorbim de onoarea de a reprezenta oraşul şi cetăţenii care te-au ales, iar unii scuipă pe această onoare, ceea ce este regretabil, dureros, grav. În schimb, nu uită să îşi încaseze indemni­zaţiile, atât cât sunt ele.     
 

 

 

Primele proiecte de hotărâre dezbătute au avut ca subiect aprobarea cheltuielilor pentru obiectivele de investiţii: Rea­bilitarea blocului de locuinţe so­ciale de pe Luminişului 13, Lumi­nişului 13A şi Horea 46A.
Aceste reabilitări vor avea finanţare în cadrul Programului Operaţional Regio­nal 2014+2020, axa prioritară 3.