• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Martie , 2015

Seară duhovnicească de excepţie la Dumbrăviţa: „La umbra Crucii Tale”

Duminica trecută a avut loc în Dumbrăviţa o seară duhovnicească de excepţie, intitulată sugestiv „La umbra Crucii Tale”, care îl are l-a avut c invitat special pe preotul protopop al Protopopiatului Baia Mare, Fabian Coroian. Programul evenimentului a început cu Vecernia, la Biserica ortodoxă Dumbrăviţa şi a continuat cu un recital de pricesne la Căminul Cultural Dumbrăviţa.

 

Cea de-a treia duminică din Postul Mare este închinată de Biserică Sfintei Cruci. Cinstirea Crucii Mântuitorului marchează înjumătăţirea Postului Mare, perioada care conduce către prăznuirea Patimilor şi Învierii lui Hristos. De aceea, Parohia Dumbrăviţa, preot Bogdan Ciocotişan, cu sprijinul UAC Europe şi Asociaţia Nemus a marcat această zi deosebită printr-o seară duhovnicească, intitulată sugestiv, „La umbra Crucii Tale”, care l-a avut ca invitat special pe preotul protopop al Protopopiatului Baia Mare, Fabian Coroian. Programul evenimentului a început cu Vecernia şi a continuat cu un recital de pricesne la Căminul Cultural Dumbrăviţa. Au încântat audienţa: RAFILA BĂRBOS, GINA HANDRO, MARIA MIHALI, DAIANA VARI, GABRIELA ARDUSĂTAN, GRUPUL VOCAL „VALORILE MARAMUREŞULUI” DIN IEUD, CORUL THEOTOKOS AL PAROHIEI ORTODOXE DUMBRĂVIŢA.

 

Invitaţii de onoare ai evenimentului au fost preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, primarul Felician Ciceu, executivul primăriei şi consilierii locali, directorul general UAC Europe Iulian Gheorghe, toţi preoţii din comună, doamna director Tomşa Magdalena, directorul căminului cultural Ionuc Cetăţean.

„Vreau în primul rând să transmit un gând bun feţelor bisericeşti prezente în comuna noastră în frunte cu părintele protopop şi mulţumesc întregii echipe de preoţi locali, asta înseamnă cred un sentiment de respect pentru părinte Bogdan care ne sprijină la nivel spiritual şi cultural. Mulţumesc părintelui Bogdan, domnului Iulian Gheorghe şi UAC Europe care se implică în toate acţiunile locale, şcolii şi doamnei director”- Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa.

 

„Mă bucur că, pe lângă Concertul de Colinde şi Festivalul Dansului şi Portului de pe Fisculaş, iată că şi Concertul de pricesne din postul Paştelui devine o tradiţie. Muzica bisericească este Evanghelia cântată“, spunea, într-unul din cuvintele sale de învăţătură, Părintele Patriarh Daniel. Ea nu produce o simplă emoţie, ci reprezintă mărturisirea de credinţă transpusă într-o formă melodioasă. De aceea, concertul de pricesne de azi este o rugăciune colectivă, care cu siguranţă va fi bineprimită de Dumnezeu.

Cred că nu întâmplător părintele a ales ca acest concert să aibă loc în duminica Crucii şi să se numească sugestiv „La umbra Crucii Tale”, pentru că credinţa noastră şi învăţăturile din bătrâni ne spun că cel mai important în viaţă este să ne îndeplinim fiecare menirea, să ne purtăm „Crucea” destinului cu demnitate şi responsabilitate.

Iar menirea şi „Crucea” noastră, a tuturor instituţiilor din comuna: Primărie, şcoală, biserică, UAC Europe şi cetăţeni este să clădim o comunitate prosperă şi un viitor mai bun pentru noi toţi.

Felicitări tuturor celor s-au implicat în organizarea acestui eveniment”- Iulian Gheorghe, director general UAC Europe. 

 
 

„Prin vocile minunate care ne vom încânta vom încerca să transmitem mesajul vecerniei şi sentimentul de iubire şi de dragoste a Mântuitorului Iisus Hristos care reiese din fiecare cuvânt, din stofă a minunatelor noastre pricesne. La umbra CRUCII Tale este titlul acestei seri pentru că am considerat că fiecare dintre noi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos, fraţi, care stă la umbra Crucii Sale de când ne naştem până murim. Crucea însemnă jertfă, izbăvire, biruinţă, este biruinţa noastră asupra celui rău şi asupra păcatului, asupra iadului şi a morţii”.

Preot paroh Bogdan Ciocotişan

 
 

„Dacă în biserică v-am vorbit despre libertatea de a-l urma sau nu pe domnul nostru Isus Hristos, acelaşi lucru vreau să vi-l spun că suntem liberi să urmăm poruncile Bisericii creştine sau nu, dacă îmi aduc aminte, cu 30 de ani în urmă vedeam şi simţeam acelaşi zel pe care îl are părintele Bogdan acum şi generaţia aceasta de preoţi tineri care sunt aici în zonă şi am auzit cuvintele: „popa acesta vrea să ne ducă în rai cu forţa”. Am îngropat în prima parohie în care am slujit 350 de omeni, nu ştiu câţi au ajuns în Rai sau nu, dar dumneavoastră din Dumbrăviţa şi din împrejurimi, având astfel de preoţi, cred că cu toţii veţi ajunge în Rai”.

Preot Fabian Coroian, protopop al Protopopiatului Baia Mare

 
 

„Vin de fiecare cu drag, pentru că de fiecare dată când vin, vin acasă, şi la propriu şi la figurat, pentru că aici în mijlocul dumneavoastră, eu sunt acasă. Aşa consider că trebuie să fim toţi, să nu uităm de unde am plecat şi indiferent unde ne poartă viaţa, când te întorci în locurile de unde ai plecat te simţi acasă. Te simţi acasă pentru că aici sunt oamenii lângă care ai crescut, lângă care te-ai format, de lângă care ai plecat şi duci mai departe tradiţia din acest sat. Îmi pare bine că în ultimii ani văd din ce în ce mai multă lume implicată în activităţile comunităţii, văd oamenii care formează comunitatea: biserica, şcoala, primăria că se implică din ce în ce mai mult în viaţa acestei comunităţi. Cred că acesta este modul prin care o comunitate poate progresa. Şi nu în ultimul rând văd reprezentanţi ai agenţilor economici care se implică în viaţa comunităţii şi toate aceste lucruri fac ca astăzi comuna Dumbrăviţa să fie una dintre cele mai reprezentative din judeţ. Vă felicit în primul rând pe dumneavoastră, pe cei care au organizat acest eveniment şi pe toţi cei care se implică în viaţa acestei comunităţi”.

Zamfir Ciceu, preşedinte CJ Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.