Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 26 Ianuarie , 2015

Scrisoare deschisă

de Sorin Bota

Sorin Bota, Senator PSD Maramureş

 
 

Pierderea alegerilor prezidenţiale a reprezentat un duş rece pentru fiecare membru şi simpatizant al PSD, ca şi pentru orice om de Stânga din România. Deşi membrii şi simpatizanţii noştri s-au mobilizat exemplar, am pierdut la o diferenţă de peste un milion de voturi.

Prezidenţialele din 2014 au reprezentat cel mai sever eşec al unui candidat susţinut de PSD. Deşi trebuia să facem o analiză pertinentă a cauzelor acestei catastrofe electorale, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici până azi nu am stabilit responsabilităţi şi nu am luat măsurile pentru a reforma şi a redresa partidul.

Pierderea alegerilor a scos în faţă problemele mari ale partidului şi ale guvernării. Va trebui să venim în faţa românilor arătând că am înţeles mesajul lor, că am înţeles că vor o altfel de politică, deschisă, transparentă, apropiată de oameni. Românii nu vor de la noi în primul rând să le acoperim nevoile, ci să le respectăm drepturile.

 

Guvernarea PSD, în pofida unor rezultate notabile, a reflectat aceeaşi stare de permanentă improvizaţie şi derută ideologică. Am avut 34 de miniştri care s-au perindat prin funcţii, cei mai mulţi fiind paraşutaţi fără o consultare prealabilă a partidului. Guvernele noastre şi-au făcut un titlu de glorie din adoptarea unor măsuri liberale, iar măsurile de sprijin social, atât de necesare, au fost percepute drept „pomeni electorale”. A fi de Stânga a devenit ceva stânjenitor pentru guvernările Ponta, parcă mereu în căutarea altui electorat decât cel propriu.

Toate aceste lucruri s-au putut întâmpla pentru că partidul a devenit anexa guvernării, ideologia - un moft, iar viaţa şi democraţia de partid, inclusiv Departamentele partidului şi Consiliul Naţional - au fost puse între paranteze. Grupurile parlamentare, atât de importante în momentele decisive, au fost ignorate în mod sistematic, numirile în funcţii de conducere fiind făcute pe criterii subiective şi în mod netransparent. Din cel mai democratic partid din România, PSD a ajuns, cu actuala conducere, un partid al fricii, tăcerii şi complicităţilor vinovate.

 

Noi, cei care am semnat această Scrisoare deschisă, credem că actuala stare de lucruri trebuie să înceteze. Rămânerea la guvernare este obiectivul nostru comun, însă el nu poate continua să fie un pretext pentru politica pumnului în gură, a excluderii celor incomozi şi a privării membrilor de partid de dreptul fundamental la dezbatere şi competiţie de idei.

 

În loc să arătam că am înţeles mesajul dat de români la vot şi că ne reformăm partidul, răspunsurile întârzie, tensiunile se acumulează, centrifugarea partidului a început, iar apelul la unitatea partidului sună tot mai fals.

Pe zi ce trece, majoritatea parlamentară care susţine guvernarea PSD se fisurează.

Spectrul unei lungi perioade de opoziţie şi al spargerii partidului este unul iminent, iar riscurile privind viitorul partidului sunt mai mari decât oricând. PSD se va reforma şi redemocratiza, sau se va scinda. Fie se va adapta noilor exigenţe ale oamenilor, fie va cădea, treptat, în irelevanţă. Încă nu este prea târziu să depăşim, cu sinceritate şi curaj, aceste momente decisive pentru prezentul şi viitorul partidului.

 

Noi, cei care am semnat această Scrisoare deschisă, facem un apel de conştiinţă către toţi aleşii locali şi parlamentarii PSD care cred, ca şi noi, că partidul trebuie să redevină al membrilor, simpatizanţilor şi alegătorilor săi şi le cerem să aibă curajul de a-şi exprima opinia.

 

Îi chemăm pe toţi cei care cred în nevoia unei Stângi moderne şi democratice să ni se alăture şi să susţinem, împreună, prin semnarea acestei Scrisori deschise, un pachet minim de măsuri, ca ultimă şansă de a opri criza profundă pe care partidul o traversează, respectiv:

1) efectuarea unei analize obiective a cauzelor care au dus la pierderea alegerilor şi stabilirea responsabilităţilor, inclusiv în cazul votului din Diaspora;

2) revenirea în partid a membrilor noştri excluşi la sfârşitul anului trecut;

3) crearea unei Comisii de pregătire şi organizare a Congresului care să includă reprezentanţii tuturor curentelor din partid, care să genereze o dezbatere internă autentică şi să se garanteze alegeri interne corecte cu toţi membrii de partid, conform Statutului PSD.