• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Martie , 2017

Şcoala profesională Dumbrăviţa, primul pas spre un viitor de succes

Vrei să înveţi o meserie de viitor, să ai o carieră sigură şi să faci practică la o companie de renume? Toate acestea vor fi posibile din toamna acestui an, odată cu deschiderea şcolii profesionale din Rus.

 

 

Școala profesională reprezintă o rută de educaţie şi pregătire care vizează integrarea mai uşoară a viitorilor absolvenţi pe o piaţă a muncii aflată într-o continuă schim­­bare. El se adresează tuturor elevilor clasei a VIII-a cuprinşi în învăţământul general care doresc să beneficieze de oportunităţile ofe­rite de o profesionalizare acce­lerată, prin trecerea la un program specializat.

Avantajele unei astfel de forme de învăţământ sunt numeroase:
- poţi dobândi o calificare pro­fesională care îţi permite să obţii mai rapid un loc de muncă şi să ai salariu mai devreme decât colegii tăi, care optează pentru bacalaureat;
- vei beneficia, prin intermediul unui program naţional de susţinere a învăţământului profesional, de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 lei;
- angajatorul partener îi va susţine pe cei mai buni dintre elevi prin burse suplimentare de practică;
- după finalizarea acestui program, poţi, în acelaşi timp, să lucrezi şi să îţi continui studiile în cadrul liceului
Din toamna acestui an, elevii care termină gimnaziul au oportunitatea de a urma şcoala profesională din Rus. Procesul de acreditare este pe ultima sută de metri, iar şcoala a fost inclusă în programa Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş pentru anul vii­tor, cu două specializări constructor-montator de structuri metalice şi lăcă­tuş construcţii structuri aeronave.

Directorul şcolii, Tomşa Magdalena, spune că toate formalităţile prevă­zute de lege au fost îndeplinite, iar în perioada imediat următoare, o comisie ARACIP va acredita şcoala. Primăria Dumbrăviţa şi Consiliul Local au inclus în bugetul pe acest an sumele necesare modernizării vechii şcoli din Rus, unde va avea sediul şcoala profesională, iar partenerul economic UAC Europe şi-a manifestat întreaga deschidere pentru sprijinul acestui proiect. 

 

 

De ce să alegi o şcoală profesională?

Tinerii care au o calificare profesională pot obține un loc de muncă într-o companie de top: UAC Europe, unul dintre liderii mondiali ai industriei aeronautice.
Elevii învățământului profesional beneficiază de o bursă lunară în valoare de 200 de lei pe parcursul studiilor din partea statului şi o bursă din partea UAC Europe.
În cei 3 ani de studiu, tinerii vor face practică la UAC Europe, unde vor învăța meseria aleasă de la cei mai buni în branșă: în anul II, vor face 60% pregătire practică și 40% pregătire teoretică, iar în anul III, 70% pregătire practică și 30% pregătire teoretică.
La absolvire, fiecare elev pri­mește un certificat de cali­ficare profesională cu care se poate angaja atât în Ro­mânia, cât și în orice altă țară a Uniunii Europene, o ade­vărată oportunitate pentru un tânăr.După finalizarea cursurilor, elevii își pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide și să lucreze în același timp.
Cei care doresc să-și continue studiile se pot înscrie la liceu, din clasa a XI-a, în baza certificatului de absolvire a învățământului obligatoriu.
 

 

Şcolile profesionale, un trend european


În unele state ale Uniunii Europene, precum Austria sau Germania, învăţământul profesional este foarte bine pus la punct, foarte mulţi tineri urmând întâi o specializare într-o şcoală de meserii, iar ulterior înscriindu-se la cursuri liceale şi universitare.
De altfel, pentru următorii zece ani, instituţiile europene susţin puternic, prin intermediul politicilor sociale, educaţia profesională. Se urmăreşte în acest mod combaterea şomajului în rândul tinerilor care, la ora actuală, atinge cote alarmante în toată Europa.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.