• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Septembrie , 2016

Şcoala Muzicando

Au trecut trei ani de la lansarea sistemului de jocuri Muzicando. În tot acest timp, ecourile acţiunilor întreprinse de către autorii acestuia au depăşit cu mult hotarele ţării noastre. Mihail Manole, unul dintre cei doi autori, ne dezvăluie tainele

acestui joc şi povestea ascensiunii sale.

 

 

Povestea jocului Muzicando a pornit din nevoia de jocuri educative, acum trei ani. Mihail Manole, unul dintre „părinţii” acestui joc, povesteşte: „Împreună cu Olimpiu Chişiu am pornit de la o lipsă pe care cineva a sesizat-o în paleta jocurilor educaţionale, pornind, ca idee, să facem un joc de copii, finalizând, şi dovedind cu prisosinţă în perioada parcursă până azi, că acest sistem de jocuri este adaptabil tuturor nivelurilor de înţelegere, pretându-se foarte bine unui sistem de concursuri pe care l-am şi desfăşurat, cu participanţi adulţi”.

 

Modul în care se joacă Muzicando e simplu. Un pachet de cărţi conţine 56 de carduri notate cu succesiunea notelor muzicale, împărţite pe cele şapte culori ale curcubeului. Pentru Muzicando (unul din jocurile sistemului) fiecare participant primeşte un număr de carduri în mână din care, când îi vine rândul, etalează câte una pe masă, în ordinea cunoscută – do, re, mi, fa, sol, la, si. „Obiectivul este să fii primul care termină de etalat. Desigur, despre strategie se poate discuta mai pe larg, dar sunt sigur că oricine poate să ne găsească regulamentul destul de clar pe spatele pachetului de joc sau la adresa noastra www.muzicando.com”, spune Manole.

 

Încet dar sigur, a urmat apoi o muncă asiduă de promovare a jocului: „Unul din instrumentele de promovare pe care l-am folosit cu succes a fost constituirea unui album cu fotografii cu pachetul Muzicando, trimise de prieteni de-ai noştri plecaţi în toate colţurile lumii, aşa că avem imagini din Tokio şi Kilimanjaro până în Canada şi Mexic, din Brazilia şi Suedia până în Moscova şi China şi, desigur, din foarte multe locuri din România. Avem noroc de prieteni deschişi, care cred în ceea ce facem. Suntem invitaţi în cadrul unor proiecte să prezentăm Muzicando şi să organizăm concursuri ad-hoc, astfel, am reuşit, prin intermediul participanţilor la unele proiecte şi tabere internaţionale, să fim cunoscuţi şi apreciaţi şi pe alte meridiane.

De la lansarea jocului am organizat câte patru turnee pe an cu participanţi adulţi, pe diferite grade de dificultate, având bucuria să avem printre concurenţi jucători din Baia Mare şi Cluj, ba mai mult, am reuşit să avem în fiecare an la câte un turneu şi participare internaţională, cu echipe mixte, alcătuite din jucători din Anglia, Turcia, Polonia, Rusia, Austria, Franţa, Egipt, Olanda, Italia”.

 

Proiectul de suflet al echipei rămâne însă Cadoul Muzicando, un proiect în urma căruia elevii claselor a III-a din anul trecut şcolar au primit câte un pachet de cărţi Muzicando, acest cadou fiind însoţit de o oră de îndrumări, ale voluntarilor Grupului Informal Muzicando. Un total de 285 de elevi au beneficiat de acest cadou, bucuria lor îndreptăţindu-i pe cei din echipa Muzicando să caute susţinere financiară pentru a-l continua şi acest an şcolar, cu următoarea generaţie de a III-a. Iar Mihail Manole spune că: „Deja avem semnale că ar fi posibilă o implementare a acestui proiect şi în alte oraşe”.

 

Ce costuri a implicat Cadoul Muzicando?

„Pentru tipărirea tirajului necesar. Suntem la a doua ediţie, prima s-a epuizat, amândouă ediţiile le-am plătit din bugetul propriu. Această a doua ediţie am intitulat-o „Cadoul Muzicando” încă de la ieşirea pachetelor de sub tipar iar mecanismul a fost următorul: pentru fiecare pachet vândut, ne-am obligat ca noi, Grupul Informal Muzicando, să oferim de la noi un pachet unui elev de clasa a III-a, pentru că în această clasă este pentru prima dată când cei mai mulţi copii deschid un manual de cunoştinţe muzicale. Venim în ajutorul părinţilor şi al cadrelor didactice cu un material didactic auxiliar menit să apropie elevul de muzică, prin joc. Avem lista tuturor claselor de a III-a din anul şcolar precedent, de fiecare dată când se completau numărul de pachete vândute corespunzătoare numărului de elevi din listă, vizitam câte o clasă şi timp de o oră îi învăţam să se joace cu notele muzicale şi culorile curcubeului. Sperăm să găsim sponsorizare pentru a repeta acest proiect, pentru ca şi această generaţie de elevi de clasa a III-a să beneficieze de acest cadou. Desigur că financiar nu este foarte comod pentru noi să suportăm aceste pachete pe care le primesc copiii, dar rămâne să ne bucurăm de entuziasmul lor”.

 

Un alt proiect iniţiat recent este Şcoala Muzicando: „Derulat în parteneriat cu Centrul Cultural Sighetu-Marmaţiei, acesta se adresează tuturor elevilor dornici să înveţe să se joace. Este, de fapt, un program pe care îl vom parcurge cu elevii participanţi la cursurile şcolii noastre, în fiecare vineri de la ora 15:00, timp de şapte luni, învăţându-i, pas cu pas, în funcţie de nivelul lor de înţelegere, diferite mecanisme de joc. Câştigul copiilor îl considerăm ca fiind obişnuirea cu regulamentele în general, educarea răbdării, dezvoltarea spiritului de echipă, socializarea cu alţi elevi. Un alt obiectiv este familiarizarea participanţilor la cursurile noastre cu succesiunea notelor muzicale şi a culorilor curcubeului. Suntem convinşi că acestor copii li se vor dezvolta anumite deprinderi strategice şi reflexe ale unei gândiri logice. Trebuie să mai menţionăm că aceste cursuri le oferim gratuit, în limita numărului maxim de participanţi pe care îi putem administra.

Înscrierea se face pe baza permisului de cititor la Biblioteca Municipală „Laurenţiu Ulici”, Biblioteca Copiilor sau copie după fişa de cititor la biblioteca şcolii. Se vor constitui grupe din câte opt elevi care vor fi îndrumaţi de voluntarii noştri pe durata cursurilor, pentru a descifra toate tainele sistemului nostru de jocuri. Înscrierile se fac la Biblioteca Copiilor (peste drum de Poşta Română). Prima zi de curs va fi în data de vineri, 7 octombrie, la Centrul Cultural Sighetu-Marmaţiei. Iar la final, elevii vor susţine un concurs în urma căruia vor primi diplome şi insigne, distincţii, recunoaşterea apartenenţei la grupul celor care ne cunosc, ne iubesc şi ne practică întregul sistem de jocuri Muzicando”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.