Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 23 Iunie , 2015

Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare a obţinut, pentru a doua oară consecutiv, titlul de „Şcoală Europeană”

de Gazeta de Maramures

Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, Competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.

 

Competiţia, aflată la cea de a XII-a ediţie, iniţiativă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.

Certificarea şcolilor cu titlul „Şcoală Europeană” le conferă recunoştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale.

 

Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare (dir. prof. Grigore Mureşan) a obţinut la acest sfârşit de an şcolar, pentru a doua oară consecutiv, titlul de „Şcoală Europeană”.

 

Portofoliul ilustrativ al Şcolii gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare a cuprins activităţi de cooperare europeană derulate pe parcursul a trei ani şcolari. Cele mai numeroase activităţi descrise au fost cele realizate în cadrul proiectului şcolar multilateral Comenius „Traditional Openair Games to Improve Children’s Skills” 2013-2015 (coordonator profesor Monika Bandi) acestea fiind organizate şi desfăşurate în colaborare cu cele 8 şcoli partenere din Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Spania şi Turcia.

 

Un impact major l-au avut şi proiectele eTwinning, desfăşurate în şcoală de colegii de limbi moderne, de învăţători şi de profesorul documentarist al şcolii. Produsele finale comune, activităţile din cadrul videoconferinţelor cu partenerii implicaţi în proiecte, acţiunile realizate cu ocazia Zilelor Limbilor Europene, certificatele şi premiile obţinute în urma desfăşurării unor proiecte (proiectul eTwinning E(e)st@ry a fost declarat Proiectul lunii august 2012 în România, a obţinut European Quality Label 2013 şi premiul al II-lea la Concursul naţional pentru produse finale „Made for Europe” 2014, etapa naţională) au completat portofoliul de succes al şcolii.

De asemenea, participarea la ateliere de dezvoltare profesională în 2012 la Budapesta şi la cursuri finanţate din fonduri europene în 2013 la Londra a prof. de limba engleză Monika Bandi au întregit activităţile de cooperare şi au dus la crearea de noi proiecte eTwinning sub îndrumarea altor cadre didactice din şcoală.

Toate descrierile acestor proiecte au fost însoţite de documente ilustrative, de produsele finale, de certificatele de recunoaştere europene - pentru proiectele eTwinning şi de dovezi care atestă că aceste demersuri ale elevilor şi ale cadrelor didactice au fost integrate în procesul de învăţământ cu succes.

 

Au fost apreciate şi proiectele derulate în parteneriat cu diverse ONG-uri pe teme ecologice, precum şi activităţile realizate în cadrul programului oferit de Junior Achievement Romania la care au participat elevi şi cadre didactice din şcoala noastră.

Documentele manageriale ale şcolii au reflectat în totalitate proiectele de cooperare europeană, strategiile şi modalităţile de evaluare şi valorizare, continuitate şi asigurarea egalităţii de şanse atât în rândul elevilor cât şi în rândul cadrelor didactice, privind crearea de oportunităţi pentru dezvoltarea de noi proiecte şi participarea activă la implementarea rezultatelor finale în procesul instructiv.

 

,,Suntem mândri că am obţinut titlul de Şcoală Europeană pentru a doua oară. Ne bucurăm că am putut contribui la acest rezultat prin participarea la proiecte internaţionale, care ne-au ajutat să ne cunoaştem şi să ne dezvoltăm relaţiile de colegialitate şi munca în echipă. Sperăm să câştigăm acest titlu şi peste trei ani pentru că el înseamnă o realizarea importantă pentru şcoala noastră şi ne mândrim cu el peste tot”

(Bianca Iulia Baban – elevă clasa a V-a B)

 

,,Obţinerea acestui certificat reprezintă o şansă pentru şcoală de a fi mai respectată între şcoli pentru aceste proiecte minunate şi cred că mulţi copii din oraş vor dori să vină şi ei la şcoala noastră. Am participat la două activităţi din Proiectul Comenius, realizate pentru zilele Bulgariei şi ale Ungariei. A fost ceva nou şi atractiv pentru mine, de aceea doresc ca şi din clasa a III-a să particip la proiecte internaţionale, pentru că îmi oferă şansa de a cunoaşte  oameni, tradiţii şi obiceiuri din ţările europene”. (Fyras Alboni – elev clasa a II-a B)

Profesor Monika Bandi – coordonator de proiecte

 
 

„Mă simt mândră că şcoala mea a devenit din nou şcoală europeană. Mi-au plăcut toate activităţile la care am participat în cadrul proiectelor desfăşurate. Aş vrea să continuăm cu noi activităţi pentru că eu le consider amuzante, interesante şi din care pot învăţa lucruri folositoare. Mă simt fericită că fac parte dintr-o şcoală   europeană”.

Adelina Gabriela Constantinescu – elevă clasa a VI-a B

 

„Acest titlu de Şcoală Europeană ne face onoare , iar primindu-l a doua oară ne face să fim şi mai mândri de noi. Ne bucurăm că şcoala noastră, desfăşurând numeroase proiecte internaţionale, a obţinut acest titlu. În cadrul proiectelor derulate am putut să ne valorificăm toate calităţile noastre. Titlul acesta înseamnă foarte mult pentru noi, deoarece trimite şcoala noastră în topurile celor mai bune şcoli din ţară. Sperăm ca peste trei ani să obţinem din nou acest titlu onorant de care voi fi mândră şi când voi absolvi gimnaziul.

Andreea Szakacs – elevă clasa a VII- a B