• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Sărbătoare de suflet la Mănăstirea Chiuzbaia

Duminică, 13 septembrie a.c., pe o vreme nici caldă, nici răcoroasă, de sărbătoarea împărătească a Înălţării Sfintei Cruci, PS Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica Mănăstirii Chiuzbaia, cu ocazia extinderii bisericii, a pridvorului şi finalizarea picturii şi a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, rostind şi un cuvânt de învăţătură.

 
 

Mănăstire zidită cu rugăciuni de la Sfântul Munte Athos şi din toată România, aşa a explicat părintele protosinghel Varlaam, stareţul Mănăstirii, înălţarea acestui sfânt locaş. Pentru că puterea unei rugăciuni este mai mare decât a oamenilor unei întregi ţări. Este cel mai puternic lucru de pe pământ, care ajută unde este de ajutat şi frige acolo unde este a frige. Aici a ajutat şi avem acum un frumos sfânt locaş monahal.

S-a lucrat cu timp şi fără timp, cu oameni pricepuţi şi nepricepuţi, cu banul văduvei şi banul patronului, a mai spus părintele stareţ.

Era în urmă cu 21 de ani, când preotul Viorel Mada, parohul din Chiuzbaia, împreună cu credincioşii, a purces la ridicarea acestui sfânt locaş, după rugăciuni la Maica Domnului şi Sfinţii din icoane, în urma unui vis. Locul nu era defel propice pentru ridicarea unei clădiri şi mai ales a uneia deosebite, cum este o biserică, dar tainele acestea ale alegerii locului nu pot fi desluşite de mintea omenească. Şi dacă aşa a vrut Dumnezeu ca aici să fie loc sfânt, aşa s-a şi întâmplat şi s-a concretizat pe parcursul celor 21 de ani, de la sfinţirea locului. Nu fără sacrificii din partea ctitorilor şi cu multe întâmplări. Acum există biserica, arhondaricul, clădirea stăreţiei, un altar de vară, un gard împrejmuitor din piatră naturală, înfrumuseţat cu icoane, o frumoasă poartă maramureşeană la intrare, alei pietruite, flori. Cu alte cuvinte, o incintă frumoasă, mănăstirească, iar ca să ajungi la biserică, trebuie să faci sacrificiul urcării mai multor trepte. Că doar drumul spre mănăstire presupune sacrificiul deplasării pe jos, aşa am fost învăţaţi din copilărie. Şi în loc de o stâncă golaşă, avem acum mai multe terase, pe cea de mai sus, de sub pădurea muntelui, stă biserica ce veghează protectoare peste toată mănăstirea.

 

Sfinţită prima dată pe când biserica nu era încă terminată, în 1998, tot în 13 septembrie, la doar trei ani de la punerea pietrei de temelie, Slujba Târnosirii de acum, oficiată de PS Justin Sigheteanul, înconjurat de un mare sobor de preoţi, s-a făcut ca urmare a rezidirii Sfintei Mese din cărămidă, cu placă de granit şi a reorganizării Sfântului Altar, fără trepte, după noile reguli, dar şi a faptului că s-a extins biserica cu un pronaos şi pridvor în stil brâncovenesc, şi a terminării lucrărilor de pictură în tehnica fresco.

Mulţumit de calitatea lucrărilor, PS Justin Sigheteanul a evidenţiat strădania Protosinghelului Varlaam Coroian, stareţul mănăstirii şi a celor care l-au ajutat, în special credincioşii din Chiuzbaia, care i-au fost şi îi sunt mereu alături. Prin aceste lucrări şi slujba de târnosire, această sfântă mănăstire intră pe drumul firesc al vetrelor monahale, care au toată rânduiala, care respectă erminia Bisericii Ortodoxe în ce priveşte organizarea spaţiului sacru.

Dacă aici slujeşte protosinghelul Varlaam, ajutat de doi fraţi, duminica, la ora târnosirii, Mănăstirea Chiuzbaia a avut un număr record de credincioşi sosiţi în curtea ei. Cel mai mare număr de credincioşi de când există mănăstirea, avea să spună părintele stareţ. Peste 20 de preoţi slujitori şi diaconi. A fost, din acest punct de vedere, cea mai mare sărbătoare a Sfintei Mănăstiri.

 

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea deosebită, pusă în slujba acestei sfinte Mănăstiri şi pentru pregătirea bisericii pentru sfinţire, Părintelui Protos. Varlaam Coroian i-a fost înmânată Gramata Episcopală. Tot Gramata Episcopală a primit şi părintele ctitor Viorel Mada. Cu diplome de vrednicie au fost răsplătiţi primarul Dorin Vasile Paşca şi binefăcătorii Octavian Pop, Octavian Lupşe, Alexandru Pârjol, Valer Simion, Gavril Trif, Sorin Avram, Ştefan Libotean şi Radu Pop.

 

Din partea Mănăstirii Chiuzbaia, PS Justin Sigheteanul a primit o frumoasă icoană cu Iisus Hristos înlăcrimat. O icoană care reprezintă lacrimile mele şi durerile mele, a adăugat părintele Protosinghel.

 
 

Evenimentul de la Chiuzbaia a fost unul extrem de reuşit. Din toată comuna Dumbrăviţa au participat circa 150 de persoane. De asemenea, au fost şi preoţii din comună: Ciocotişan Bogdan din Dumbrăviţa, Tarţa Vasile din Rus, Bogluţ Petru din Unguraş, care au şi slujit. Părintele paroh Bogdan Ciocotişan mulţumeşte credincioşilor care l-au urmat la acest important eveniment de la Mănăstirea Chiuzbaia, care întotdeauna sunt alături de el când se fac asemenea pelerinaje în diverse locuri din Episcopie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.