Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 13 Octombrie , 2017

Roșiile dulci și parfumate ale fermei Bîrlea

de Nicolae Teremtus

Familia Bîrlea lucrează pământul de mai bine de zece ani și produce legume gustoase, mai ales roșii, de zece ani. Sergiu Bîrlea este profesor de geografie și este din Moldova de dincolo de Prut. Tot ce produc în ferma din Tulghieș este vândut în Piața Mare din Baia Mare. Soția se ocupă de vânzare, iar soțul cu lucrările agricole. Am hotărât să mergem la ferma familiei Bîrlea după ce am gustat roșiile din piață, cele mai dulci și mai parfumate roșii. An de an am cumpărat produsele fermei, iar când am aflat că solariile în care se coc delicioasele roșii, dar și alte legume, au fost primele sere / solarii moderne, alături de serele municipiului Baia Mare, am hotărât să mergem să vedem ferma.


Drumul până în Tulghieș este lin, cu peisaj frumos și cu multe localități în care se zăresc sere, dar mai ales solarii.
„Avem sere și solarii, tot ce se vede aici. Am mai luat o bucată de pământ aici, lângă, și dorim să ne extindem. Avem serele și solariile pe o suprafață de 2000 de metri pătrați. Dorim să avem culturi și în câmp deschis, deși vremea din ultimul timp ne-a cam speriat. O să vedem ce decizie vom lua. În principal, cultivăm roșii, ardei, vinete, castraveți. Am avut o producție diversificată. Dar în acest an am încercat programul pentru roșii, cel cu trei mii de euro pentru culturile de roșii”, a spus Sergiu Bîrlea.

Fermierul maramureșean ne-a explicat problemele pe care le-a întâlnit în aplicarea pe Programul de susținere a producătorilor de tomate în sere și solarii.
„Am încercat să intru și eu în acest program, dar nu am avut înțelegere la Direcția Agricolă. Interpretează legea după placul lor și nu după cum este interpretată legea în țară. Am sunat și la București, la Ministerul Agriculturii. Problema ridicată de cei de la Direcția Agricolă Maramureș a fost: ori să plantez roșiile mai repede, ori mai târziu. Dar în lege nu este trecut când să plantez! Mă obligă să îi chem când plantez, să facă o inspecție și să demonstrez că am vândut două tone de roșii în perioadele trecute în Program. După părerea mea m-aș fi încadrat în Program. Cunosc legumiculturi din Satu Mare care au plantat odată cu mine sau mai târziu și s-au încadrat, dar în Maramureș nu se poate! Cei de la Direcție îmi spuneau că nu o să reușesc să culeg toamna cât prevedea Programul, dar asta era treaba mea! Era important pentru mine să mă accepte în program, dar nu au vrut. Doamna director de la Direcție a fost neînduplecată. Și când a fost la Mireș, la Primărie... degeaba m-am zbătut. Am avut discuțiile finale cu doamnele inspector care au fost aici. Au văzut, dar au venit cu povestea de acasă. Când au intrat în curte mi-au spus că nu o să fac nimic. Nu am putut beneficia de un Program destinat producătorilor de roșii, așa cum au beneficiat mulți alți producători din întreaga țară. Sprijinul era de trei mii de euro pentru a produce roșii pe o perioadă de timp mai îndelungată, cât mai spre sezonul rece. Am fost descurajat. Anul acesta am pus mai multe roșii, dar nu a fost să fie. Suntem la sfârșit de sezon, mai avem o perioadă de timp roșii, ardei, după care, pentru noi urmează crizantemele!”, a spus Sergiu Bîrlea.
Soția acestuia, Luiza Bîrlea este cea care se ocupă de comercializarea produselor fermei, este administratorul firmei. Și lucrurile merg bine pentru afacerea fa­miliei.
Soții Bîrlea au încercat să comercia­lizeze produsele obținute în diverse moduri, dar au fost nemulțumiți de rezultate și au decis să se ocupe singuri. Ei își doresc ca legumele produse să ajungă la consumatori la un preț corect și la calitatea impusă de ei. Solariile firmei au pereți dubli și sunt, de fapt, niște sere solide și potrivite pentru cultura legumelor. Au fost ridicate la începutul anilor 2000 de către același constructor care a ridicat serele municipiului Baia Mare. Au fost primele sere moderne ale unei afaceri familiale, în Maramureș. Și au rămas sere / solarii la fel de performante.
După dezamăgirea cu neacceptarea în Programul de susținere a producătorilor de tomate, familia Bîrlea s-a confruntat și cu un dăunător ce a produs pagube destul de însemnate la roșii, mai ales. Este o mică insectă ce nu are încă o modalitate de combatere, pe plan mondial. Drept urmare, după terminarea producției din acest an va urma scoaterea plantelor de roșii și plantarea altora.
Sergiu Bîrlea ne-a spus, și ne-a arătat că au început și cultivarea de crizanteme în ghivece. O floare care este foarte căutată mai ales în perioada de Luminație. Și de flori, familia se îngrijește ca și de legumele care le-au adus o faimă pe piața locală și nu numai. Roșiile dulci și parfumate ale familiei Bîrlea sunt căutate de băimăreni dar și de cei plecați de aici și care doresc un pachețel cu produse românești adevărate!