• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Octombrie , 2014

România în lume - fermă şi pragmatică

Politica externă este un subiect de interes naţional, un subiect ce ar trebui să unească toată clasa politică, dar care mai ales trebuie să aducă colaborare între Preşedinte şi premier. Diplomaţia României a suferit din cauza Preşedintelui Traian Băsescu ce a lăsat competiţia politică să afecteze problemele ce vizau politica externă. Alegerile prezidenţiale din acest an ne oferă posibilitatea unei schimbări, întrucât România are nevoie în politica internă de mecanisme de concentrare politică pentru a defini liniile de acţiune strategică externă şi de o reprezentare externă puternică a Preşedenţiei.

O politică externă fermă şi pragmatică este necesară României în acest moment, nu doar pentru întărirea poziţiei că actor politic, dar şi deoarece aceasta se răsfrânge direct asupra economiei naţionale. Din 2012 până în prezent, Victor Ponta a reuşit să credibilizeze România pe pieţele financiare internaţionale în urma stabilizării principalilor indicatori macroeconomici ce au înregistrat cote extrem de scăzute în timpul guvernării Boc. Aşadar, în următorul mandat prezidenţial, în ceea ce priveşte politica externă a României trebuie păstrate aceleaşi coordonate predictibile şi de succes de până acum. Mai mult decât atât, trebuie consolidate parteneriatele strategice euro-atlantice şi întărite relaţiile diplomatice cu statele influente la nivel regional. 

În mod cert, prioritatea zero pentru următorii ani, este finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen, întrucât reprezintă un drept şi totodată o obligaţie în faţa cetăţenilor. 

Totuşi, statutul României de membru al UE aduce cu sine necesitatea gestionării măsurilor de politică externă pe mai multe paliere. În primul rând, România trebuie să îşi dorească şi să lupte politic pentru o Europa mai unită şi mai solidară, o Uniune Europeană în curs de extindere.

Pe de altă parte, avem atât datoria morală, cât şi un interes legitim de a susţine în continuare drumul european al Republicii Moldova, întrucât pe ambele maluri ale Prutului vibrează dorinţă unei uniri, cel puţin sub cupola europeană. O dată cu integrarea Moldovei în UE, vom putea demonstra că suntem o naţiune europeană puternică. Cred că e important să avem în vedere şi faptul că vom prelua preşedinţia Uniunii Europene în 2019, deci se impune ca în următorul mandat prezidenţial să construim o strategie europeană şi să continuăm creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene vitale dezvoltării şi modernizării României.

 

În calitate de prim-ministru, Victor Ponta a câştigat respectul şi încrederea vicepreşedintelui SUA Joseph Biden, spre beneficiul României. Prezenţa în NATO şi parteneriatul strategic cu SUA-inclusiv colaborarea în ceea ce priveşte operaţiunile internaţionale, sunt reperele fundamentale ale securităţii noastre naţionale, aşa că Victor Ponta va susţine şi pe viitor relaţia bilaterală cu SUA ca prioritate a politicii externe. 

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au un parteneriat cu China, aşa că semnarea parteneriatului strategic dintre România şi China, la iniţiativa premierului Victor Ponta a fost o decizie strategică curajoasă şi mai presus de toate, extrem de valoroasă. Astfel, China a devenit cel mai mare partener comercial al României din Asia, pe locul doi ca ţară din afara UE, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a ajuns la 2,3 miliarde de dolari, crescând cu 25,3% în prima jumătate a anului. În plus, schimburile în domeniul ştiinţific, educaţional şi interuman sunt în creştere, promovând energic în special tinerii români ce au acum acces la burse oferite de Republica Populară Chineză. 

Consider că România are o direcţie clară de integrare euro-atlantică ce trebuie menţinută, însă avem nevoie de un lider politic dispus să iniţieze un dialog cu societatea civilă şi cu mediul asociativ pentru promovarea comună a României în lume. În mod cert, acesta este Victor Ponta, social-democratul ce a adoptat o abordare integrată în relaţia cu românii de pretutindeni şi ce în doar doi ani a construit relaţii diplomatice cu cei mai importanţi decidenţi politici internaţionali, consolidând astfel politica externă a României.

Victor Ponta va fi Preşedintele alături de care vom construi o Românie Puternică!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.