Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 24 Septembrie , 2012

RMN Casa Rusu, premieră băimăreană

de Nicolae Teremtus

Medicina modernă presupune investigaţii complexe, care pot oferi diagnostice cât mai aproape de realitate. Pe zona investigaţiilor imagistice, până în urmă cu 10-11 ani, computerul tomograf era vârful tehnologic. A apărut RMN, un aparat care funcţionează cu rezonanţă magnetică. După cum spun specialiştii, o investigaţie de mare acurateţe, precizie şi fără iradierea celui consultat.

În Baia Mare nu a fost un RMN, deşi s-a tot discutat aducerea unuia la Spitalul Judeţean, din păcate cei din Bucureşti, ca de obicei, uită de nordul ţării.

 
 
 
 

În urmă cu aproape un an, omul de afaceri Mircea Rusu a decis să cumpere un RMN. Ceea ce s-a şi întâmplat, iar aparatul funcţionează în incinta complexului Casa Rusu, cum se merge spre Teatrul municipal.

Poate pare ciudat, dar Mircea Rusu a avut un motiv personal pentru a realiza o astfel de investiţie, care este dificil de dus la capăt.

În lume sunt cinci-şase firme mari de aparatură medicală care fac RMN-uri. Coloşii în industria echipamentelor medicale au scos patru tipuri de RMN, respectiv de patru dimensiuni. La modul simplist spus, un astfel de aparat are doi magneţi care produc un câmp magnetic, iar prin aparatura conexă RMN-ului are loc investigaţia. Este o mică fabrică de înaltă tehnologie. Sunt RMN-uri ca un tub, în care intră cel investigat şi la care partea centrală este cea investigată cu cea mai mare precizie, şi sunt RMN-uri care au două platforme suprapuse, pacientul stând între ele şi în câmpul magnetic emis. La aceste aparate se poate investiga toată suprafaţa corpului la aceeaşi claritate. Un astfel de aparat se află la Casa Rusu.â

Tot simplist spus, sunt doi magneţi care cântăresc mult, de ordinul tonelor, şi care generează câmpul magnetic în care se face investigaţia. Totul este la cel mai înalt grad de securitate. Aparatul este fixat într-o structură de mare siguranţă. De altfel, nu se pot da certificatele şi avizele de funcţionare fără verificări temeinice şi de meseriaşi adevăraţi. Dincolo de încăperea unde este amplasat aparatul, se află partea de IT, Calculatoare care înregistrează ceea ce se vede. Nu are rost să mai spunem că sunt de ultimă generaţie. Într-o altă încăpere se află inima RMN-ului. Sistemul de răcire, panouri de comandă, conexiuni complicate, indicatoare şi un sistem de climatizare care menţine o temperatură constantă. Totul este asigurat, automatizat. În fine, mai este o încăpere în care se află un calculator foarte puternic, printre cele mai puternice de pe piaţă, un calculator care înmagazinează tot ce se înregistrează. Nu are rost să vorbim de memorie, este greu de pronunţat. Rolul acestei aparaturi este, printre altele, de a avea toate datele pentru ca în cazul în care un fost pacient doreşte, după doi-trei ani sau cine ştie când, să aibă investigaţia făcută, să primească tot ceea ce doreşte.

 

Mircea Rusu a avut în vedere să aibă personal calificat şi lucrează cu cadre medicale medii şi doi medici care asigură permanenţa la RMN. Unul dintre medici este Marius Peride. A lucrat mulţi ani în Urgenţa de la Spitalul Judeţean, iar acum este medicul sportivilor, fiind şi la DJTS. Se ocupă de echipa de rugby. După mulţi ani de Urgenţă, doctorul Peride are un simţ deosebit pentru diagnostic. A urmat cursuri de pregătire în imagistică şi EKG, este specialist în probleme ce ţin de muşchi, articulaţii, genunchi, coate, ligamente, tot ceea ce poate apărea în viaţa rugbiştilor. LA RMN Rusu este unul dintre medicii care asigură permanenţa, face consulturile preliminare şi supraveghează investigaţiile.

„Este foarte bine că avem în Baia Mare, în sfârşit, un astfel de aparat. Nu trebuie de mers la Cluj. Serviciile oferite sunt de înaltă calitate, iar eficienţa se poate vedea prin solicitările pe care le avem. Am văzut multe în anii petrecuţi la Urgenţă, dar şi aici sunt lucruri deosebite. Nu există săptămână să nu avem un caz mai deosebit, sau de la o examinare pentru ceva anume să se ajungă la altceva, la alt diagnostic. RMN-ul este un aparat de investigaţii de înaltă clasă. Pentru noi, cei care suntem angrenaţi în mişcarea sportivă, mai ales la rugby, este foarte bine”, ne-a spus medicul Marius Peride.O consultaţie durează în medie 25-30 de minute, iar la anumite zone ale corpului până la 45 de minute. În caz de nevoi, pentru cei care au fobii sau alte probleme, se realizează o uşoară sedare, după toate regulile medicale. 

 

Un RMN pentru viaţă

 

„Totul a început de la un examen RMN. Am avut nevoie de o astfel de examinare şi am fost nevoit să merg în ţară pentru a o face. La Craiova am văzut ce înseamnă, am înţeles avantajele unei astfel de investigaţii şi m-am decis să investesc într-o astfel de aparatură. Am cumpărat un RMN de ultimă generaţie, este fabricat în 2011, un model nou şi foarte performant. Realizăm investigaţii RMN în cele mai bune condiţii şi la preţuri accesibile. Se poate face o comparaţie cu tarifele din alte oraşe pentru a vedea că avem preţuri bune. A fost o dorinţă de a avea şi în Baia Mare un RMN, în condiţiile în care în oraşele mari există astfel de aparate şi la stat şi în sistem privat. Faptul că în Baia Mare iniţiativa privată a fost mai rapidă ca cea a statului, nu are mare importanţă. Este foarte bine că avem şi aici o astfel de aparatură, iar cei care au nevoie de asemenea investigaţii, nu mai sunt nevoiţi să meargă la Cluj, sau în altă parte.

Există o parte de afacere, să spunem, dar nu aceasta a fost motivaţia de a avea aparatul aici. Am vrut să ofer oraşului un aparat modern, util şi necesar. Avem contract şi cu CAS, dar se oferă foarte puţine fonduri. Lista de aşteptare este până în anul 2013. Nu comentez această politică a statului. Noi mergem înainte, iar în scurt timp vom introduce facilităţi pentru persoanele în vârstă, pensionari sau cu probleme deosebite, în aşa fel încât să putem servi cât mai multă lume care are nevoie de investigaţii medicale bune şi sigure”, a spus Mircea Rusu, administratorul firmei Casa Rusu şi al RMN-ului.