• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Revitalizarea zonei Codru

Primarul de Asuaju de Sus, Vasile Boitor, a fost un adevărat ambasador al zonei Codru. Nimeni nu a susţinut mai vehement, mai hotărât şi mai perseverent necesitatea realizării unor investiţii importante în această zonă.

 

Nu degeaba Vasile Boitor este poreclit „primarul general al zonei Codru”. Totdeauna s-a bătut pentru scoaterea zonei din izolare şi din uitare. A fost cel care a susţinut necesitatea realizării unui drum rapid, apoi introducerea apei, gazului, iar lista proiectelor iniţiate şi susţinute de Boitor poate continua. Primarul are o teorie bună: e nevoie de infrastructură şi gaz metan pentru a atrage investitori şi pentru a atrage tinerii înapoi pe meleagurile natale. Din păcate, din cauza drumurilor şi a lipsei gazului, investitorii se ţin departe de zonă. Alternativa: turismul şi agricultura. Primarul Vasile Boitor a purtat numeroase tratative şi a oferit facilităţi investitorilor care ar crea locuri de muncă în zonă. Din păcate, zona nu prea este atractivă pentru ei. Primarul explică cu amărăciune: „Cu investitorii am tot purtat discuţii. Anul trecut am derulat proiectul cu Asociaţia Comunelor din Codru, vrem să facem un parc fotovoltaic. Am cumpărat 5 hectare de teren, că a zis că vine un italian să facă brichete din rumeguş. Până când am intabulat, italianul a plecat. Acum e foarte bun terenul şi proiectul la fel. Cred că va intra din 2013 şi se poate depune direct la Bruxelles, dacă e de 5 milioane de Euro. Produce energie pentru toată zona, îl băgăm în reţeaua de electricitate şi la noi la fiecare comună ne dă iluminatul public gratis. Dacă producem mai mult, le rămâne lor. Nu prea văd posibilităţi de dezvoltare economică decât pe agricultură şi turism. Turistic, noi avem potenţial, acum, prin acest drum agricol asfaltat avem şi infrastructură şi vrem să dezvoltăm o zonă turistică.

Am făcut PUG-ul şi PUZ pentru zona dinspre cabană, pentru cine va dori să facă căsuţe, dar numai din lemn.

Pot veni şi vara după ciuperci. Iar pe agricultură a anunţat cineva că vrea să facă fermă de vaci, dar e greu de concesionat o suprafaţă mare, 100 şi ceva de hectare, pentru că parcelele sunt divizate, unii vor să vândă, alţii nu, şi e greu de cumpărat toată asta”.

 

Primarul crede că vechiul proiect cu drumul de legătură înspre Baia Mare-Satu Mare-Vaja şi M3 ar scoate zona din izolare. Acesta este şi motivul pentru care şi-a dorit să meargă în Camera Deputaţilor: să lupte pentru proiectele zonei şi să reuşească scoaterea ei din izolare şi revitalizarea economică: „E unul dintre motivele pentru care aş vrea să merg de deputat, eu chiar m-aş lupta, în perioada 2013-2020 trebuie făcut drumul. Sălajul toate ieşirile din judeţ şi le-a făcut. Măcar infrastructura s-o punem la punct din bani europeni. E drept că e multă birocraţie, dar trebuie să te lupţi, asta ţi-e menirea ca şi ales local”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.