• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Februarie , 2017

Revenirea lui Rob, o mirobolantă scenă de teatru grotesc în Consiliul Local Baia Mare

O nouă săptămână, o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local Baia Mare, după principiul - băimărenii nu trebuie să înțeleagă ce se face în administrația orașului. Altfel spus, un oraș necondus este mai ușor de subjugat, confiscat, redus la o existență insignifiantă.
Degeaba cetățenii cotizează cu taxe și impozite din care se trag salariile celor care se fac că ne conduc, aleșii și cei din Primărie fac cum vor mușchii lor. Baia Mare nu mai este a băimărenilor, este a celor care fac parte dintr-un sistem ce se dovedește a fi puternic, mult prea puternic pentru cei ce mai locuiesc în „orașul domnițelor”!

 

Nicolae TEREMTUȘ


În zi de luni, la ora nouă, a avut loc ședința extraordinară în care a fost doar un punct pe ordinea de zi, respectiv alegerea unui viceprimar cu atribuțiuni de primar interimar. Actorii principali: Marinel Rob și Noemi Vida, cei doi viceprimari. Acest film a mai rulat pe ecranele băimărenilor, dar repetiția este cea care ne arată că orice este posibil, chiar și disprețul față de lege.
Desigur, Marinel Rob a fost ales cu majoritate de voturi în funcția dorită. În concluzie, Rob se întoarce!
După acest simulacru de legalitate, consilierii au purces la treburile curente ale orașului. S-au risipit în zările Băii Mari, convinși că au făcut încă o dată dreptate sistemului, nu orașului.
În urmă au rămas suspine, parfum de violete, chicoteli ale celor care cunosc, dar și o nouă sesizare la prefectul Județului, Sebastian Lupuț, cu privire la modul în care s-au petrecut lucrurile în săptămâna precedentă la ședința ex­tra­or­dinară de poveste în care Rob și-a prezentat demisia din aceeași funcție de primar interimar. Explicația dată a fost că dorește să primească un vot de încredere din partea colegilor, vot care s-ar fi putut da pe loc, dacă acesta ar fi fost motivul pentru care Primăria este paralizată.
Și pentru pofta lui Rob sau a celor care au dorit acest lucru, orașul a rămas fără primar mai multe zile, dar a asistat și la scoaterea lui Cristian Niculescu Țâgârlaș de pe poziția de consilier cu atribuțiuni de viceprimar interimar.
În fapt, acesta a fost scopul pentru care am asistat la mascarada cu parfum de „cianură”. Adică, otrăvitoare!

În aceeași zi memorabilă de luni s-a mai produs o schimbare din cauza tresăririi mușchiului de jos al celor din Coaliție. A fost schimbată Daniela Băzărea de la conducerea Comisiei de urbanism și câte or mai fi (o denumire imposibilă). A fost ales Florin Creț, consilier din partea PMP, și unul dintre orchestratorii noi în cadrul orchestrei numită Consiliul Local Baia Mare.
Credem că este prima astfel de schimbare de președinte de comisie de specialitate din ultimii 27 de ani. Un nou record!
În așteptarea soluției de la Prefectura Maramureș, Niculescu a atacat în Contenciosul Administrativ cele două hotărâri din ziua de joi.

În rest, nimic notabil. Orașul a fost lovit de o scurtă ninsoare ce a creat emoții în rândul directorilor Primăriei. Tocmai trimiseseră în secuime utilajele care au lucrat în iarna vrajbei băimărene. Unii deja s-au bucurat că vor fi probleme, alții s-au gândit la neșansa acestui oraș. Dar până la urmă, Mama Natura a reglat totul. Zăpada strânsă pe străzi și în cartiere s-a dus pe apa sâmbetei, în canalizările orașului. Acum plouă de mai multe zile!
Nu încercăm să dăm un pronostic, dar credem că frământările din cadrul CL vor continua deoarece aleșii locali băimăreni nu sunt conștienți că rolul lor este de a aduce liniște și condiții optime pentru actul de guvernare locală. Baia Mare nu este a lor, deși ultimele luni ne-au demonstrat contrariul. Poate dacă aleșii ar merge mai des prin oraș să vadă gropile, mizeria, nepăsarea, să vadă că nu se curăță pe lângă containerele de gunoi de către cei ce se ocupă, pe bani frumoși, de această activitate, să vadă că orașul este plin de traficanți de țigări, de la piețe, la colțuri de blocuri, în toate cartierele, să vadă că lucrurile nu merg bine cam în orice parte te-ai duce, poate atunci ar lăsa orașul ăsta în pace, iar dacă nu au chef să facă administrație să îi lase pe cei care doresc!

 

Având în vedere situația în care se află orașul de pe Săsar, într-un blocaj total și greu de înțeles, am încercat să vorbim cu mai mulți parlamentari pe această temă.
 

„Astăzi lucrurile funcționează din inerție la Primăria Baia Mare, iar inerția nu ține loc de dezvoltare și modernizare a orașului.
În urmă cu o lună am spus că trebuie redată Primăria băimărenilor, iar acum reiterez. Cei care trebuie să rezolve problema să o rezolve și să se apuce de treabă pentru a nu rata patru ani. Anul ăsta e ratat pentru că din urmă nu vine nimic pregătit, anul trecut a fost ratat și mai rămân doi din acest mandat. Chiar trebuie să îi pierdem pe toți patru?
Acești consilieri, care astăzi se complac în această situație, ar trebui ca la viitoarele alegeri să nu se mai regăsească în viitorul Consiliu Local. Acești consilieri, prin lipsa lor de atitudine, prin lipsa de voință de a se așeza cu toții la masă și să găsească cea mai bună soluție pentru funcționarea Primăriei, au dus la nefuncționarea Primăriei. Ei se vor face vinovați de stagnarea orașului și de pierderea proiectelor care se puteau accesa în această perioadă”.
Deputat Sorin Bota
 

 

 

Deputatul PMP, Adrian Todoran ne-a spus că știa că se va ajunge în situația de acum.

„E o nebuloasă. Din punctul meu de vedere, Rob nu mai trebuia votat și propus ca viceprimar cu atribuții de primar. Am fost primul consilier local care i-a cerut demisia după dezastrul prin gestionarea proastă a deszăpezirii din oraș.
I-am cerut lui, cât și lui Barbul! Eu am cerut încă din luna septembrie să se pună la dispoziția CL cu cine se va semna contractul. A fost o problemă cu acest contract pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitație, din cauza domnului Barbul! Din cauza lui, cu caietul lui de sarcini, făcut așa, pentru Germania, dar nu pentru Baia Mare. Părerea mea este că domnul Rob nu mai este capabil să conducă, să aibă o responsabilitate așa de mare”.

 

 

Conferința lui Rob
 

Într-o săptămână în care nu se mai anun­ța nimic spectaculos, a venit înș­tiin­­țarea că va avea loc o conferință de presă susținută de Marinel Rob, vicele cu atribuții de primar.
În sala mică de ședințe din cadrul Primăriei au venit ziariștii băimăreni, ca în zilele bune.
Pe hol, mai mulți reprezentanță ai Poliției Locale (PL) păreau că asigură un soi de ordine deși nu era foarte clar pentru ce și pentru cine. Ulterior s-a aflat că unii consilieri locali ar fi vrut să participe la această conferință. O nouă aiureală în care s-a remarcat celebrul Dorel Mureșan, un fel de vârf de lance a celor care contestă tot și toate.

Iar rolul celor din PL ar fi fost să nu le dea drumul „indezirabililor”. O pros­tie! În fond și Mureșan poate convoca o conferință de presă în care poate spune ce dorește. Cam în acest fel își pierd timpul aleșii băimărenilor.
Într-un final a apărut și Rob, având un dosar cu mai multe hârtii ițite pe la colțuri.
Neobișnuit că camerele de filmat și cu numărul mare de ziariști, vicele cu atri­buții de primar își ștergea din când în când fruntea pe care apăreau broboane de sudoare.

„Această conferință de presă este prima de acest fel, este și o obligație a executivului de a asigura cel puțin o dată pe lună o conferință de presă. Am încercat și alte formule de comunicare și orice propunere în sensul îmbunătă­țirii transparenței decizionale este bine venită. Am organizat această confe­rință de presă pentru a aduce câteva precizări având în vedere ultimele intervenții, fie în mass-media, fie pe diverse canale și consider că este foarte important să stabilim din capul locului cine reprezintă executivul municipiului Baia Mare. În acest sens, prin hotărâre de CL 36 din 2017 subsemnatul am fost desemnat ca viceprimar cu atribuții de primar. În baza acestei prerogative, prin dispoziția 264 din 21.02.2017 i-am delegat o serie de atribuții doamnei viceprimar Noemi Vida. În primul rând, coordonarea activităților Serviciului Public de Asis­tență Socială, coordonarea acti­vității Poliției Locale, coordonarea Serviciului Public Comunitar de evidența persoanelor, coordonarea struc­turii arhitectului șef, dânsa este pre­ședintele Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism, de ase­menea, președintele Comisiei de arhitectură și estetică urbană, exercită atribuții privitoare la Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile, atribuții referitoare la Legea 18/1991 cu privire la Legile fondului funciar, coordonează Serviciul Public Ambient Urban, Teatrul Municipal și Spitalul de Pneumoftiziologie”, a spus, în debutul conferinței, Marinel Rob.

Desigur, grămada de atribuții pe care le are vicele Noemi Vida ar putea ridica un semn de întrebare cu privire la mo­dul în care merg treburile în Baia Mare.
Rob ne-a anunțat că există o con­testație în cazul licitației pentru zonele verzi, ceea ce va duce la o întârziere de câteva săptămâni în tentativa de a avea un operator cu acte în regulă. Vicele a mai spus că s-a început să se lucreze la bugetul anului 2017 și în perioada imediat următoare va exista o proiecție bugetară ce va fi supusă dezbaterii publice. Rob speră ca în luna martie, chiar într-o ședință ordinară, să fie prezentat bugetul Băii Mari.
„Un buget care ne afectează din punct de vedere al veniturilor, în sensul că acestea sunt mai mici decât anul trecut. O parte din cele 102 taxe și impo­zite care au fost anulate afectează
într-o mică măsură și acest buget, s-au majorat salariile prin acte normative în vigoare și este anul în care lucrăm fără credit. Avem un rest de credit de 4,2 milioane de lei cu aprobare de la mi­nisterul de finanțe pe obiectivele de investiții, respectiv o atribuire pe Co­lonia Pictorilor. În rest, obiectivele de investiții va trebui să le facem prin eforturi proprii.
Din acest punct de vedere, pentru lista de investiții, a celor care au fost finanțate prin credit - Colonia pictorilor, Liceul de Artă, Clubul Phoenix, cele două poduri în lucru și Grădinița 8 - avem  nevoie de 16 milioane de lei, un efort propriu de la bugetul local, la care se adaugă cele 4,2 milioane de lei din restul de credit de care am amintit.
Este un efort financiar! Dacă aveam un credit la această oră ne ajuta extrem de mult! Rămâne să vedem care va fi strategia față de acest credit necesar. Avem în vizor, de asemenea, asigurarea resurselor financiare pentru proiectele pe fonduri europene. Este anul în care se deschide majoritatea axelor pe programul POR. Noi trebuie să fim pregătiți cu documentația (stu­dii de fezabilitate, studii tehnice) pen­tru a putea avea proiecte eligibile. Este o măsură prioritară!”, a spus Rob.

În continuare, vicele a prezentat pro­iectele ce vin pe programele europene, de la fonduri pe agenția de dezvoltare N-V, până la alte axe cu fonduri eu­ropene. Rob a vorbit de faptul că există o competiție între județele componente pe partea de N-V. Un adevăr spus pe jumătate, sau știut doar pe jumătate.
Agenția de dezvoltare N-V are sediul în Cluj, iar capitala Ardealului a atras, întotdeauna, cea mai mare parte a fondurilor alocate. Axa Cluj-Oradea a funcționat perfect și a atras fondurile cele mai mari. Baia Mare a fost scoasă din cărți din cauza lipsei meseriașilor care ar fi trebuit să se bată pentru aceste fonduri. Ne referim la exercițiul financiar 2007-2013.

Faptul că Baia Mare nu are încă proiecte arată, de fapt, starea jalnică pe acest sector. Avem o Zonă Metro­po­litană ce nu a produs nimic! Dar asta este o altă poveste!
Rob a mai vorbit de gradul de îndatorare al orașului, undeva la 15% din bugetul orașului, ceea ce lasă posibilitatea de a lua, în perioada următoare, un alt credit!

Un alt subiect a fost cel legat de discu­ția generată de deschiderea circulației în Centrul Vechi. Rob a spus că deschiderea a fost făcută în baza unei hotărâri de CL dar că nu a găsit niciun act cu privire la închiderea circulației. Până la urmă, din sală s-a transmis că există o Decizie de primar în acest sens. Rob a spus că va verifica.
Una peste alta, o conferință de presă în care s-au trimis săgeți înspre fosta conducere executivă a Primăriei, dar nu la un mod ferm, ceea ce te duce cu gândul la un joc de gleznă al celor care conduc orașul efemer!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.