• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Martie , 2018

Resursele minerale și puterea cărții

Conferința de la Universitate a fost așteptată de studenți băimăreni, de profesorii Universității, de oficiali, oameni de cultură și simpatizanți de-ai fostului președinte. Printre cei prezenți, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean.

Frumosul amfiteatru a fost plin, la ora de începere. Înainte de discursuri s-a ascultat imnul național și imnul Politehnicii din Cluj.
Mircea Farcaș, moderatorul întâlnirii a spus câteva cuvinte despre manifestare și a făcut o prezentare a lui Emil Constantinescu.
Surprinzător, am aflat că fostul pre­ședinte este și absolvent de Drept, el profesând ca judecător, la începutul anilor ’60.

Dar CV-ul lui Constantinescu este incredibil. Cercetător, geolog și om politic și de litere, a scris multe cărți de specialitate și patru din sfera umanistă, este membru a multe organisme naționale și internaționale, are titluri, premii, distincții, a conferențiat la zeci de universități din țară și mai ales din străinătate, ales în structuri de specialitate cam pe tot mapamondul.
A doua surpriză a fost legată de Con­ferință, de subiectul ales. Despre carte, despre puterea cărții, o temă care, în mod normal nu se află printre temele pre­ferate ale unor geologi. Ne-am fi așteptat să vorbească despre minerale, chiar și despre politică, dar nu despre cărți.
A fost o oră plăcută, în care fostul președinte a demonstrat că literatura are o putere pe care trebuie să o descoperim și pe care trebuie să o folosim așa cum trebuie. A fost o conferință interesantă.

După expunere au fost câteva inter­venții la fel de interesante. Marinel Kovacs a vorbit despre geologie și Constantinescu, despre prietenie și despre perioada petrecută de către cei doi invitați în Maramureș. La final, Teodor Ardelean, aflat în zi de grație, a avut un discurs minunat despre iubirea de carte, biblioteci, despre nobila profesie de geolog, despre comorile pămân­tului, despre Constantinescu și amintiri din perioada de parlamentar a directorului Bibliotecii Județene.
În ziua următoare, la Muzeul de Mine­ralogie, au fost lansate cele două volu­me despre resursele minerale ale României, o lucrare în trei volume coordonate de Emil Constantinescu și academicianul Nicolae Anastasiu.
De această dată au venit o parte dintre specialiștii în minerit, din Baia Mare, ingineri, foști directori de mine, geologi sau profesori universitari. Au venit și studenți ai facultăților băimărene și autorități ale județului, subprefectul Alexandru Cosma și primarul Cătălin Cherecheș.
După salutul autorităților a urmat prezentarea celor două cărți, o prezen­tare sintetică și la obiect făcută de academicianul Anastasiu.
Desigur, discursul fostului președinte a fost cel mai așteptat.
Emil Constantinescu a vorbit despre nevoia de resurse, despre faptul că Ro­mânia are resurse în subteran, resursele minerale, dar și resurse de pământ de cea mai bună calitate pentru agricul­tură. A repetat, obsedant, că avem resurse dar nu le folosim pentru mai binele românilor.
Constantinescu a spus ceva ce noi, GAZETA de Maramureș, o spunem demult, că la nivel de Europa, din 2010 este o revenire la industria minieră, o reconsiderare a mineritului, a geologiei și a științei de a găsi resurse minerale. Toate acestea duc spre o dezvoltare a industriei, a economiilor respective.
Cunoscutul geolog s-a întrebat de ce nu putem și noi să facem acești pași spre o reconsiderare a exploatării resurselor minerale ale României. Tot Constan­tinescu a dat și răspunsul. România nu mai are industria beneficiară a exploa­tării resurselor minerale pe care le avem. Și a mai spus un lucru interesant.
A vorbit despre iazurile de decantare. A spus că cele mai multe, în țară, sunt în zona Băii Mari. Constantinescu a spus că aceste iazuri ar trebui exploatate deoarece au un conținut de metale nobile mai mare decât s-ar obține în mine. Iar din fondurile obținute s-ar putea finanța refacerea industriilor importante ale României. O poziție, o soluție pe care minunatul nostru săptă­mânal a prezentat-o de multe ori. Din păcate…

A fost o întâlnire agreabilă și utilă, mai ales pentru autorități și specialiștii din minerit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.