• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Martie , 2015

Regalul Artelor la Teatrul Municipal Baia Mare

În perioada 22-29 martie 2015, Teatrul Municipal Baia Mare organizează Regalul Artelor, Ediţia a II-a. Printre manifestările care vor fi găzduite de Municipalul băimărean se numără mai multe spectacole de teatru, recitaluri de muzică clasică şi de muzică uşoară, expoziţii de fotografie, de sculptură, de pictură şi de afişe de spectacol, un spectacol de teatru-lectură, un spectacol de dans, un show interactiv pentru copii de toate vârstele, expoziţii de măşti veneţiene şi de măşti africane.

 
 

Duminică, 22 martie, va avea loc deschiderea oficială a Regalului Artelor urmată, de la ora 19, de piesa 1, 2, 3 sau Preşedintele.

Luni, 23 martie, în foaierul Teatrului, tot de la ora 19, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie nud Synesthesia realizată de Mihai Panaitescu, regizor artistic la teatrul de Artă Deva şi redactor al revistei de artă „Forma” din Deva.

„Sinestezia poate fi definită ca o combinare a simţurilor; considerată multă vreme o simplă curiozitate în funcţionarea creierului, oferă indicii importante despre cum este organizat şi cum funcţionează creierul uman. Totuşi, de ce au unii oameni au o senzaţie de culoare atunci când aud sau când văd forma unui număr sau a unei litere? Sau de ce unii oameni simt un anumit gust atunci când ating diverse obiecte? Şi ce legătură există, dacă există vreuna, între acest fenomen şi capacitatea noastră obişnuită de a crea şi înţelege metafore? Este metafora o formă abstractă de sinestezie? De ce sinestezicii sunt mai creativi şi mai înclinaţi spre artă?” sunt întrebări la care Mihai Panaitescu vă invită să aflaţi răspunsul prin intermediul acestei expoziţii. La ora 20, la Sala Studio, va avea loc spectacolul Cerere în căsătorie sau Poiana Boilor.

 

Marţi, 24 martie, elevii de la Liceul de Arte vor susţine, de la ora 17.30, un recital de muzică clasică (Beethoven, Chopin, Schubert, Paladi, Ketelbey, Liszt, Moszkowski) în foaier, urmat, la ora 19, de un recital de muzică uşoară susţinut de Insieme Music School (piese din repertoriul naţional şi internaţional, precum şi piese compuse special pentru cursanţii şcolii). Miercuri, 25 martie, va fi ziua copiilor, marcată de două spectacole: Spectacol cu Gaşca Zurli, în sala mare, de la ora 18, şi Improshow cu Improspectorii, în Sala Studio. Joi, 26 martie, de ziua sculpturii, foaierul va fi gazda expoziţiei de sculptură a artistului plastic Lucian Marchiş.

 

Vineri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, de la ora 18, în Sala Studio, va fi prezentat spectacolul-lectură Arca lui Giorgio, de Marian Ilea, o piesă de teatru în două acte, care îşi propune să ne plaseze într-un spaţiu al absurdului aproape cotidian în care lipsa de comunicare a personajelor, limbajul uneori mecanic, alteori încărcat de umor deschide porţi de comunicare cu realitatea imediată de factură românească. De la ora 19, în sala mare va avea loc premiera spectacolului Dorinţele sălbatice ale soţului meu aproape m-au înnebunit.

 

„Oricine vorbeşte despre sex ca metodă preferată de reproducere a speciilor, trebuie să aibă simţul umorului. O specie de melc începe ca mascul şi în aproximativ un an devine femelă.

Prin urmare, relaţia amoroasă a melcului – să nu mai vorbim despre reproducere – ţine în mare parte de sincronizare. Însă nici o altă specie nu reuşeşte să complice treburile în ceea ce priveşte sexul cu atât de mult umor involuntar, cum o face specia umană, cu tabuurile, convenţiile şi inversările bărbat-femeie, cu nevoile sale de putere şi dragoste, mereu în conflict.

Am scris piesa pornind de la aceste realităţi. Sper ca râzând împreună de o parte dintre absurdităţile comediei sexuale umane, să ne putem relaxa cu toţii ceva mai mult pe această temă”, afirmă John Tobias, autorul piesei.

 

Sâmbătă, 28 martie, de la ora 19, sala mare va găzdui spectacolul de dans al Clubului Galactic.

 

În fine, duminică, 29 martie, vor avea loc mai multe manifestări artistice. De la ora 17, în foaierul Teatrului de Păpuşi, se va juca Păpuşi, măşti şi arlechini. De la ora 17.30, în acelaşi spaţiu vor avea loc trei vernisaje: expoziţia de măşti veneţiene a artistei plastice Mariana Călean, expoziţia de măşti africane a elevilor de la Liceul de Arte Baia Mare şi expoziţia de pictură cu titlul Universul scenei a Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”. De la ora 18.15, în foaierul Teatrului Municipal, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură şi afişe de spectacol a studenţilor de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, intitulată Spaţiu sincretic.

 

„Tema expoziţiei, Spaţiu sincretic, propune o reflecţie asupra confluenţelor artelor. Teatrul, definit ca spaţiu sincretic, propune un dialog între imagine - sunet - expresivitate corporală - costum - mişcare, fascinant pentru încărcătura semantică a fiecărui element în parte, dar şi a tuturor împreună. Selecţia expoziţională cuprinde realizări ale studenţilor, la temele de licenţă, a preocupărilor fiecăruia de a-şi focaliza atenţia asupra acestui univers tematic, dar totodată aduce în atenţia publicului încărcătura simbolică dintre cuvânt şi imagine, printr-o serie de propuneri de afiş de spectacol (de teatru) realizate în cadrul orelor de studiu individual şi practică de specialitate”, afirmă prof. univ. dr. Nicolae Suciu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.