• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iunie , 2015

Reducerea TVA, topită în scumpiri

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică, din aprilie până în mai, alimentele s-au scumpit cu aproape un procent. Ministrul Agriculturii a recunoscut că reducerea TVA la alimente s-a topit în scumpiri.

 
 

Înainte de reducerea TVA au existat creşteri de preţuri. O demonstrează statisticile, o recunoaşte şi ministrul agriculturii, care însă a precizat că aşteaptă datele oficiale ale Consiliului Concurenţei pentru a vedea şi procentele. Dacă luăm în calcul raportul realizat de Institutul Naţional de Statistică, mâncarea s-a scumpit în luna mai cu 0,75 la sută faţă de aprilie.

Concret, preţurile cartofilor şi fructelor proaspete au crescut cu 13 procente, iar al celor conservate cu aproape 7%. Legumele s-au scumpit cu aproximativ 6 %.

 

„Au existat anumite creşteri de preţ, la unele produse mai mari, la altele mai mici. Vom avea aceste date concrete numai în momentul în care şi Consiliul Concurenţei ne va furniza datele şi atunci vom prezenta un raport corect”, a declarat Daniel Constantin.

Acest raport ar urma să apară la sfârşitul lunii iulie. Luna trecută, Guvernul a prezentat un raport în care se precizează că nu au fost sesizate majorări semnificative de preţuri comparativ cu luna martie.

Dacă 1 iunie a adus scăderi de preţuri la alimente, generate de reducerea TVA de la 24% la 9%, luna lui Cuptor vine cu veşti rele pentru buzunarele românilor.

Gazele se vor majora cu 6 procente, amenzile de circulaţie vor fi şi ele mai mari, sunt anunţate scumpiri pentru apa menajeră şi serviciile de canalizare, posibil şi pentru curentul electric. Vestea bună este că salariul minim creşte tot de la 1 iulie de la 975 lei la 1.050 lei.

 
 

Astfel, cota redusă de TVA se aplică la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii.

Cota redusă de TVA se aplică pe tot lanţul economic de la producţie, până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi.

De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinaţie ulterioară vor avea fructele livrate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.