• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Octombrie , 2018

Recunoaştere internaţională pentru dr. Ligia Puiu

Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare este specializat pe boli pulmonare, dar este cunoscut ca Spitalul TBC, o denumire a spitalului din 1991 până după anii 2000.

Tuberculoza este o boală gravă, dar nu este singura afecţiune tratată la spitalul băimărean. Sunt peste 1.000 de boli pulmonare, iar zona noastră are un specific al acestor boli datorită poluării Băii Mari şi a localităţilor limitrofe. De mai bine de 10 ani poluarea a fost eliminată datorită închiderii mineritului şi metalurgiei. Lumea crede că peste noapte au dispărut şi efectele nocive, ceea ce nu este adevărat. Ele există, chiar şi în starea de sănătate a băimărenilor. Dar nu s-au făcut statistici şi nu putem spune că acum sunt afecţiuni pulmonare mai puţine. Spitalul lucrează din plin şi are medici de înalt profesiona­lism, ce oferă o şansă bolnavilor ce le calcă pragul. Printre aceşti medici profesionişti, doctor în ştiinţe medicale dr. Ligia Puiu, medic primar şi specialist în Somnologie.

Recent, medicul băimărean a fost la un congres în SUA, unul dintre cele mai mari congrese din lume, profilat pe problematica bolilor pulmonare. Dr. Ligia Puiu a luat un premiu important, onorant pentru me­dicina românească, băimăreană.
Am fost la spitalul din Baia Mare pentru a discuta cu dr. Ligia Puiu, dar nu a dorit să facă caz de reuşita americană. O fire modestă, medicul pneumolog consideră că aceste premii sunt importante pentru cel care le ia, pentru societatea medicală, atât. Ne-a explicat ce a însemnat congresul la care se duce de fiecare dată, pe cont propriu, îşi plăteşte drumul, cazarea şi toate cheltuielile. Dr. Ligia Puiu merge pentru că vrea să înveţe, pentru că profesia de medic înseamnă o instruire continuă, iar la congresul american se învaţă foarte mult.
În Statele Unite sunt două mari astfel de congrese. Cel la care merge dr. Ligia Puiu a apărut în 1935, fiind înfiinţat de o asociaţie profesională formată din medici şi foşti pacienţi. La prima ediţie a congresului au fost prezenţi 80 de medici.
La ediţia din acest an au fost 5.000 de medici, specialişti, profesori universitari.
Locul unde a avut loc manifestarea arăta ca un aeroport. Totul era bine pus la punct, totul s-a desfăşurat fără probleme, la orele fixate. Ca o ciudăţenie, lucrările încep la 5 şi jumătate dimineaţa şi durează până la 9 seara. Nu sunt doar prezentări teoretice, sunt şi prezentări practice, chestiuni de chirurgie toracică, de exemplu, care pot fi urmărite pe viu. Este un loc în care înveţi, mai ales că tehnologia americană este incredibilă.
Medicul băimărean ne-a spus că lucrarea pe care a prezentat-o alături de altele 80 a fost jurizată de o comisie de medici, profesori, o comisie care nu s-a văzut. Este mulţumită de premiul luat, dar nu doreşte să vorbească prea mult despre această reuşită.
Ne-a mai spus că sunt mulţi medici români acolo, în Canada, specialişti care au cariere impresionante.
Am plecat de la spitalul băimărean convinşi că acolo sunt specialişti de clasă care veghează la sănătatea noastră, aşa cum sunt şi la spitalul judeţean şi la cel de boli infecţioase. Doamne ajută!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.