Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 8 Iulie , 2019

„Recital de vară” – regal de muzică populară la Centrul Cultural Sighetu Marmației

de Gazeta de Maramures

Centrul Cultural Sighetu Marmației a fost gazdă și organizator a unui recital de muzică populară care a încântat publicul spectator.

 

 

„RECITALUL DE VARĂ” a fost susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească „ICOA­NE”, condus de prof. univ. dr. Ioan Bocșa, instruit de către lector univ. dr. Alina Stan, având ca invitați în spectacol, Ansamblul Folcloric „MARA” al Centrului Cultural - coregraf Gheorghe Rednic, solista Ileana Matus, acompaniament și mo­ment muzical Mihai Chiș - vioară și Nelu Godja - zongoră și voce.

Ansamblul „ICOANE” a fost alcătuit din studenți și cadre didactice universitare, reprezentând Academia Națională de Muzică „Gheor­ghe Dima” și Fundația
„TerrArmonia” din Cluj-Napoca. Proiectul s-a desfășurat sub patro­najul Primăriei Sighetu Marmației, ing. Horia Scubli - primar.
Evenimentul a fost deschis de prof. dr. Ioan Dorel Todea, care a vorbit despre importanța și conținutul spectacolului, despre interpretul de muzică populară, prof. univ. dr. Ioan Bocșa și a salutat spectatorii veniți din dreapta Tisei și sighetenii întorși din țările Europei în vacanță, acasă!
Ioan Bocșa a vorbit celor prezenți despre preocupările privind cer­cetarea folclorului din diferite zone etnografice, despre cercetarea efec­tuată în Maramureș, subliniind că programul spectacolului este alcătuit din folclor muzical din zona Ma­ramureș.
Soliștii și Ansamblul „ICOANE” au susținut un recital de înaltă calitate interpretativă, dar și ca valoare și autenticitate a repertoriului.
Ansamblul Folcloric „MARA” a dovedit încă o dată că este o formație de mare valoare, „Dansul de Mara­mureș” și „Dansul de Oaș” smulgând ropote de aplauze din partea spec­tatorilor, dar și din partea Ansamblului „ICOANE”, Ileana Matus având o prestație de excepție, Mihai Chiș și Nelu Godja impresionând prin virtuozitate și autenticitate.

Spectacolul s-a încheiat printr-un moment muzical interpretat de maestrul Ioan Bocșa, un cântec ce i l-a încredințat marele artist Dumitru Fărcaș.

Iată că valoarea artiștilor poate strânge în sala de spectacole un pu­blic iubitor de cântece populare, un public select, care a ținut seama de căldura sufletească și mesajul artistic al artiștilor, ignorând gradele indicate de termometre.